Kívül tágasabb

Kényszerből külön élő házasok

2019.09.17. 06:30, Kívül tágasabb , komment

Élne kényszerből több mint egy órányi távolságra a párjától és a kisgyermekétől csak azért, mert nem engedhetik meg maguknak a közös lakást, mi több, reményük sincs sok rá?

hongkong_haz_fotou_megumi_lim.jpg

Nagyon sokan és egyre többen kényszerülnek erre Hongkongban, ahol az aránytalanul drága ingatlanpiac sokak életét keseríti meg. A kevésbé szerencsések közé tartozik Lam Lok és Jason Chau is.

Ők ketten 2012 nyarán, Disneylandben dolgozva ismerkedtek össze, három évvel később összeházasodtak, majd született egy gyermekük. Amennyire mesebeli a történetük, annyira távol áll ettől az, ahogyan élni kényszerülnek.

A 31 éves Lam Lok a szüleivel él a North Pointon, a hongkongi sziget keleti kerületében. Több mint egy órányi utazásra attól a szigettől, ahol a 35 éves Jason Chau él – szintén a szüleivel.

"Elviselhetetlennek tartottam a helyzetet"

Hároméves kislányuk, Yu, hétfőtől csütörtökig az édesanyjával van, a maradék három napot pedig az édesapjával tölti. Mindez nem azért van így, mert nem szeretik egymást, hanem azért, mert nem engedhetik meg maguknak a közös otthont.

Ráadásul egyikükhöz sem tudnak mindannyian beköltözni, mert mindkettejük szobája túl kicsi két felnőttnek és egy gyereknek.

„Az elején elviselhetetlennek tartottam a helyzetet. Néha most is vannak kételyeink a házassággal kapcsolatban, mert külön élve olyan, mintha még mindig szinglik lennénk. Egy évig tartott, mire nagyjából megszoktuk a lakhatási körülményeinket” – mesélte a BBC-nek Lam Lok.

Noha innen, Európából nézve annak tűnik, Lam Lok és családja helyzete koránt sem egyedi Hongkongban, ahol az ingatlanpiacon annyira elszabadultak az árak, hogy egyre több olyan pár van, akik egyszerűen képtelenek közös otthonba költözni.

Olyannyira, hogy tízből egy hongkongi házaspár nem él együtt a párjával, és még akik igen, azok közül is a 25-34 éves korosztályban 12 százalék a szülőkkel együtt osztozik az ingatlanon tavalyi kormányadatok szerint.

Kilátástalan jövőkép

A nemzetközi adatok hasonló helyzetet mutatnak: egy idei felmérés szerint, melyben nyolc országban 309 nagyvárosi régiót vetettek össze, Hongkong végzett a legrosszabb helyen, azaz ott lehet a legnehezebben lakáshoz jutni.

Egy átlagos otthon az éves átlagkereset 21-szeresébe kerül Hongkongban, összehasonlításként talán elég annyi, hogy a legdrágább európai nagyváros (London) esetében is csak 8,3-szeres a szorzó.

Ha már venni nem lehet, akkor miért nem bérelnek? – gondolná az ember. Nos, például azért, mert míg a 15-24 éves (azaz pályakezdő) korosztályban az átlagfizetés 10 750 hongkongi dollár (kb. 400 ezer forint), addig egy szoba bérlése 4000 dollárba (150 ezer forintba) kerül – és ez voltaképpen csak egy lyuk, ahová befér egy ágy.

Alig valamivel jobb az idősebbek helyzete, a 30-39 éves korosztályban az átlagkereset 21 ezer dollár (kb. 800 ezer forint), aminél bérelni talán már lehet, de saját lakást venni nem nagyon – állítja a hongkongi kormány InvestHK programjának volt igazgatója.

Michael Rowse szerint a saját ingatlan vásárlása még két, viszonylag jól kereső felnőtt esetében is nagyon nehézkes.

Nem csoda, hogy a közelmúlt hongkongi tüntetéseiben nem csak a demokrácia melletti kiállás játszott szerepet, hanem az is, hogy a városállam vezetése sikertelenül próbálta meg felvenni a harcot a jövedelmi egyenlőtlenségekkel szemben.

(Fotó: Megumi Lim)

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: Hongkong Kína

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása