Kívül tágasabb

Számít egy óra plusz alvás?

2019.01.22. 06:30, Kívül tágasabb , 11 komment

Sokszor egy igazán eredményes, produktív nap és az időpocsékolás között egy óra a különbség – egy órával több alvás, egy órányi testmozgás, vagy egy órányi elmélyült munka, ezek mind pozitív hatással lehetnek életünkre.

alvas_foto_pixabay_com_ashleyamos_2.jpg

Sokan kelnek korán, túlóráznak vagy még este belekezdenek egy újabb részbe a kedvenc sorozatukból – mindezek az alvástól, pihenéstől vesznek el időt. Ha viszont megfogadjuk, hogy egészségesebben élünk, erősebbek leszünk, akkor többet kell aludni. Már egy órától is jobban nézünk ki, jobban érezzük magunkat és jobban teljesítünk. 

Szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek: az egy óra csak a kezdet. Az igazán hasznos az lenne, ha beállítanánk egy személyre szabott, optimális alvási menetrendet, és ehhez ragaszkodnánk minden áron. 

„A több alvásnak köszönhetően jobban fogjuk érezni magunkat, több energiánk lesz, jobb ötleteink születnek, hatékonyabban dolgoztunk. A hangulatunk is jobb lesz” – mondta a BBC-ben Rachel Salas neurológus professzor.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem alvási rendellenességekre specializálódott tanára ismertette a másik oldalt is: ha keveset alszunk, akkor nagyobb eséllyel hízunk meg és lesznek táskák a szemeink alatt. 

Hiánya rontja a memóriát és a munkahelyi teljesítményt 

Egy korábbi felmérés számítógépes tesztekkel igazolta, hogy már egy óra extra alvás javítja a mentális frissességet. A közelmúltban pedig egy amerikai kutatás azt mutatta ki, hogy azok a diákok, akik nyolc órát alszanak, jobb eredményeket érnek el a vizsgákon. 

Azt is bizonyították, hogy az alváshiány negatív hatással van a memóriára és a munkahelyi teljesítményre, legyen szó pékekről vagy orvosokról. 

És az alváshiány hatásait sokáig érezhetjük: egy felmérés szerint ha egymás után két éjszaka is hat óránál kevesebbet aludtunk, a következő hat napban lassabbak leszünk. 

Sokszor persze az emberek tisztában vannak vele, hogy a több alvás előnyös számukra, csak az élet máshogy alakul, és van, ami fontosabbá válik. És mivel napról napra élünk, nem pedig előre tervezve, alábecsüljük a plusz alvás erejét. 

Azt hisszük például, hogy hat óra alvás elég. Pedig ez nagy hiba. Rachel Salas azt mondja: a rossz szokások olyan sokáig megmaradnak, hogy végül egészségi problémákhoz vezetnek, és alvásklinikán lehet kikötni. 

Az alváshiány súlygyarapodáshoz, migrénhez és állandó fáradtsághoz vezethet, sőt akár olyan alvászavarok is kialakulhatnak, mint az alvási apnoe vagy mikroalvás alakulhat ki, amikor az agy „leáll” néhány másodpercre napközben. 

Mi a jobb? 

Adódik a kérdés, hogy mi a jobb: egy órával több alvás vagy pedig egy megszokott ritmus? A professzor szerint ideális esetben mindkettőre szükség lenne. 

Reut Gruber, egy montreali alváslabor professzora azt mondta: nincs mágikus szám, mindenkinek magának kell rájönnie, hogy mennyi alvás a megfelelő számára. 

Ennek megállapítására is van módszer. Ha például nyaralunk vagy nincs elfoglaltságunk másnap, akkor feküdjünk le normális időben, és hagyjuk, hogy másnap reggel magunktól, természetesen ébredjünk fel. 

Nézzük meg, hogy hány órát aludtunk – ez a cél. Azt is jegyezzük meg, hogy mikor aludtunk el és mikor ébredtünk fel. 

„Ha ez a szám megvan, akkor ragaszkodjunk hozzá, bármi áron. Osszuk be mindent más feladatunkat, így pedig időben le tudunk feküdni” - mondta Reut Gruber. 

Sokan nem is tudnak róla 

Szakértők szerint sok ember szenved alváshiánytól és nem is tud róla. Ilyenkor nyúlunk a stimuláló szerekhez, mint a kávé vagy alkohol. Ezek viszont befolyásolhatják a test cirkadián ritmusát, vagyis a biológiai órát, ördögi körhöz vezetve. 

A montreali professzor szerint egy felnőttnek érdemes hetente két és fél órát mozognia, hogy többet tudjon pihenni. „Ez egy kiegyensúlyozó tevékenység. Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, aktívnak is kell lenni” - tette hozzá. 

Rachel Salas magán is kipróbálta az alvási menetrend beállítását. „Este 11-kor mentem lefeküdni, és reggel 7-kor keltem, még hétvégén is. Nem volt napközbeni szunyókálás. Ezt csináltam két hétig. Emlékszem, öt nap után azt éreztem, hogy az iskolás korom óta nem aludtam ilyen jól.” 

A szakértők azt tanácsolják, hogy ha kialakul a menetrend, tartsuk magunkat hozzá hosszú távon is.

(Fotó: pixabay.com/ashleyamos)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása