Kívül tágasabb

Lassan elpusztul a világ egyik csodája

2018.08.26. 06:30, Kívül tágasabb , 3 komment

A Taj Mahal (vagy ha úgy jobban tetszik: Tádzs Mahal) lassan tönkremegy, hamarosan eléri azt a pontot, ahonnan már nem lehet majd helyreállítani – figyelmeztetnek szakemberek.

taj_mahal_foto_pixabay_com_sandeephanda.jpg

A mondás szerint a Taj Mahal rózsaszín a hajnalfényben, tejszínű az estékben és aranyfényben úszik, mikor a Hold fenn jár. Ez valaha igaz lehetett az ikonikus márványépületre, de a gondatlanság és a légszennyezés kombója mostanára egész napra sárgásbarnára festette. 

„A paloták koronája” szomorú sorsának legutóbbi fordulata az, hogy az indiai legfelsőbb bíróság felszólította a kormányt, vagy állítsa helyre, vagy bontsa le a 2007-ben a világ hét új csodája közé választott, évente 2,5 millió látogatót fogadó építményt. 

Az északi Uttar Pradesh állam Agra településén álló épület a világ ikonikus emlékművei közé tartozik. Sáh Dzsahán mogul sah építette elhunyt első felesége, Mumtáz Mahal emlékére. 

Rabindranath Tagore úgy hívta a gyönyörű épületet, hogy „egy könnycsepp, ami az idő orcáján lefut”. Radzsasztanból hozták az alapul szolgáló fehér márványt, féldrágakövekkel, többek között jádével, zafírral és jáspissal díszítették. A teljes folyóparti komplexumot (a kertekkel és a homokfalakkal együtt) 1653-ban fejezték be. 

A mauzóleumnak új életre van szüksége 

Az épület az elmúlt 4 évszázadban a természetes oxidáció hatására öregedett és sötétedett, de nem tettek semmilyen komolyabb erőfeszítést a helyreállítására. Savas esők mosták, korom és pernye szennyezte a közeli ipari létesítményekből és a légszennyezés erodálta. 

Az indiai légszennyezettség nagyon erős és Agra sem kivétel ez alól. Egyebek mellett kéndioxid és egyéb szénalapú részecskék vannak a levegőben, ettől lett a fényes, fehér márvány sárgásbarnává, hiába veszi körbe 10 négyzetkilométeres védett terület, a Taj Trapezium Zone, ahol erősen ellenőrzik a károsanyag-kibocsátást. 

Csakhogy a nagyvállalatok jogilag mindig megtámadják a kibocsátási határértékeket és az emberek is széles körben figyelmen kívül hagyják őket. Az épülethez közeli szemétégetések, valamint a halotti máglyák füstje tovább rontja a helyzetet. 

A közeli folyóban kezeletlen a szennyvíz, és tele van ipari hulladékkal - mindez további problémákat generál. Mikroorganizmusokban gazdag szél fúj a szennyezett folyó felől és a porózus kőbe plántálja azokat, amitől zöldre színeződik a márvány. 

A helyreállítás lehetőségeit már 1998 óta vizsgálják, milliókat költöttek az elszíneződés visszafordításának kutatására. Csak éppen nem történt semmi. 

A megújulás lehetősége 

A londoni Szent Pál katedrális helyreállítása lehetne a minta, hiszen a székesegyház is hasonló módszerrel és anyagokból épült, emellett hasonló károsodások is érték az 50-es évek szennyezett londoni levegőjében, mint a Taj Mahalt Indiában – emlékeztetett a The Conversation

Bár a helyzet jobb, mint akkoriban, London, mint Agra, jelenleg is megsérti a WHO légszennyezettségi határértékét. A katedrálist alaposan megtisztították és a légkörbe jutó kéndioxid is a felére csökkent, a kövek közül a tönkrementeket pedig kicserélték, már csak a kövek felületén növekvő mikroflórák adnak okot az aggodalomra. 

A Taj Mahal a világ egyik csodája és ennek a kincsnek gyors és hatékony akcióra van szüksége ahhoz, hogy fennmaradjon és ne veszítse el legendás csillogását.

(Fotó: pixabay.com/SandeepHanda)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: India Taj Mahal

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása