Kívül tágasabb

Melania Trump öt titka

2019.12.04. 06:30, Kívül tágasabb , komment

Az Egyesült Államok elnökének felesége sokféle szerepet betölthet, lehet például politikailag kifejezetten aktív, mint Hillary Clinton volt és lehet sokkal visszahúzódóbb is, mint amilyen Donald Trump felesége, Melania.

melania_trump_foto_instagram_com_flotus.jpg

Utóbbinak a Fehér Házban zajló életéről viszonylag keveset tudunk, ezen változtathat most egy frissen megjelent életrajz, a Free, Melania: The Unauthorized Biography, amiből a CNN szemlézett pár érdekességet.

A saját kuckója

Az elnöki rész viszonylag nagy területet foglal el a Fehér Házból (majdnem a teljes, 5100 négyzetméteres alapterület felét), ám ez a 2800 négyzetméter igencsak szűkösnek érződik, ha az ember nap mint nap benne él.

Olyasmire gondolunk, mint hogy az elnöki család még egy ablakot sem nyithat ki titkosszolgálati engedély nélkül, ha kimennek sétálni a kertbe, akkor egész részeket kell lezárni hozzá, mi több, még a termosztáthoz sem nyúlhatnak, hiszen a hőmérséklet is biztonsági szempontokat figyelembe véve van beállítva.

Így aztán különösen nagy teljesítmény, hogy Melania képes volt kialakítani a saját kis privát kuckóját. Ennek része az is, hogy az elnöki pár nem egy hálószobában alszik, a First Lady inkább a saját, több szobából álló lakosztályát részesíti előnyben, ami ráadásul még csak nem is azon az emeleten van, mint Donald Trumpé.

Mekkora hatalma van?

A nem hivatalos életrajz szerint sokkal nagyobb hatása van a férjére, mint azt az ember gondolná.

Erről sokat tudna mesélni például Mira Ricardel, aki nem egy kispályás valaki, már George W. Bush elnöksége idején is vezető pozíciókat töltött be a védelmi minisztériumban, előtte Bob Dole szenátor külpolitikai tanácsadója volt, Donald Trump alatt pedig tavaly májustól novemberig helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó volt (ami nagyon komoly pozíciónak számít).

Azért kellett távoznia, mert Melania Trump afrikai útja során összekülönbözött a First Lady embereivel, mire ő megkérte a férjét, hogy ugyan már, szabaduljon meg a nőtől.

Amikor Donald Trump vonakodott teljesíteni a kérést, Melania (voltaképpen példátlan módon) közleményt adott ki, amiben gyakorlatilag közölte, hogy szerinte Mira Ricardel nem méltó arra a megtiszteltetésre, hogy a Fehér Házban szolgáljon. Mira Ricardel másnap ki volt rúgva.

A könyv egyik forrása szerint Melania egyébként is meglehetősen gyakran van hatással férje döntéseire, politikai és személyzeti kérdésekben egyaránt. Gyakran és meglehetősen vehemensen vitatkoznak, van, hogy napjában többször is, például telefonon.

Értelemszerűen komoly befolyása van az East Wingen (azaz a Fehér Ház kiszolgálószemélyzete) körében is, nem sokat habozik, ha meg kell válni valakitől.

Az a bizonyos beszéd…

Az egyik első emlékezetes botrány a Republikánus Konvención volt, melyen Melania Trump beszédet mondott férje mellett. Nem ez volt minden idők legsikeresebb beszéde, hiszen gyorsan kiderült, hogy elég komoly részeit Michelle Obama egyik beszédéből ollózták ki.

A beszéd írója a Trump Organization egyik embere volt, aki nem volt túlzottan jártas a politikai beszédekben, így aztán úgy gondolta, egyszerűbb Michelle Obama egyik 8 évvel korábbi beszédéből átemelni sorokat – a sikeres dolgokon minek változtasson az ember, nem igaz?

A botrány kirobbanása után Melania Trump állítólag eléggé megborult, egyrészt mert úgy érezte, cserbenhagyta a férjét, másrészt sajnálta a beszédírót is. A helyzet az, hogy Donald Trump stábja legalább akkorát hibázott (ha nem nagyobbat), amikor nem olvasta át és nézte át alaposan a beszédet, amivel elkerülhették volna a felettébb kellemetlen helyzet kialakulását.

Két First Lady?

Melania és Ivanka Trump (utóbbi Donald Trump lánya, ugye) kapcsolata messze nem annyira baráti, mint volt a Fehér Házba költözés előtt. Nem csoda, hiszen talán még soha egyetlen elnöki lánynak nem volt akkora beleszólása a folyó ügyekbe (ráadásul sok esetben éppen olyanokba, melyek hagyományosan a First Lady szerepköréhez tartoznak), mint Ivankának.

Fehér házi források szerint ebből elég komoly drámák alakultak ki az évek során, a két nő kapcsolatán nyíló repedések pedig kívülről is elég jól láthatók.

Elnöki kutya

Noha Donald Trump híresen nem kedveli a háziállatokat, a hagyományok (sé Melania nyomása) miatt az elnöki család komolyan fontolóra vette egy kutya beszerzését. A folyamat egészen odáig eljutott, hogy a különböző fajtákat mérlegelték, aztán végül mégsem lett belőle semmi.

(Fotó: instagram.com/flotus)

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek. 

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása