Ugyan tél közepén a legritkább esetben kíván fagylatot, ám ha mégis, akkor sem feltétlenül rovarból gondolná az ember. Mindenesetre egy dél-afrikai cég most kitalálta ezt is.
A Cape Town-i Gourmet Grubb a fagylalton keresztül szeretné a nagyközönséget bevezetni a rovarfogyasztás világába. A fagyihoz az úgynevezett EntoMilket használják, amit a katonalégy lárvájából nyernek ki.
„Az a célunk, hogy megváltoztassuk az emberek rovarokról alkotott képét és azt, ahogyan az élelmiszeripar használja azokat. Negatív reakciókra számítottunk, de az emberek nagyon nyitottak voltak. Mindenki szereti a fagyit” - mondta a CNN-nek a cég társalapítója, Leah Bessa.
A társalapító szerint az EntoMilknek van egy kis mellékíze, de nagyon gazdag, krémes az ízvilága, amit csokoládés, mogyoróvajas és karácsonyi fűszeres ízben teljesítenek ki.
A rovarokból kinyert „tejben” ötször annyi fehérje van, mint a tehéntejben – állítja Leah Bessa és az ENSZ is a hús és a hal proteintartalmához hasonlítja, ráadásul az EntoMilk laktóz- és gluténmentes, miközben sem szénhidrát, sem cukor nincs benne.
A Gourmet Grubb szerint egy liter EntoMilk előállítása sokkal víz- és energiahatékonyabb, mint bármilyen tejterméké, hiszen a rovaroknak sokkal kevesebb vízre, táplálékra és helyre van szükségük, mint a hagyományos lábasjószágnak.
Arról nem beszélve, hogy jóval kisebb, akár városi környezetben is lehet tenyészteni őket és a szállításuk is jóval olcsóbb, mint mondjuk a tejet eljuttatni a nagyvárosokba.
Visszatérve a fagylaltra, azt egyelőre csak Dél-Afrikában lehet kapni, kérdés, hogy mekkora lendülettel terjed majd el a rovarfogyasztás. A szakemberek mindenesetre azzal számolnak, hogy a piac 2023-ra eléri az 1,2 milliárd dolláros forgalmat.
A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.