Kívül tágasabb

Okosváros vagy adathalászat?

2019.06.25. 06:30, Kívül tágasabb , 47 komment

A torontói okosváros projekt újabb akadályba ütközik, ugyanis késések és adatvédelmi aggályok veszélyeztetik a beruházást.

kanada_toronto_foto_pixabay_com_elasticcomputefarm.jpg(Fotó: pixabay.com/ElasticComputeFarm)

Egy vízió, ahogy a jövőben élünk, önvezető autókkal, innovatív szemétgyűjtő technológiákkal és az együttélést segítő közösségi terekkel – ezt a célt fogalmazták meg Torontóban, ahol a város és a kanadai kormány összefogva a Sidewalks Labsszel, a Google anyavállalatának egyik cégével alakítana ki okosvárost, teljesen megújítva a keleti, vízparti területet. A projektet még két évvel ezelőtt jelentették be, de a részletekre sokat kellett várni. 

A beruházást Dan Doctoroff korábbi New York-i polgármester-helyettes vezeti, aki több szakértővel dolgozik együtt. A közel 5 hektáros Quayside nevű negyedben lakó- és irodaházakat emelnének, a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet szem előtt tartva. 

Összesen 2500 lakás épülne, és nagyjából a fele a piaci árnál olcsóbban lenne megvásárolható, ezzel megoldást kínálva a lakhatási válságra. 

Az épületek többsége fából készülne, megújuló energiaforrásokból oldanák meg a fűtést és a hűtést, 5G-t építenének ki, alagúthálózaton keresztül szállítanák az árut és a szemetet robotok segítségével. 

Szinte mindenhova szenzorokat telepítenének, amelyek a forgalomról és a zajról is adatokat gyűjtenének. A lakókat egy központi rendszerrel azonosítanák, amelynek segítségével számos szolgáltatáshoz férhetnek hozzá, de róluk is megtudnának minden adatot – ez pedig aggályokat vet fel.

toronto_okosvaros_animacio_sidewalk_labs.jpg(Design: Sidewalk Labs)

Bőven vannak aggodalmak 

Block Sidewalk néven csoportot hoztak létre helyiek, tiltakozva a tervek ellen. Az egyik szervező, Bianca Wylie azt mondta: senkit sem kérdeznek meg arról, hogy akar-e egy szenzorokkal beépített területen élni. 

„A vízparti környéket Toronto lakóinak javára kell fejleszteni, nem pedig egy Google-leányvállalat részvényesei érdekében” - hangsúlyozta. 

A tiltakozók szerint átláthatatlan, ahogy a Sidewalk Labs megkapta a beruházást, és vannak kétségek afelől, hogy a cég egy ilyen ambiciózus projektet le tud vezényelni. 

Emellett aggódnak amiatt, is, hogy mik a tervek a területtel hosszabb távon – a Quayside ugyanis csak a kezdet lenne, a következő években 325 hektárra terjeszthetnék ki az okosvárost. 

Perelik a kormányt 

Az ügyben civil jogvédők több pert is benyújtottak a kormány ellen. „Az átfogó online adatgyűjtés káros az egyénekre és a csoportokra is. Hatással van mindenre, egészen attól, ahogy termékekre irányítják a figyelmüket, egészen addig, ahogy szavazatukat próbálják befolyásolni. Miért tartja bárki jó ötletnek, hogy a big data modellt a városunk utcáira ültesse?” - emelte ki a Canadian Civil Liberties Association (CCLA) igazgatója, aki szerint az okosváros modell csak a felhajtásról szól. 

„Azt hiszik, ha elég adat áll rendelkezésre, akkor minden gond megoldható, de szkeptikusnak kell lennünk ez ügyben” – tette hozzá a BBC-nek nyilatkozva Brenda McPhail. 

A Sidewalk Labs szerint a vitának a tényeken, és nem a félelmeken kellene alapulnia, de a kritikusok hangját csak megerősítette, hogy a cég egyik adatvédelmi tanácsadója, Ann Cavoukian távozott tavaly. Lemondó levelében azt írta: úgy képzelte, hogy a magánéletet védő okosvárost hoznak létre, nem pedig egy megfigyelő okosvárost. 

Megfigyelői kapitalizmus? 

Hasonlóan nyilatkozott egy technológiai szakértő, Roger McNamee, aki még a kezdetekben a Facebook és a Google befektetője volt. Arra figyelmeztetett, nem lehet bízni abban, hogy a techcégek bizalmasan kezelik a lakosokról összegyűjtött adatokat. 

„A torontói okosváros projekt a legújabb verziója a megfigyelői kapitalizmusnak” - írta a város vezetőinek. A szakértő szerint félő, hogy a Google az algoritmusokat arra használja majd, hogy befolyásolja az emberi viselkedést az üzleti szempontok előnyben részesítése miatt. 

A kanadai kormány és a helyi önkormányzat képviselőit tömörítő Toronto Waterfront elnöke, Stephen Diamond elismerte, hogy néhány hónapos csúszásban van a projekt.  

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása