Kívül tágasabb

Hét lecke, amire a Grease tanított

2018.06.28. 06:30, Kívül tágasabb , 14 komment

Hihetetlen, de idén 40 éve, hogy bemutatták a Grease című filmet John Travoltával és Olivia Newton-Johnnal a főszerepben. A zenés mozi hatalmas siker lett, és bár azóta eltelt négy évtized, ha kicsit közelebbről megvizsgáljuk a történetet, az ma is tartogat érvényes tanulságokat.

cim_236.jpg

A film 40. évfordulója alkalmából Harriet Hall gyűjtötte össze, mit is tanultunk az ikonikus musicalből. Mert ha kritikusan nézzük, a Grease egy alapvetően férfiközpontú értékrendű film, ahol egy lányt elutasít egy nyári kalandban megismert fiú, a barátnői pedig azt mondják neki, hogy azért, mert frigid és unalmas. 

Ő pedig gyorsan megváltozik, cigizni, pasizni és inni kezd, pletykák, zaklatás és iskolai bántalmazások közepette. Azonban kicsit közelebbről megvizsgálva a történetet, más dolgok is feltűnnek. 

A túlzott maszkulinitás nem nyerő 

A John Travolta játszotta Dannynek le kell tagadnia, hogy ismeri Sandyt (Olivia Newton-John), mikor a lány köszön neki a T-birds banda előtt. A férfiak hódításként kezelik a nőket, de a barátaik felé sem tudják kimutatni az érzelmeiket. 

Mikor Kenickie és Danny véletlenül megölelik egymást, a többiek olyan elutasítóan néznek, hogy zavart félrenézéssel és férfias köhécseléssel leplezik az elérzékenyülésüket.

2_421.jpg

A srácok az öltözőben kitalált szextörténetekkel próbálják bizonygatni férfiasságukat. Aztán rájönnek, hogy mindez csak visszatartja őket, Danny rájön, hogy szereti Sandyt, és macsóból jófiúvá vedlik a többieket lesokkolva, hogy a film végén mindenki ölelkezzen egy jót. 

A ribancozás nem oké 

Amikor Rizzo azt hiszi, terhes, az iskolában kinevetik, sutyorognak a háta mögött és hátat fordítanak neki. Ám ahelyett, hogy megszégyenülne, arról énekel hangosan, milyen élvezetes a szex, nem kell szégyenkezni miatta és ne legyen kettős mérce a fiúk és lányok vonatkozásában. A karaktere példamutató, komplex és sérülékeny, de erős női minta. 

A tanulás nagyon fontos 

Frenchie abbahagyja a gimit, hogy fodrásziskolába menjen, de rájön, hogy a nagybetűs élet sokkal nehezebb, mint az iskola. Az őrangyala pedig visszaküldi a gimnáziumba. 

A fogamzásgátlás

3_388.jpg

A nőket nem szabad a szexuális életük miatt elmarasztalni, tanítja a Grease, no és azt is, hogy a tinédzser fiúk idiotizmusát sem szabad alábecsülni. Rizzo például azért lett majdnem terhes, mert a pasija egy hetedikes korában megvett, régi óvszert használt 

A divat hatalom 

A Pink Ladies rózsaszín kabátjára mindenki vágyott. A hasonló öltözködés, az „egyenruha” minden szubkultúrában identitásformáló tényező. A film is a divat erejét mutatja be.

4_355.jpg

Mikor Sandy fényes fekete nadrágot és piros magassarkút húz, azt hihetnénk, ő is a divatmajmok sorába lép, holott ellenkezőleg, a saját belső erejét szabadítja fel és mutatja meg a ruházatán keresztül. 

A nem nemet jelent

Ha szexelsz azért, ha nem, akkor azért átkoznak. A Grease viszont azt mutatta meg, hogy nemet mondani oké. Sandy kétszer is leállítja Danny felfűtött közeledését.

5_322.jpg

A női barátság diadalmaskodik mindenek felett 

Frenchie veszi be Sandyt a Pink Ladies bandába a többiek ellenkezése ellenére. Amikor megismeri őket, kiderül, hogy mindegyikük más, de összetartanak és együtt segítenek Sandynek Danny visszahódításában.

(És persze azt is megmutatta, milyen nevetséges, amikor bőven a húszas, sőt, harmincas éveikben járó színészek játszanak tiniket. John Travolta 24, a Franchie szerepében látható Didi Conn 27, a Kenickie-t megformáló Jeff Conaway 28, Olivia Newton-John 30, Sonny, azaz Michael Tucci 32, a Bettyt játszó Stockard Channing pedig már 34 éves volt, amikor a film a mozikba került.)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es