Kívül tágasabb

Milyen sűrűn cseréljük otthoni eszközeinket?

2019.01.21. 06:30, Kívül tágasabb , 6 komment

A háztartásokban használt eszközök jó táptalajt jelenthetnek a baktériumoknak, ha nem cseréljük vagy tisztítjuk őket rendszeresen. Nem csoda, hogy szakértők szerint a konyhai szivacsot két hét után ki kell dobni, egy törülközőt pedig három használat után érdemes lecserélni.

tisztasag_foto_pixabay_com_pascalhelmer.jpg

Hiába tűnhet tisztának a ház, a mosogatószivacson észrevétlenül megbújhat a veszélyes baktérium is. A törlőruhák, törülközők, üvegek, eldobható borotvák és a sminkecsetek is tele lehet bacikkal. 

Szakértők éppen ezért arra figyelmeztetnek, hogy a mindennap használt eszközöket tisztítsuk vagy cseréljük gyakrabban. 

Konyhai szivacsok 

Ezeken vannak a leggyakrabban baktériumok. A szivacsokkal töröljük le az ételmaradékokat a tányérokról, és ha a részecskék beragadnak a nedves szálak közé, a kólibaktérium kifejlődhet. 

Emily McCrary-Ruiz-Esparza, egy szaklap szerkesztője azt mondja: akkor cseréljük le a szivacsot, ha már nincs jó, természetes illata. Ha bizonytalanok vagyunk, minden 1-2 hétben használjuk újat. 

Alternatív megoldásként használjunk műanyag tisztítókefét, a sörtéken nem marad meg a nedvesség és a maradék, így kisebb eséllyel fejlődnek ki a baktériumok és nem lesz olyan rossz szaguk. Ezeket a mosogatógépbe is lehet tisztítani vagy ecetbe érdemes áztatni. 

Konyharuhák 

Azt javasolják, hogy hetente 3-4 alkalommal mossuk ki ezeket a kendőket, mert a bacik ezen is könnyen megragadnak, szabad utat adva a kólibaktériumnak vagy a szalmonellának.  Ha már folt vagy szennyeződés jelenik meg rajta, ideje újat elővenni. 

Törülköző 

Egy higiéniai szakértő, Philip Tierno szerint három napnál tovább nem szabad használni ugyanazt a törülközőt, hiszen tele lehet baktériumokkal, gombákkal, bőrdarabokkal és testnedvekkel. 

A fürdőben lévő baktériumok a vécéből származhatnak, és szaporodnak a törülköző nedves, meleg szálai között. „Ha már szaga van, növekednek a mikroorganizmusok, így ideje kimosni” – tette hozzá. 

Eldobható borotvák 

Mivel csak rövidtávú használatra tervezték őket, nem jó, ha hónapokig a fürdőben állnak. Az átlagos ajánlott használat öt és tíz alkalom között van. 

A régi borotvák is a baktériumok tenyésztőhelyévé válhatnak, és ha megvágjuk velük magunkat, fennáll a fertőzés veszélye. A leggyakoribb a Staphylococcus okozta sebfertőzés, ami kiütéssel, keléssel járhat. 

Ha a borotvák nedvesek maradnak, vagy nem tisztítjuk le őket megfelelően a használat után, a gombák is megtelepedhetnek rajtuk. 

Fogkefe, hajkefe 

Fogorvosok szerint 3-6 havonta érdemes lecserélni. Persze ha az elhasználódás jeleit mutatja, akkor előbb is érdemes újat beszerezni. 

A hajkeféket, fésűket is szükséges gyakran lemosni, megtisztítani, mert a sörtéken és fogakon is megmaradhatnak a nem kívánatos anyagok. 

Sminkeszközök 

A sminkecsetet legalább hetente egyszer meg kell tisztítani, meleg vízben folyékony szappannal, és aztán hagyni teljesen megszáradni. 

Elég akkor lecserélni, ha már a sörték kiesnek vagy keményebbé válnak.

A szivacsokat szintén mossuk meg hetente. Ha foltot látunk rajta, vagy már nincs jó illata, azonnal dobjuk ki. 

Műanyag üvegek 

A környezettudatosság jegyében sokan nem dobják ki a flakonokat, hanem használják a háztartásban. Azonban tudósok figyelmeztetnek: 300 ezer baktérium – köztük kólibaktérium, staphylococcus, streptococcus és influenza - van minden üveg minden egyes négyzetcentiméterén. 

Így érdemes inkább beszerezni egy rozsdamentes acélból készült üveget, amit lehet mosogatógépben is tisztítani, vagy forróvízben sterilen tartani.

(Fotó: pixabay.com/pascalhelmer)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása