Kívül tágasabb

Hogyan segítsünk a mentális betegeknek karácsonykor?

2018.12.25. 06:30, Kívül tágasabb , 3 komment

A karácsony bizony nyomasztó időszak is lehet, főleg azoknak, akik mentális problémákkal küzdenek. A hivatalos adatok szerint az Egyesült Királyságban az emberek negyedének van ilyen gondja, és tavaly 1,4 millióan vettek rész ilyen okok miatt kezelésen.

no_szomoru_4_foto_pixabay_com_thehilaryclark.jpg

Az ünnepi időszak is befolyásolhatja a helyzetet: egy felmérés szerint minden tizedik ember azt mondta, elviselhetetlen a nyomás, amit amiatt éreznek, hogy tökéletesen sikerüljön a karácsony. 

„Az élet időnként kihívásokkal teli mindannyiunknak, de ha valaki mentális problémával küzd, a hullámvölgyekkel nehezebb lehet megbirkózni. Sokan várjuk a karácsonyt, de másoknak az, hogy ekkora hangsúly van az ünnepekkor a családdal és a barátokkal töltött időn, erősítheti a magány és az elszigeteltség érzését, és a szeretteikkel való nehéz kapcsolat plusz stresszt és nyomást okozhat” – mondta Stephen Buckely, a Mind nevű szervezet egyik vezetője. 

Így lehet támogatni a mentális betegséggel küzdőket az ünnepekkor: 

Ismerjük fel, ha gond van 

Szakértők szerint a tünetek állapottól függően különbözőek lehetnek, ami nehézzé teszi a felismerésüket. Néha a viselkedés apró változása is jelezhet valakinél depressziót, ám ez sem húzható rá az összes betegségre. 

Sokat jelenthet, ha a család és a barátok megtanulják felismerni a különböző betegségek jeleit. Egy felmérés szerint ha a család tisztában van a problémával, akkor a szerettük állapota is jóval kevésbé rosszabbodik. 

Hagyjuk a feltételezéseket 

Rossz hallani, ha egy szerettünk mentális problémával küzd, de nem a mi dolgunk diagnosztizálni, sem gyógyítani ezt. Szakértők azt javasolják, csak figyeljünk arra, amit mond, legyünk nyitottak, de álljunk ellent annak, hogy tanácsokat adjunk. 

Natasha Devon, egy szakkönyv szerzője azt mondta: az emberek gyakran csak azt akarják, hogy meghallgassák őket, nem pedig megoldásra vágynak. 

A menthalhealth.org portálon is azt tanácsolják, hogy beszélgessünk, de nem kritizáljuk vagy kérdőjelezzük meg annak az érzéseit, aki a betegségtől szenved. 

Fontos, hogy ne általánosítsunk és ne hasonlítsuk össze a bajban lévő helyzetét máséval, ne tereljük magunkra a szót. 

A leginkább empatikus módon akkor járunk el, ha ezt mondjuk: „El sem tudom képzelni, milyen érzés lehet, mesélnél még róla?” 

A másiknak éreznie kell, hogy meg akarjuk érteni, min megy keresztül, és nem ítélkezünk – tette hozzá a brit Independentnek Devon. 

Abigael San klinikai pszichológus is arról beszélt, ne gondoljuk, hogy a karácsony mindenkinek boldog időszakot jelent. 

„Sokan pozitívan, nosztalgiával gondolnak az ünnepekre, de másoknak ez nehéz helyzet lehet. A gyász, a munkahely elvesztése és az a nyomás, hogy többet időt töltenek együtt a családdal, akiket régen láttak, növelheti a feszültséget.” 

Biztosítsunk támaszt 

A Mind nevű szervezet azt mutatta ki, hogy a depressziót vagy szorongást érző emberek fele eltávolodik a szeretteitől. 

Egy másik felmérés szerint az emberek 28 százaléka stresszes az ünnepek alatt, és 34 százalék elismerte, hogy nem érzi kellemesnek, hogy olyankor beszéljen a barátaival, amikor nehéz időszakon megy keresztül. A családnak és a barátoknak pont ezért kell bátorítóan fellépniük, és jelezni, hogy velük megoszthatják az érzéseiket. 

Szakértők szerint ha azt látjuk, hogy valaki depressziós, a legjobb, amit tehetünk, hogy leülünk és beszélünk vele. Megmutatjuk, hogy kíváncsiak vagyunk a gondjaikra, mert lehet, hogy nem érzik késznek magukat, hogy ezekről beszéljenek. 

Fontos a figyelem és a visszacsatolás, ha megismételjük, amit mond, a jó módszer, mutatja, hogy megértjük, amit mond és azt is, hogy tiszteljük az őszinteségét és az érzéseit. Fontos a testbeszéd és a fókusz is – valóban csak a másik félre figyeljünk, ne vonja el a figyelmünk a mobiltelefonunk. 

Ha valaki nehezebben nyílik meg, akkor egy közös tevékenység ugyanolyan hasznos lehet, mint a beszélgetés. 

Sokan arra figyelmeztetnek, hogy egy mentális problémákkal küzdő ember feletti gondoskád ugyanolyan stresszes lehet az egészséges félnek is, és szintén szüksége lehet érzelmi támogatásra. Ezért sokszor az lehet a leghasznosabb, ha profi segítséget keresünk a betegségre, elkísérjük az orvoshoz vagy terápiára. 

„Tartsuk meg a határainkat, legyünk ott nekik, de bátorítsuk őket, hogy keressenek profi megoldást a tüneteket kezelésére” – tanácsolta egy kórházi pszichiáter, Natasha Bijlani. 

Egy másik szakértő, Nicky Lidbetter, az Anxiety Uk-tól azt mondta: meg kell próbálni nem irányítani a helyzetet, helyette engedni a másiknak, hogy döntsön, milyen formában igényli a támogatásunkat. Nem szabad túl rámenősnek lenni. 

Figyeljünk arra, mit mondunk 

A nyelv hatékony eszköz, de annyi stigma ragadt a mentális betegségekhez, hogy fontos felismerni, a szavaknak milyen hatásuk lehet arra, aki ilyen problémától szenved. 

Ne okoljuk a másikat azért, amilyen helyzetben van. A depressziós vagy szorongó ember önbizalma amúgy is gyenge, a hibáztatással csak tovább ronthatunk a helyzeten. 

Szakértők szerint figyeljük meg, hogy a másik hogyan beszél az érzéseiről, és próbáljunk erre reflektálni a kérdéseinkkel. Devon azt is tanácsolja, hogy egyszerű és nyitott kérdéseket használjunk, hagyjuk, hogy beszéljen a problémájáról a saját szavaival, hogy az miben nyilvánul meg, mennyire nehezíti meg a mindennapi életét és milyen támogatásra van szüksége. 

Például a „Mikor éreztél először így” kérdés egy biztos, ítélkezésmentes környezetet teremthet, amelyben aztán a másik is könnyebben beszél. Azt is javasolják, hogy semlegesen beszéljünk, amennyire lehet. 

Napirend 

Az ünnepi időszakban felborul a napi rutin, ami további szorongást okozhat a betegeknél. Egy korábbi felmérés szerint az emberek közel ötöde betegséget tettetett, hogy ne kelljen részt vennie a céges karácsonyi partin. 

Ha valakinek mentális problémája van, fontos, hogy ne kényszerítsük olyan helyzetekbe, amelyekben nem érzik jól magukat, és ne helyezzünk nyomást rájuk, hogy részt vegyenek ilyeneken, akár mondhatjuk azt, hogy nem kötelező a részvétel, vagy előbb is el lehet jönni.

Segít, ha előre megtervezzük a napi tevékenységeket, még karácsonykor is. Rendszert ad, ha minden nap megegyezik a napi rutin, ugyanakkor ébredünk és étkezünk. 

Vigyázzunk a kiváltó okokkal 

Bár az alkohol is része a karácsonyi összejöveteleknek, csak óvatosan: az ital rossz hatással lehet a mentális betegségben szenvedőkre. Sokan azt hiszik, ez enyhíti a depresszió tüneteit, de pont ellenkezőleg hat. Vagyis minél kevesebbet iszunk ilyenkor, annál jobban érezhetjük magunkat.

(Fotó: pixabay.com/thehilaryclark)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása