Kívül tágasabb

Szerelem, szex, botrányok - Harry és Meghan királyi elődei

2020.01.11. 06:30, Kívül tágasabb , komment

Hatalmas felzúdulást okozott a brit királyi udvarban és a közvéleményben is, hogy Harry herceg és felesége, Meghan bejelentették: a jövőben visszavonulnának a királyi család magas rangú tagjaira vonatkozó kötelezettségek egy részétől, ezzel párhuzamosan anyagilag is függetlenednének. Nem ők az elsők, akik hasonló döntést hoztak a családban, lássuk az elődöket!

harry_es_meghan_2_foto_twitter_com_kensingtonroyal_1.jpg(Fotó: twitter.com/KensingtonRoyal)

VIII. Eduárd

Időben az első és egyben az egyik leghíresebb, radikális döntést hozó előd II. Erzsébet nagybátyja, VIII. Eduárd király volt, aki kevesebb, mint egy éve uralkodott, amikor lemondott a trónról.

Az oka az amerikai Wallis Simpson volt, egy elvált nő. Ráadásul kétszeresen elvált (botrány!), még ráadásabbul másodszor egyenesen Eduárd kedvéért vált el (még botrányabb!!) és ez ma már nehezen felfogható válságot okozott az Egyesült Királyságban.

viii_eduard.jpg

Az uralkodó ugyanis az anglikán egyház feje is, nem csoda, hogy a Brit Nemzetközösség országainak miniszterelnökei ellenezték a házasságot. A házasság azonnal kormány- és alkotmányos válsághoz vezetett volna.

Így aztán a király a szerelem mellett döntve lemondott a trónról (olyan rövid ideig uralkodott, hogy meg sem koronázták), utóda legidősebb öccse, Albert (azaz VI. György) lett, megnyitva így az utat II. Erzsébet előtt.

Diana walesi hercegné

Lady Diana és a trónörökös Károly herceg egy meglehetősen boldogtalan házasság közepette 1992-ben jelentették be különválásukat. Egy évvel később Harry herceg édesanyja közölte, a korábbinál sokkal privátabb életet szeretne élni.

diana.jpg

A házaspár 1996-ban vált el, amivel Diana elveszítette a királyi felség megszólítást, egyúttal 93 jótékonysági szervezettel szakadt meg a kapcsolata, hattal viszont megtartotta. 1997. augusztus 31-én, autóbalesetben veszítette életét.

Sarah yorki hercegné

Nehéz lenne azt állítani, hogy Sarah „Fergie” Ferguson és András herceg (II. Erzsébet harmadik gyermeke) házassága egyszerű ügy lett volna. Tulajdonképpen csoda, hogy hivatalosan 10 évig húzták (ők is 1996-ban váltak el).

A válást követően Sarah Ferguson finoman fogalmazva sem volt a királyi család kedvence, gyakorlatilag kitagadták, annak ellenére, hogy Andrással egész baráti viszonyban maradtak.

Olyannyira, hogy tavaly novemberben, amikor András herceg körül kitört a hatalmas botrány, volt felesége „igazi gentlemannek” nevezve nyilvánosan kiállt mellette.

andras_es_sarah.jpg

András herceg

András herceg botrányáról csak röviden, hiszen az elmúlt hónapokban ettől zengett a világsajtó. A történet egyik főszereplője Jeffrey Epstein milliárdos üzletember, aki korábban már ült börtönben fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt.

Tavaly ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, majd augusztusban holtan találták a cellájában, a halottkém szerint öngyilkos lett.

András herceg és Jeffrey Epstein közeli üzleti és baráti kapcsolata már korábban is közismert volt, de az ügy tavaly év végére vállalhatatlanul kínos lett, miután már András herceget is vádak érték.

A helyzetből egy hosszabb tévéinterjúval tervezett kimászni, ami végül tragikusan sikerült. Így aztán szülei 72. házassági évfordulóján bejelentette, visszalép a királyi család tagjaként rá háruló kötelezettségektől, mert a Jeffrey Epstein-botrány „jelentős zavart” okoz a családnak.

+1 Fülöp herceg

A 98 éves Fülöp herceg kilóg a fenti sorból, hiszen az ő visszavonulásának semmi köze a botrányokhoz, egyszerűen 96 évesen úgy érezte (joggal), hogy elég volt a közszereplésből.

Döntését II. Erzsébet is „teljes mértékben támogatta” a királyi udvar hivatalos közleménye szerint. A herceg megérdemli a pihenést, 1947-es házasságuk óta 637 külföldi úton vett részt egyedül, 5493 beszédet tartott és 14 könyvet írt.

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása