Kívül tágasabb

Nem csak Orbán ad ingyenpénzt a családoknak

2019.02.13. 06:30, Kívül tágasabb , 43 komment

Azon gondolkodsz, hogy új életet kezdesz valahol? Ha igen, van nyolc hely, ahol tárt karokkal várják az idegeneket. Szóval nem csak Magyarországon kaphatnak pénzt a családok...

olaszorszag_locana_foto_flickr_com_eleonora_gianinetto.jpgAz olaszországi Locana (Fotó: flickr.com/Eleonora Gianinetto)

Locana, Olaszország

A piemonti tartomány kis falucskájában csökken a népesség. Ezt a folyamatot megállítandó, a polgármester 9 ezer eurót (2,88 millió forint) ajánlott fel azoknak a külföldieknek, akik ide költöznek. Feltételek is vannak: legyen gyermekük, legalább 6 ezer eurót (1,9 millió forint) keressenek egy évben és hosszú távra telepedjenek le Locanában. 

Az alpesi falut 1185-ben alapították, kőházai és régi templomai miatt is érdemes felkeresni. Torino közelsége nagy elszívó erőt jelent, sokan a nagyvárosban keresnek munkát. Így bő száz év alatt hétezerről 1500 csökkent a falu lélekszáma. 

Giovanni Bruno Mattiet polgármester azonban reméli, sikerül új lakosokat a településre csábítani, akik akár vállalkozást kezdenek, és életet lehelnek az üresen álló üzletekbe, éttermekbe is. 

Candela, Olaszország 

2017 óta a város polgármestere fizet azoknak, akik hajlandóak letelepedni a pugliai tartomány festői városában. A korábban csak Kis Nápolynak hívott, középkori eredetű települést erdők veszik körül. 

Egyedülállók 800 eurót (256 ezer forint) kaphatnak, a négyfős családok pedig kétezret (640 ezer forint). A beköltözőknek bérelniük kell egy házat Candelában és ott is kell élniük, valamint éves fizetésüknek el kell érnie a 7500 eurót (2,4 millió forint). 

Ponga, Spanyolország 

Az észak-spanyolországi településen mindössze nyolcszázan élnek, és ötvenen vannak 18 év alatt. Azok a fiatal párok, akik Pongába költöznek, háromezer eurót (960 ezer forint) kapnak, és további háromezret minden gyerek után, akik már ott születnek. A pároknak vállalniuk kell, hogy öt évig nem költöznek el. 

A pénz mellett a környezet is vonzó lehet: közel a tengerpart és egy nemzeti park, ízletesek a halételek és a cider. 

Vermont, Egyesült Államok 

Az erdőiről és síparadicsomairól ismert állam is új lakókat toboroz. Vermont az egyik leginkább elöregedő amerikai állam, ezt szeretnék megfordítani. Az idén indult programban akár 10 ezer dollárt is igényelhet az, aki oda költözik és vállalja, hogy távmunkában dolgozik. 

Csak az államon kívüli cégek dolgozói pályázhatnak. A programban egyelőre száz ember támogatására van keret, de ha sikeres lesz, később bővíthetik. 

Maine, Egyesült Államok 

A fiatalokat szólítja meg a másik elöregedő amerikai államban működő program. Ennek lényege, hogy az állami jövedelemadó-kötelezettségből levonható a diákhitel törlesztés összege. A bizonyos területeken szerzett diplomásoknak pedig az állam még fizet is, ha a diákhitel a magasabb. 

New Haven, Egyesült Államok

egyesult_allamok_new_haven.jpg(Fotó: Wikimedia/Roman Eugeniusz)

A költözéshez nyújt segítséget a város: 80 ezer dollárig kedvező hitelt ad az ingatlanvásárláshoz, az első 10 ezer dollár pedig kamatmentes. Emellett tandíjmenteséget kapnak az állam felsőoktatási intézményeiben azok a diákok, aki New Haven-i középiskolákban végeztek. 

Alaszka, Egyesült Államok 

A legészakabbra fekvő amerikai állam évente osztalékot fizet a lakosainak az állami olajbevétel után. A legmagasabb összeg 2008-ban volt, fejenként 3269 dollár, egy kis bónusszal megfejelve. Tavaly minden alaszkai lakos 1600 dollárt kapott. 

Chile 

A dél-amerikai ország gazdasága gyorsan növekszik. Olyan startup cégeket várnak, amelyek vállalják, hogy Chilébe költöznek és projektjeiket onnan valósítják meg. 

Akár 80 ezer dollárt is fizetnek mindezért. A startupok ingyen irodát kapnak és más kedvezményekben is részesülnek. Már több mint ezer vállalkozást sikerült az országba csábítani. 

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása