Kívül tágasabb

Miért tűnnek rasszistábbnak az idősebbek?

2018.07.22. 06:30, Kívül tágasabb , 100 komment

Sokak szerint azért, mert „más időkben születtek” és „az a világ, amelyikben felnőttek, másmilyen volt.” De ez csak részben igazolja a tényeket. Akkor mi lehet az oka annak, hogy idősebben mintha előítéletesebb lenne az ember?

idosek_foto_filckr_com_pedro_ribeiro_simoes_2.jpg

Kutatással igazolható, hogy a fiatalok kevésbé rasszisták, mint az öregek. 1954-ben a lakosság 4, 1997-ben 50 és napjainkban 87 százaléka fogadja el a fajok közti házasságot. Az idősebbek néha elvesztik a PC iránytűjüket is. 

Honnan jön a rasszizmus? 

Néhány tudós szerint biológiai, evolúciós okai vannak az előítéletességnek és a rasszizmus az erőforrásokért való versenyre való reakció. De erre nem áll elegendő bizonyíték rendelkezésre. 

Valószínű, hogy inkább pszichológiai okai vannak. A kiváltói a bizonytalanság érzése, az identitás igénye, a vágy, hogy valahová tartozzunk vagy az, hogy félünk más csoportoktól. Márpedig ezek a bizonytalanságok az öregedéssel erősödhetnek. 

Steve Taylor, a Leeds Beckett University pszichológusa szerint egyrészt azért, mert közelebb érezzük a halál időpontját. A terrormenedzsment-elmélet szerint a halálfélelem azt váltja ki, hogy az emberek naturalistábbak, materialistábbak és konvencionálisabbak lesznek. 

„Erősebben kötődnek a társadalmi hagyományokhoz és berögzültségekhez” - magyarázta Steve Taylor. Ettől jobban védve érzik magukat. A mások gyűlölete a valahová kötődés komfortját nyújtja. 

„Elég torz módja a kötődés érzésének, de ez az egyik dolog, ami az ebbe a kategóriába eső embereket motiválja. Ha nem tetszenek a veled kapcsolatos dolgok, sokkal egyszerűbb kivetíteni másokra, mint magaddal szembenézni. Különösen ha valakinek alacsony az önbecsülése vagy sok önutálat van benne” – tette hozzá a pszichológus. 

Akik másképp néznek ki, vagy másképpen cselekszenek, mint mi, azokra nagyon egyszerű ezt kivetíteni. Az idősek eleve úgy érzik, hogy a megszokott világuk megváltozott, nehezen tartják a lépést a változásokkal és egyre kevésbé értik a világot. Ez ijesztő és jól jön valaki, akit utálni lehet miatta. 

„Nem becsülheted alá az identitás-szükségletük fontosságát. Ez egy nagyon erős pszichológiai szükséglet. Az identitás és a valahová tartozás szükséglete miatt démonizálhatnak más csoportokat” – fejtegette Steve Taylor. 

Emellett persze az is fontos, hogy az idősebbek milyen korban nőttek fel, de „emberként rendelkezünk a személyiségváltozás készségével, és tudunk sokkal nyitottabbak is lenni”. 

Az agy károsodása a korosodással 

Csakhogy ez a nyitottság nem tart örökké. Ahogy öregszünk csökken és egyre kevésbé vagyunk képesek alkalmazkodni, sokkal kevésbé, mint fiatalabb korunkban. 

„Mikor idősebb vagy, a mentális struktúrád egy kicsit merevebb, így nehezebb a régi módon alkalmazkodni. És ha nem tudsz adaptálódni, az az elidegenedés érzését kelti, a túlterheltségét és azt, hogy már nem tudsz beilleszkedni” – tette hozzá a brit pszichológus. 

Kutatások igazolják, hogy az ember idősebb korában előítéletesebb, mint fiatalabb korában, ez nem magyarázható csak azzal, hogy a szegregáció korában nőtt fel valaki. A magyarázat a biológiában keresendő. 

„A prefrontális kortex károsodni kezd” – mondta a kutató, vagyis elveszíti az élességét az agynak az a területe, amely az ok-okozati gondolkodás, a logika és az ítéletek meghozásáért felelős. 

A furcsa gondolatokat, melyeket fiatalabb korban az agynak ez a része ellenőrzés alatt tartott, már kevésbé tudjuk kontrollálni, mintha Tourette-szindrómássá válna kicsit mindenki, és nem volna képes teljesen uralni, hogy mit mond ki és mit nem. 

Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenki rejtett rasszista. Sőt a rasszista megjegyzések még idősebb korban sem mindig rosszhiszeműek és gyűlölettel teliek. 

Ahogy nő az elidegenedés a fiatalok és az idősebbek között, mondjuk ha a Brexit szavazók megoszlására vagy a konzervatív és liberális szavazók megoszlására gondolunk az USA-ban és az Egyesült Királyságban, egyre jobban kihangsúlyozódik az, hogy a nyugati kultúrák nem becsülik meg az idősebb polgáraikat. Ez is hozzájárul a jelenséghez. 

Erik Erikson úttörő pszichológiai munkája szerint az öregedésnek két lehetséges útja van. Az egyik a keserűség és az idegesség a világ mai folyása miatt és az állandó panaszkodás. 

A másik az elfogadás és a bölcsesség. Ezen az úton az ember megbékélhet a világgal. Miért is ne, több kutatás is kimutatta, hogy a 65 év feletti kor a legboldogabb időszaka egy ember életének, nem úgy, mint a 20-as évei!

Ki akar 100 évig élni?

(Fotó: flickr.com/Pedro Ribeiro Simoes)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása