Kívül tágasabb

Tíz meglepő dolog a világ leggazdagabb emberéről

2019.12.03. 06:30, Kívül tágasabb , komment

Jeff Bezos ma a világ leggazdagabb embere (vagy attól függően, kinek hiszünk, az egyik leggazdagabb). Az Amazon alapítójaként és vezetőjeként nem akármilyen birodalmat épített ki, ám az életében (és persze a vállalatáéban) is számtalan kevéssé ismert és érdekes részlet rejlik. Ezek közül válogattunk párat.

jeff_bezos.jpg

1. A szétszerelt gyerekágy esete

Az 1964-ben Új-Mexikóban Jacklyn Gise és Ted Jorgensen gyermekeként született Jeff Bezos (szüleinek házassága alig egy évig tartott, mostohaapja, Miguel Bezos vette nevére) 3 évesen már annyira unta a gyerekágyat és annyira rendes „nagy” ágyban akart aludni, hogy egy csavarhúzóval addig vacakolt, amíg szétszedte az ágyát.

2. A tudomány rajongója

Biológiai apjának kerékpárüzlete van Arizonában (furcsa módon csak 2013-ban tudta meg, hogy Jeff Bezos, a világ akkor már egyik leggazdagabb embere az ő fia), Jeff ellenben a tudományok lelkes híve volt. A garázsban laboratóriumot épített, ahol mindenfélékkel kísérletezett. Például kitalálat egy olyan riasztórendszert, ami távol tartotta a szobájától két féltestvérét, Christinát és Markot.

3. Üzleti érzékét nagyapjától örökölte

A kis Jeff 4 éves korától egészen 16 éves koráig minden nyarat nagyapja farmján töltött. „Néha olyan nagy dolgokba kezdett, amikről ő sem tudta, miként lehetne megvalósítani, de addig töprengett rajta, amíg rájött” – mesélte később Jeff Bezos. Ilyen eset volt, amikor ketten az alapoktól felépítettek egy házat, vagy amikor segített nagyapjának megjavítani egy elromlott buldózert.

4. A Mekiben is dolgozott

Kora kamaszkorában a McDonald’sban is dolgozott, elsősorban a reggeli műszakban forgatta a hamburgereket.

5. A randizás szabálya

Barátait arra kérte, hogy ha vakrandit szerveznek neki, a partnernek egyetlen kritériumnak kell megfelelnie: „Olyan nőt akartam, aki képes lenne kiszabadítani egy harmadik világbéli börtönből” – emlékezett vissza.

6. A „Megbánásminimalizálás Keretrendszere”

Azért alapította meg az Amazont, mert olvasott egy jelentést arról, hogy az internethasználat évi 2300 százalékkal nő és ilyen mértékű növekedésről még soha életében nem hallott, ezért aztán arra gondolt, létrehoz egy olyan online könyvesboltot, amely sok millió címet kínál.

A Megbánásminimalizálás Keretrendszere élete legfontosabb alapelve és voltaképpen azt jelenti, hogy ugyan mindenkinek vannak olyan dolgai az életében, amit később megbán, a cél az ehhez vezető döntések minimalizálása.

7. Nem Amazon volt az eredeti név

Az eredetileg bejegyzett domain címe Online Shopping for Electronics, Apparel, Computers, Books, DVDs & more volt (kb. Elektronikus eszközök, Ruházat, Számítógépek, Könyvek, DVD-k & Egyebek), ami finoman szólva sem túől dinamikus név, barátai egyenesen baljóslatúnak nevezték.

A következő változat a Cadabra volt (az angol abracadabra nyomán), ezt akkor változtatta meg, amikor egyik ügyvédje félreértette és „cadaver”-t (holttest) hallott helyette.

Végül azért kapta a nevét a folyó után, mert így akarta jelezni a méreteket, másrészt mert akkoriban elég gyakori volt, hogy az oldalakat ábécésorrendben állították sorba.

8. A csengő

Az Amazon első napjaiban minden egyes alkalommal, amikor valaki vásárolt az oldalon, az irodában megszólalt egy csengő, mire mindenki összegyűlt és megnézték, ismeri-e valamelyikőjük a vásárlót. Pár hét után aztán annyira sokan kezdtek vásárolni, hogy felhagytak ezzel a szokással.

9. Munka-magánélet egyensúlya? Az meg mi?

Jeff Bezos híres arról, hogy rengeteg munkát vár el alkalmazottjaitól. A 60 órás munkahét nem hogy nem volt ritka, kifejezetten bevett dolog volt. Akadt olyan munkatárs, aki 8 hónapig olyan sokat dolgozott, hogy hajnalban bringával érkezett és késő este azzal is ment haza.

Elég komoly meglepetés érte, amikor végül akadt ideje a hónapok alatt felgyülemlett levelei elolvasására, amiből kiderült, hogy az autóját ott felejtette a lakása mellett, így aztán előbb jöttek a büntetőcédulák, aztán a levél arról, hogy elszállították az autót, pár figyelmeztetés az elszállítást végző cégtől, majd egy levél arról, hogy az autóját eladták.

Ha már itt tartunk, minden Amazon-alkalmazott kétévente két napot kötelezően az ügyfélszolgálaton tölt, ez alól nem kivétel a nagyfőnök sem.

10. Halálközeli élmények

Jeff Bezos két halálközeli élményt is átélt. Az egyiket 2001-ben, amikor éppen Seattle-ben volt egy 6,9-es földrengés idején. Majdnem a fejére esett egy 10 kilós tárgy, éppen csak be tudott gurulni egy asztal alá előle.

A másik ilyen élmény két évvel később érte, amikor egy lezuhant az őt szállító helikopter. A történet szerint a járművet nem sokkal azután érte a baleset, hogy felszállt vele a texasi Alpine-ból. Jeff Bezost apróbb karcolásokkal megúszta, de az élmény elég volt neki ahhoz, hogy azóta amikor teheti, elkerülje a helikoptereket.

(A sztorikat innen válogattuk.)

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: Amazon Jeff Bezos

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása