Kívül tágasabb

Pokoli forgatókönyv

2019.03.01. 06:30, Kívül tágasabb , 21 komment

Továbbra is sok a bizonytalanság a brexit körül, a jelenlegi helyzet szerint megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból az Egyesült Királyság március 29-én. Theresa May brit kormányfő minapi bejelentése szerint ugyanakkor a parlament szavazhat a megegyezés nélküli kilépés kizárásáról és akár a brexit elhalasztásáról is. Megnéztük, mi történne a britekkel, ha a legrosszabb forgatókönyv valósulna meg, mennyi területen változna az élet március 30-tól.

brexit_8.jpg

Autóval külföldre 

Jelenleg szabadon lehet autózni az Egyesült Királyságban regisztrált kocsikkal az Európai Gazdasági Térség – benne az EU -, Svájc és Szerbia területén, ám ez megváltozna a megállapodás nélküli kilépéssel, és zöld kártyát kellene kérvényezni a biztosítótól. 

Ennek kiállítása nem kerülne pénzbe, ám akár egy hónap is lehet, amíg hozzájuthat az autós. Ha tehát egy brit külföldre utazna a húsvéti ünnepekre kocsival, és nem bízik a politikusokban, gyorsan kell cselekednie. 

A zöld kártya érvényessége 90 napra szól, ha valaki ennél hosszabb időt tölt a szigetországon kívül, akkor több papírt is be kell szereznie, hogy biztosított legyen az egész időszakra. A zöld kártya az autóhoz, nem pedig annak vezetőjéhez tartozik. 

Írországban, ahol 30 ezren ingáznak naponta a határon Észak-Írországba, és sokan járnak bevásárolni Dublin és Belfast között, vélhetően egy évre adják ki a zöld kártyákat. Az ír biztosítók 400 ezer nyomtatvánnyal készülnek és már több egyesült királyságbeli cég is kiküldte a dokumentumokat. 

Az autósokra vár még egy feladat: ha megállapodás nélküli kilépés következik be, akkor az EU-zászlós rendszámtáblára kell venni egy GB-s matricát. 

Brit jogosítvánnyal külföldön 

Ha megállapodás nélküli kilépés következik be, az EU nem ismeri el a brit jogsikat. A postahivatalokban személyesen lehet kérvényezni a nemzetközi vezetési engedélyt, amelynek ára 5,50 font, és ezt a sofőrnek magával kell hordania, ha az unió területén vezet. 

A helyzet, ahogy a Brexit körül sok minden más, azonban nem ennyire egyszerű. Egy külön egyezmény vonatkozik Spanyolországra, Máltára, Ciprusra és Írországra, és egy másik a többi uniós államra, továbbá Norvégiára és Svájcra. 

Így a kérvényezéskor jelezni kell, hogy melyik engedélyre van szükség, ami attól függ, hogy melyik országba utazik, de persze mindkettőt lehet kérni. 

És ez még nem minden: a kevesebb országban érvényes engedély egy évre vonatkozik, a másik viszont háromra – elég lesz észben tartani. 

Európai egészségbiztosítási kártya 

Sokan váltották ki, hiszen lehetővé tette, hogy az egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik valamely uniós tagállamában rendelkeztek állandó lakóhellyel egy másik tagállamban is igénybe vehettek orvosilag szükséges egészségügyi szolgáltatásokat. 

Kemény Brexit esetén ugyanakkor a kártya érvényét veszti, és a külföldre utazó briteknek mindenképpen szükségük lesz biztosítást kötniük, hogy baj, betegség esetén fedezze a kezelés költségeit. 

Vízum és utazás 

Ha nem jön létre a megegyezés a kilépési feltételekről, a brit turistáknak vízumot kell igényelniük, ha a schengeni övezet területére utaznak. Ennek ára 60 euró, érvényessége pedig 90 nap. 

Korábban úgy tűnt, hogy a britek a Brexit után vízummentességet kapnak, de ezek a tervek zátonyra futottak Gibraltár helyzete miatt, ugyanis a terület önállóságáról Spanyolország és az Egyesült Királyság között vita van. 

