Kívül tágasabb

Kizsigerelt világsztárok

2019.08.16. 06:30, Kívül tágasabb , 32 komment

Sokan irigyeljük a topbajnokságok labdarúgóit, a mesés fizetések, a menő autók és az állandó reflektorfény sokak számára jelent komoly vonzerőt. Arra talán kevesebben gondolnak, hogy miközben nyaralás közben mondjuk az angol bajnoki meccseket nézzük, milyen szinten vannak kizsigerelve a játékosok.

mane.jpg

A kérdésre ezúttal a Liverpool futballistája, Sadio Mane világított rá, aki egy interjúban elmondta, a maga részéről 7 éve nem tudta rendesen kipihenni magát, az idei júliust például jórészt az Afrikai Nemzetek Kupáján szereplő szenegáli válogatottal töltötte (egészen a döntőig jutva).

A BBC összeállításából kiderült, hogy bár a Premier League május 12-én véget ért, az FA Kupa döntőjében érdekelt Manchester City és Watford játékosai csak egy héttel később, a Bajnokok Ligája fináléját játszó Liverpool és Tottenham labdarúgói számára június elsején ért véget a klubszezon.

A klubszezon itt fontos kitétel, hiszen ezen a nyáron ugyan sem világ-, sem Európa-bajnokság nem volt, de volt cserébe Nemzetek Ligája, Copa America és a már említett Afrikai Nemzetek Kupája.

A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy például Sadio Mane 11 hónap alatt 57 mérkőzést játszott, majd augusztus 5-én már edzésbe is állt, mindössze 17 nappal az előző szezon utolsó lejátszott mérkőzése után.

Nem mintha tavaly jobb helyzetben lett volna, hiszen akkor az oroszországi világbajnokságon szerepelt Szenegállal.

„Régóta játszom már. Húsz napnál hosszabb szünetem hét éve nem volt, de már hozzászoktam. Készen állok az új idényre” - nyilatkozta a 27 éves játékos (mert hát mi mást is mondhatna).

A kizsigerelt Mane nincs egyedül, csapattársai közül a kapus brazil Alisson, a szintén brazil Roberto Firmino, az egyiptomi Mohamed Salah és a guineai Naby Keita is végigfocizta a nyarat, minimális pihenőidőt kapva.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ouff �3points �

Sadio Mane (@sadiomaneofficiel) által megosztott bejegyzés,

Mi a helyzet azokkal, akiknek nincs válogatott kötelezettsége? Tőlük is elvárják, hogy a szünetben is maradjanak edzésben, általában saját, személyre szabott edzéstervet kapnak és nem kevesen közülük viszik magukkal a nyaralásra a saját személyi edzőjüket.

Mit mond a szerződés?

Az angol élvonalban, illetve a profi osztályokban szokásos szerződésben általában benne van, hogy az adott játékos (munkavállaló) jogosult „öt hét fizetett szabadságra, amit egyszerre vagy a klub által meghatározott időpontban vehet ki, tekintettel a klub első csapatának programjára és a labdarúgó válogatottbeli kötelezettségeire”.

A szerződésben általában az is benne van, hogy a klubok nyomós indok nélkül nem tagadhatják meg három összefüggő hét szabadság kiadását a játékosnak.

Elméletben.

A gyakorlatban ez a legjobbaknál kissé másként néz ki. A Tottenham dél-koreai támadója, Son például tavaly 78 (!!) meccset játszott és több mint 110 ezer kilométert repült, hogy eleget tegyen klub- és válogatottbeli kötelezettségeinek.

Tovább is van ám: Son mérkőzései 72 százalékát az előző mérkőzést követő 5 napon belül játszotta (azaz nem tudott rendesen regenerálódni), nem csoda, hogy egyre többen vetik fel, a profi futballistákat túlságosan kizsigerelik és kötelezővé kellene tenni egy négyhetes pihenőt a két szezon között.

Se családi nyaralás, se karácsony

A helyzetet tovább árnyalja, hogy mire a legtöbb nyugat-európai országban megkezdődik az iskolai szünet, már tart a klubok felkészülése, tehát a családi vakáció kilőve. Mivel Angliában hagyományosan a karácsony-év vége iszonyatosan zsúfolt foci szempontból, így se karácsony, se szilveszter nincs családdal és barátokkal.

Nem csoda, hogy az edzők is egyre többet panaszkodnak. A Liverpool mestere, Jürgen Klopp például azt mondta, ha nem tanulunk meg jobban odafigyelni a labdarúgókra, kinyírjuk ezt a csodálatos játékot. Hasonló véleményen van a Manchester City-t irányító Pep Guardiola is.

A mérleg másik serpenyőjében ugyanakkor az is ott van, hogy a játékosok azért általában nem fapados légitársaságokkal utaznak, és nem kétcsillagos szállodákban szállnak meg.

Meg persze nem is kell napi 8 órát dolgozniuk (plusz a közlekedés, ugye), hiszen az edzések azért jóval rövidebb ideig tartanak.

Ettől függetlenül azért az nem kérdés, hogy a legjobbak iszonyatos igénybevételnek vannak kitéve – persze egészen elképesztő fizetésért...

(Fotó: instagram.com/sadiomaneofficiel)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: sport labdarúgás

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es