Kívül tágasabb

Az egészséges életmód veszélye

2019.05.24. 06:30, Kívül tágasabb , 2 komment

Öt adagnyi, vagyis nagyjából 40 dkg-nyi gyümölcs és zöldség egy nap – ez a WHO ajánlása, ám ennek túlzott hajszolása új allergiák kialakulásához vezethet.

smoothie_foto_pixabay_com_silviarita.jpg

Rendkívül kedveltek a gyümölcslevek és a smoothie-k, vagyis a gyümölcspürék, és nem csak azok frissítik így fel magukat, akik éppen befejezték az edzést vagy futást. 

A britek évente 898 millió liter gyümölcslevet és smoothie-t fogyasztanak, és már szinte mindenféle kombinációt el lehet adni: a mangós-maracujástól a gránátalmás-kókuszosig egyre több verzió kerül a boltok polcaira. 

A napi öt adagnyi gyümölcs és zöldség elfogyasztását azért javasolják, mert a vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok segítenek egészségesnek maradni. Azonban néhány szakértő másra is figyelmeztet. 

Ahogy nő és most már egész évben jelentkezik az igény az egzotikus gyümölcsök és zöldségek iránt, úgy emelkedik egy új típusú allergiában szenvedők száma is. Ez korábban csak Spanyolországban és Olaszországban volt jellemző, ám már Nagy-Britanniában is vannak betegek. 

Szokatlan allergia 

Egyikük, a lutoni Jodie Jackson már tinédzserkora óta szenved az allergiától. Ha valamilyen gyümölcsöt eszik, egy percen belül jelentkeznek a tünetek, és szeme rettenetesen bedagad. 

Az orvosok sem értették teljesen a helyzetet, hiszen csak a gyümölcsökre és zöldségekre reagál így, magvakra vagy tejtermékekre nem. Úgy tűnik, antihisztaminnal valamennyire kezelhető a helyzet. 

A brit nő tavaly Portugáliában nyaralt, kivit evett, ami után hányni kezdett és alig kapott levegőt. 

„Tudtam, hogy a gyümölcs okozta ezt. Az antihisztamin tabletták segítenek, de a duzzanat hosszabb ideig megmarad” - emlékezett vissza. 

Jodie felkereste háziorvosát, aki allergiatesztet végeztetett. Ennek eredménye azonban nem volt meggyőző, ezért a nő a londoni Royal Brompton Hospital allergiaközpontjához fordult. 

Januárban szakértők egy szokatlan allergiát diagnosztizáltak nála, ez az LTP (lipid transfer protein) allergia. Ez az anyag főleg a gyümölcsök héjában található. Korábban a betegségnek ezt a fajtáját csak a mediterrán térségben élő embereknél azonosították, és az ottani étrenddel hozták összefüggésbe. 

Hogyan lehet tehát ilyen betegség Nagy-Britanniában is? 

Az allergiák csak az allergének, vagyis a tüneteket kiváltó anyagok jelenlétében fordulnak elő. Korábban kevesebb féle gyümölcs és zöldség állt rendelkezésre Nagy-Britanniában, és kevesebben is ettek ezekből. Most viszont már a britek többfajta gyümölcsallergénnel érintkeznek, így a reakciókból is több van. 

„Az a tény, hogy jóval többet fogyasztunk a gyümölcsökből, zöldségekből koncentrált formában is, tehát a levekből és smoothie-kból, fontos lehet” – mondta Isabel Skypala allergiaspecialista. 

Egyetért az étkezési szokások jelentőségével egy másik szakértő, Stephen Till professzor is. 

„Sokáig azt tudtuk erről a betegségről, hogy Dél-Európában van jelen, de már itt is jelentkeznek betegek ilyen tünetekkel, és a számuk növekszik. Ez az emelkedés össszefügghet az étkezési szokások megváltozásával. A paradicsom és az eper is jóval könnyebben elérhető, mint évtizedekkel ezelőtt, így az LTP allergiás emberek jobban ki vannak téve a kiváltó okoknak” – fejtette ki. 

A két szakértő tanulmányt írt a brit LTP-s esetekről, és ebben igazolták, hogy ugyanolyan tüneteket produkálnak, mint az olaszországi betegek. 

Életveszélyes is lehet 

Az LTP allergiás roham akár életveszélyes is lehet, anafilaxiás sokk is kialakulhat, ami a torok bedagadásával, fulladásérzéssel, gyomorfájással és hányással is járhat. Orvosi beavatkozásra van szükség a kezeléshez, de az adrenalin injekció beadása segíthet. 

Az ilyen reakció akkor is jelentkezik, ha a gyümölcsöt vagy zöldséget nem nyers formában fogyasztják – tehát paradicsom esetén a pizzán lévő püré vagy krém is kihozhatja a tüneteket. 

Az LTP allergia jellegzetessége, hogy bizonyos körülmények miatt rosszabbodhat az állapot. Például a testmozgás, a fájdalomcsillapítók és az alkohol is ront a helyzeten. Akinek tehát ilyen betegsége van, tanácsos minimálisra szorítani ezek használatát, alkalmazását. 

Jodie Jackson is tanult az esetekből, például sportolás előtt nem eszik gyümölcsöt, csak zabkását. „Ha eszek is gyümölcsöt, sosem éhgyomorra, ezzel meg lehet úszni a tüneteket” – mondta a Daily Mailnek a nő, akinek az EpiPen, vagyis az injekciót még nem kellett használnia. 

Nagy-Britanniában a felnőttek 44 százaléka allergiás valamire, és kétmillió embernek van valamilyen ételallergiája. A leggyakoribb a pollen-étel keresztallergia.

(Fotó: pixabay.com/silviarita)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es