Kérdéses, hogyan bánnak a brit állampolgárokkal, ha megérkeztek az EU-ba. Eddig egyedül Portugália jelentette be, hogy egy harmadik fajta sort vezet be a repülőtéri ellenőrzésen az Egyesült Királyságból érkezőknek. Ha nincs megegyezés, akkor a briteknek a többi EU-n kívüli állampolgárral együtt kell várakozniuk, ami hosszú sorban állást jelenthet. 

Utazási kompenzáció 

Egy uniós rendelet szerint a repülőgépek késése esetén, valamint ha az utazás a járat törlése vagy túlfoglalás miatt meghiúsul, kártérítést kell fizetni. Ez vonatkozik a hagyományos légitársaságokra és a fapadosokra is. A kompenzációs 250 és 600 euró közötti összeg lehet. 

A brit kormány azt ígérte, hogy ezek a jogok nem változnak a kilépéssel sem, mert a jogszabályt beépítik a brit jogrendbe. Jogászok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a légitársaságok a változásokat kihasználhatják, és ha a szabályozás nem lesz teljesen tiszta és egyértelmű, hosszú bírósági csatározásokhoz vezethet, amíg a károsult utasok megkapják a pénzüket. 

Háziállatok 

Az állatútlevél nem lesz érvényes a március 29. után, így a kutya-, macska- és vadászgörény-tulajdonosoknak külföldre utazás esetén be kell mutatniuk, hogy az állatuk egészséges, és az EU-ba érkezve is új dokumentumokat kell kitölteni. 

Igazolni kell, hogy be vannak oltva veszettség ellen – az oltásnak legalább 30, legfeljebb 90 naposnak kell lennie. Emellett állatorvosi igazolás kell, hogy a kiskedvenc egészséges – ezt legfeljebb tíz nappal az utazás előtt érdemes kiváltani. 

A brit állatorvosi szervezet már figyelmeztetett, hogy egy ilyen helyzet hosszabb várakozással és sok költséggel járna. 

Roamingdíjak 

Az emberek számára az egyik legjelentősebb intézkedés volt a roamingdíjak eltörlése. A 2017-ben életbe lépett rendelet szerint az EU-s polgárok számára az unió területén belül a mobilszolgáltatók nem számíthatnak fel roamingdíjat, illetve értesíteniük kell a felhasználókat, ha elfogy az adatkeretük. 

Az egyezség nélküli kilépés esetén viszont a szolgáltatók ismét pluszdíjat számolhatnának fel az Egyesült Királyság lakóinak a határokon kívüli mobilozásért. 

A nagy brit telekommunikációs cégek – Vodafone, O2 és EE – azt jelezték, hogy nem tervezik a roamingdíjak visszavezetését áprilistól, de egyúttal hozzátették, hogy ezt nem is lehet kizárni. Egyedül a Three ígérte meg azt, hogy nem tér vissza a 2017 előtti rendszerhez. 

Nyugdíjak 

Kétszázezer brit nyugdíjas él az EU területén, felük Spanyolországban. Ők továbbra sem tudják, hogy nyugdíjukat emelik-e majd évről évre a kilépés után, vagy pedig úgy járnak, mint a Kanadában és az Ausztráliában élő britek, akik esetében a juttatásaik értéke csökken. Aki például Ausztráliában 20 éve ment nyugdíjba, továbbra is 66,75 fontot kap hetente. 

A brit kormány azt ígérte, hogy 2019-re és 2020-ra kapnak emelést a nyugdíjasok, ám hogy utána mi lesz, az a kilépés fajtájától függ.

A magánnyugdíj-pénztári szolgáltatók viszont a brexit után is ugyanúgy működhetnek, mint előtte, és az egyezség nélküli kilépés sem érintené őket. 

Bankszámlák 

Az uniós országban élők, de nagy-britanniai számlát és ehhez tartozó kártyát használók közül többen aggódtak, hogy mi vár rájuk március 29. után. A bankok igyekeztek megnyugtatni őket, továbbra is használhatják számlájukat. 

A megállapodás nélküli kilépés hatása minimális lehet, de elképzelhető, hogy emelkednek a kártyás fizetés díjai és lassabb lesz az átutalás – írta a brit Guardian.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása