Kívül tágasabb

A tökéletes Disney-város ijesztő oldala

2019.08.01. 06:30, Kívül tágasabb , komment

Huszonhárom évvel ezelőtt a szórakoztatóipari óriás megpróbálta létrehozni az ideális várost, ám az álom mögött sötét részletek rejlenek.

cim_foto_twitter_sonyv_gal4.jpg(Fotó: twitter/@sonyv_Gal4)

Minden Disney-rajongó álmainak városát építették fel Celebration néven a floridai Disney World közelében. Képeslapra illő környezet, meseszép házakkal, fehérre festett kerítésekkel, csillogó homlokzatokkal, hibátlan utcaképpel és egy közösséggel, amely magáévá tette a Disney-képzeletet.

A 10 ezres város az új házak mellett jól felszerelt iskolát, kórházat és high-tech infrastruktúrát is kapott.

A Celebration mögötti ötlet egy Disney-fantázia volt, egy alternatív életet biztosító mesevilág, egy olyan időszakban, amikor nehéz volt fenntartani a családi értékeket. Aki fantáziavilágra vágyott, az mind Celebrationben akart élni.

Amikor a Disney 1994-ben bejelentette a terveket, olyan sokan akartak ideköltözni, hogy sorsolni kellett a jelentkezők közül. Ötezren vágytak az álomvárosba, de csak 474 szerencsést választottak ki.

A Disney 2,5 milliárd dollárt fektetett be a projektbe, vezető építészeket fogadott fel és szigorú szabályok vonatkoztak a dekorációra.

Az első lakók 1996-ban költöztek be, és akár arra is gondolhattak, hogy a Truman Show díszletei közé kerültek. A lakók csak Buboréknak nevezték a városkát, mert olyan volt, mintha egy másik univerzumban élnének. Az álomból azonban az ébredés keserű lett.

A gyanús épületekkel és a szigorú helyi szabályokkal kezdődött, de aztán bedurvult a helyzet, a folytatás fegyveres támadást, egy sötét múltú tanár megölését, egy öngyilkossággal végződő rendőrségi akciót és hullák megtalálását hozta. Ez nem egy vidámpark volt, hanem egy igazi város, valós gondokkal.

Szigorú szabályok

A lakók 160 oldalas szabályzatot kaptak, amelyet be kellett tartaniuk. Az egyik pont azt tartalmazta, hogy egy Mickey egérnek valahol lennie kell az ingatlanban, akár rejtve is, míg egy másik azt szabályozta, hogy milyen növények lehetnek a kertben.

A füvet gyakran kellett nyírni, megmondták, hogy milyen színűek lehetnek a függönyök, és az egymás melletti házaknak különbözniük kellett.

A házak mögött rejtett utakat építettek, ezeken haladtak az autók és itt voltak a szemetesek is, így megőrizve az idilli, de inkább mű kinézetet. A fákra hangszórókat szereltek, ahonnan madárcsicsergés szólt. Telente műhó került a tetőkre. Egy jégpályát is felállítottak, amelyre műhó hullott a fákról.

A hibák gyorsan elkezdtek jelentkezni. 1999-ben már számos panasz érkezett amiatt, hogy a tető beázott és más szerkezeti problémák is kiderültek. Vizsgálat indult, amely megállapította, hogy legalább 70 háznak új tetőre van szüksége.

Furcsa iskola

A helyi iskolát annyira furcsának és nem megfelelőnek tartották a szülők, hogy elkezdték kivenni onnan a gyerekeket. A haladó szellemiség jegyében nem 25-30 diák jutott egy tanárra egy osztályban, hanem 80 különböző életkorú gyermekkel foglalkozott három pedagógus.

A szülők időpocsékolásnak tartották a hektikus módszert, és komoly tudásbeli hiányosságokat tapasztaltak. Sokan emiatt költöztek el az álomvárosból. Az igazgató is követte őket: lemondott az első évben, és a tanári kar negyede is követte.

Celebration eredeti elképzelése arról szól, hogy egymás mellett állnak különböző árú házak, így nincsen gazdag- vagy szegénynegyed.

Ez azonban léket kapott, amikor a Disney rájött, hogy a költségek megugranak, részben amiatt, hogy szigorú építészeti irányelveket vezettek be, hogy valóban minden tökéletesnek/műnek nézzen ki.

1994-ben a legolcsóbb ház 124 ezer dollárba került, ami 20 százalékkal volt drágább az országos átlagnál.

cikk_foto_alan_schein_photography_corbis.jpg(Fotó: Alan Schein Photography/Corbis)

A beköltözők 80 százaléka fehér volt, így hiába próbált a Disney a sokszínűséggel kampányolni, ez csak reklámfogás maradt, és a város egy újabb példája volt a növekvő társadalmi-gazdasági megosztottságnak.

Egyetlen gyilkosság

1998-ban egy fegyveres támadás híre rázta meg a várost, de az igazán durva eset 2010-ben történt: megfojtva és agyonverve találtak rá ágyában Matteo Patrick Giovandittóra, egy celebrationi lakosra, aki korábban tanárként dolgozott.

A megöléséért David Isral Murillo életfogytiglani börtönbüntetést kapott. A férfi azzal védekezett, hogy a tanár pedofil volt, több gyereket is szexuális aktusra kényszerített, köztük őt is.

Azzal hívta át a házába, hogy mossa le a kocsiját pénzért, de ekkor meg akarta erőszakolni – a fiú azonban megfojtotta és egy baltával fejbe verte. Ez volt az első és az egyetlen gyilkosság a Disney-városban.

A gyilkosság hetében viszont még egy ember meghalt Celebrationban: az 52 éves Craig Foushee elbarikádozta magát, majd a rendőrök 14 órán át próbálták feladásra bírni. A férfi azonban rálőtt az egyik egyenruhásra, és végül fejbe lőtte magát.

Haláltó

Ez azonban nem minden, ugyanis néhány kilométerre a várostól egy tó áll, amely nem a fürdési lehetőség miatt vált ismertté. 1998-ban három fiatalember tűnt el floridai nyaralásukon. Kilenc hónappal később egy kocsit találtak a tó fenekén, benne a három férfi holttestével.

A rendőrség azzal zárta le az ügyet, hogy rosszul vettek be egy kanyart a hiányosan kitáblázott úton, és a tóba zuhantak a kocsival. Ennek hatására búvárok vizsgálták át a tavat, és további négy járművet találtak benne.

Most már falat emeltek, és fények is figyelmeztetik az autósokat arra, hogy figyeljenek az úton, ha nem akarnak a tóba csúszni.

A város ma

A Disney 2004-ben eladta a várost egy New York-i cégnek. Sok csalódott lakó még mindig a filmgyárat hibáztatja a hibás építkezésért és a nem megfelelő karbantartásért, ami a továbbra is fennálló gondokhoz vezetett. Sok házra ráférne a felújítás.

A gazdasági válság Floridát is súlyosan érintette, így több lakó is eladta házát és elköltözött az álomvárosból. Az ingatlanárak 60 százalékkal estek, a helyi mozi és több bolt is bezárt, a vandálok és a tolvajok viszont megjelentek.

Az egész projekt kísérleti volt és egyes részeit el lehet ismerni, ám tökéletességet ígért, és ebben teljesen elbukott.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása