Kívül tágasabb

A kényelmetlen igazság a rákról és a mobilról

2018.07.30. 06:30, Kívül tágasabb , 76 komment

Csak azért nem vesszük figyelembe, hogy a mobiltelefon veszélyezteti az egészségünket, mert a rák és a mobilhasználat kapcsolatáról szóló tanulmányokat a mobilipar kétségbe vonja? A brit Guardian beszámolója érdekes megállapításokat rejt.

mobil_tinedzser_magany_foto_pixabay_com_fangirl_1.jpg

Most éppen az Egyesült Államok kormányának egyik kutatása jutott arra, „egyértelmű bizonyíték” van arra, hogy a mobiltelefon sugárzása rákot okoz. Különösen a szívszövetet érintő rákos megbetegedések esetében mutatták ki patkányokon a kísérletek során, hogy sűrű előfordulásuk nem lehet véletlen egybeesés. 

Tizenegy tudós töltött három napot egy észak-karolinai kutatóközpontban, hogy a kormány National Toxicology Programjának keretében megvitassa és rangsorolja a mobiltelefonok sugárzásának egészségkárosító hatásait. 

Több ezer egéren és patkányon végeztek kísérleteket a kutatáshoz, a sugárzás dózisát az átlagos mobilfelhasználó által kapott sugárzás dózisához arányosították. 

Egyetlen fontosabb hírszervezet sem számolt be a kísérlet eredményeiről sem az USA-ban, sem Európában. Az újságírókat, a döntéshozókat és a fogyasztókat is félrevezették – írta a brit Guardian. 

Mint a dohánycégek 

A nagy mobilcégek már jó ideje hasonló PR-stratégiát választanak, mint a nagy dohánygyártók a dohányzás egészségkárosító hatása és az olajkitermelők a klímaváltozás kapcsán: félrevezették az embereket a kockázatokkal kapcsolatban. Még a saját tudósaik véleményét sem vették figyelembe és hazudtak a közvéleménynek – állítja a brit lap. 

1993-ban, mikor 100 főre még csak 6 mobil jutott az USA-ban, a Cellular Telecommunications and Internet Association (CTIA) elnöke, Tom Wheeler alkalmazta a dohányiparban már jól ismert George Carlót, hogy fehérre mossa az iparágat. 

Egy évtizeddel azelőtt kezdték el a telefonokat árusítani és 93-ban már a fogyasztók és az iparági dolgozók közt is felütötte a fejét a rák. Egy fogyasztó, David Reynard beperelte az egyik mobilgyártót, hogy felesége agytumorát a cég készüléke okozta. 

A televízió is felkapta az ügyet, a tőzsdén csökkent a mobilcégek részvényeinek ára, a kongresszus vizsgálatot kezdeményezett. Tom Wheeler és a CTIA akcióba lendültek, bejelentették, hogy az iparág összehasonlító kutatást indít. A mobilok biztonságosak és az új kutatás majd csak „igazolja az eddigi kutatási eredményeket”. 

A kutatások 

George Carlo jogi végzettséggel rendelkező epidemiológusként nagy segítségére volt, ő vezette az iparág által finanszírozott, 28,5 millió dolláros Wireless Technology Research (WTR) programot 1995-től. 

Négy évvel és jó pár kutatással később George Carlo tájékoztatta az iparági vezetőket arról, hogy „egy ritka agytumor kialakulásának a veszélye a mobilhasználók között a duplájára nőtt.” 

Egyértelmű összefüggés van a jobboldali agytumorok (az emberek nagy része ezen a fülén tartja a mobilját telefonálás közben) kialakulása és a mobilok sugárzása között – figyelmeztetett George Carlo, aki sürgette az iparági vezetőket, hogy minderről tájékoztassák az embereket. Tom Wheeler már másnap nekiment Carlónak a médiában, megkérdőjelezte a szakmai munkáját. 

Többen megismételték a kísérleteket, 2011-ben például a WHO és az Egyesült Királyság, Franciaország és Izrael is figyelmeztetést adott ki a lehetséges veszélyekről, különösen a gyerekekre vonatkoztatva. Ennek ellenére ma négyből három felnőttnek már van mobilja és az iparág az egyik legerősebb a Földön. 

A PR-stratégia 

A PR stratégia, amit az iparág használ a következő elemekből áll: nem kell bizonyítani, hogy a kísérletek eredményei tévesek, elég csak megkérdőjelezni az eredményeket és fenntartani a vitát. 

Ebben segítették őket azok a tudósok, akik maguk is kételkedtek a kísérleti eredményekben, ezeket a „baráti tudósokat” támogatták kutatásaikban. Így az ő eredményeikkel mindig meg lehet kérdőjelezni a telefonok sugárzása és a rák kialakulása közötti összefüggéseket kimutató kutatásokat. 

Érdekes, hogy egyetlen biztosítótársaság sem árusít olyan terméket, amelyben a mobilsugárzás egészségkárosító hatásának következményei ellen biztosítanák az ügyfelet. 

Reklám 

Ahogy az iparág hatástalanította a biztonsági kérdéseket, utat nyitott a dolgok internete üzletnek is, ami hamarosan nagyon komoly gazdasági mozgatóerővé válik. 

Az okos babapelustól az okosautóig egyre gyorsuló fejlődésnek nézünk elébe. A 4G-ről hamarosan 5G-re váltunk, még gyorsabb lesz a drótnélküli internetkapcsolat és még több eszközzel csatlakozunk majd rá. 

Mindez a népességet érő sugárzás jelentős növekedésével jár majd – figyelmeztetett 236 tudós, az 5G-t megint mindenfajta egészségügyi szempontokat is figyelembe vevő teszt nélkül vezetik majd be. 

Az, hogy kevés a bizonyíték arra, hogy ez a technológia veszélyes, még nem jelenti azt, hogy biztonságos – hívja fel a figyelmet a Guardian cikke.

Kiszolgáltatottságot hozhatnak az önvezető autók

(Fotó: pixabay.com/Fangirl)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása