Vallomással indítunk: szeretjük a pezsgőt, úgyhogy nem kis szomorúsággal olvastuk, hogy a klímaváltozás egyik kedvenc italunkat is hazavághatja. Legalábbis szakemberek szerint simán benne van a pakliban, hogy a pezsgő elveszítheti klasszikus ízét.
Az egyre szélsőségesebb klímaváltozás ugyanis a világ egyre több pontján van hatással a szőlőtermesztésre, és már elérte a híres franciaországi Champagne régiót is.
A pezsgőhöz való szőlőnek hűvös klíma és kavicsos talaj kell, hogy megkapja azt a jól ismert friss, ropogós íz. Csakhogy a változás éppen ezt a klímát teszi tönkre, ezért a francia pezsgőkészítők nagyon aggódnak a jövő miatt.
Egy Bloombergnek adott interjúban Antoine Malassagne, az A.R. Lenoble pezsgőgyártó társtulajdonosa elmagyarázta a nehézségeket, amelyekkel szembe kell nézniük.
„A 20 évvel ezelőttinél két héttel korábban szüretelünk. Gyakran már augusztusban, ahogy idén. Csakhogy az, hogy a forró napokon érik be a gyümölcs, azt eredményezi, hogy a savtartalma egyre alacsonyabb, ami a bor frissességét is csökkenti” – hívta fel a figyelmet.
Az alacsony savtartalom azért is gond, mert a bor nemesedése adja a pezsgő különleges ízét. Az A. R. Lenoble most a régebbi évjáratokból származó tartalékborok hozzáadásával próbálja megőrizni a pezsgő egyedi zamatát.
Egy másik pezsgőgyártó, Louis Roederer másik úton indult el, ő tudományos kísérleteket folytatva elemzi a szőlők DNS-ét, így próbálva meg feltérképezni a klímaváltozás hatását.
„Földművelőként a hivatásunk, az életünk, a szenvedélyünk évszázadok óta alkalmazkodik a klímaváltozásokhoz. Ha a jövő túl nagy meleget hoz, majd csak burgundit termelünk” – próbált meg optimista maradni Jean-Babtiste Lecaillon, a cég pincefőnöke.
(Fotó: Unsplash/Anthony Delanoix)