Kívül tágasabb

Öt ház lehetetlen helyeken

2019.12.16. 09:19, Kívül tágasabb , komment

Ha az építészek szabad kezet kapnak, akkor néha egészen elképesztő épületeket képesek meglepő helyekre megálmodni. Mi több, néhány aztán meg is épül – most ezek közül mutatunk be ötöt.

kinai.jpg(Fotó: Chen Hao / Bengo Studio) 

Qiyunshan Faház (Xiuning, Kína)

Nem egy fára épült házról van szó, hanem egy 11 méter magas, lélegzetelállító építményről Kína keleti Anhuj tartományában. A ház olyan, mintha egy óriásgyerek egymásra dobált volna kockaépületeket és azok valamilyen csoda folytán nem borultak volna le egymásról.

A ház részeit egy központi csigalépcső köti össze, minden nagyon minimáldizájn, érthető módon faltól falig szinte minden csupa üveg, a kilátást pedig el lehet képzelni.

A ház megálmodói direkt kicsire tervezték a nappalit és a hálókat, mert nem nagy és drága családi házat képzeltek el, hanem a természet megfigyelése járt elsősorban az eszükben.

Sziklaház (Új-Skócia, Kanada)

kanada.jpg(Fotó: Greg Richardson / MacKay-Lyons Sweetapple Architects)

A nemes egyszerűséggel Cliff House-nak (azaz Sziklaháznak) elnevezett épület az Atlanti-óceánra néz, a képet látva sokat nem kell magyarázni az elnevezésen sem.

Az épület egyik érdekessége, hogy ha a hegyoldal felől nézzük, akkor teljesen átlagosnak tűnhet, ha azonban a partról, akkor rögtön feltűnik, hogy gyakorlatilag egy kisebb sziklafal peremére épült.

A galvanizált acélból készült alap stabil fekvést biztosít a háznak, ráadásul ugye a sziklához rögzítették. A faelemek emellé otthonosságot kölcsönöznek neki kívül és belül egyaránt.

A ház egyszintes, gyakorlatilag szinte az egész házat a nappali foglalja el, a hálószobák inkább csak fülkék.

Hirafu (Niseko, Hokkaido, Japán)

hirafu_foto_florian_busch_architects.jpg(Fotó: Florian Busch Architects)

Megint egy egészen különleges ház (többet nem írjuk le, mind az…) Japán második legnagyobb szigetén, Hokkaidón. Az L-alakú épület egészen érdekes szimmetriában áll a természettel.

A két, egymás tetején álló kocka azt az érzést kelti az emberben, mintha az egész építmény éppen lecsúszni készülne a lejtőn. A főbejárat és a hálószobák a ház alsó részében vannak, a felső „kockában” a nappali és a konyha található.

Ház a sziklán (Calpe, Alicante, Spanyolország)

calpe.jpg(Fotó: Diego Opazo / Fran Silvestre Arquitectos)

A spanyolországi Alicante régióban található ház különlegességét a letisztult vonalvezetés adja. A ház egy meredély aljában található, ami rendkívül szokatlan hely egy háznak, nyilván nem könnyítette meg az építkezést sem.

A beton építményből csodás látvány nyílik a képen nem látható tengerre, a földszinti medence és a hatalmas terasz pedig azt a képzetet kelti, hogy a ház mintegy belenyúlik a vízbe.

Villa Escarpa (Luz, Algarve, Portugália)

villa_escarpa_foto_fernando_guerra_mario_martins.jpg(Fotó: Fernando Guerra / Mario Martins)

Ismét egy kifejezetten letisztult, egyenes vonalvezetésű ingatlan, ami mintha egy szikla peremén egyensúlyozna Praia da Luz településre nézve. A ház tervezésekor figyelni kellett arra is, hogy a szigorú helyi előírások szerint az épület ökológiai lábnyoma nem lehet nagyobb az előtte ott állóénál.

Így aztán az épület maga nagyobbnak látszik, mint amilyen valójában, ami részben azért van így, mert olybá tűnik, mintha a táj fölött lebegne, köszönhetően a tetőterasznak, ami könnyedséget ad neki. A szerkezet nem csak vonzó, de tartós is, ami a kifejezetten szeles környéken nem árt… (További izgalmas épületek itt.)

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása