Kívül tágasabb

A világ legextrémebb repülőterei

2018.06.17. 06:30, Kívül tágasabb , 6 komment

Az északi vadonoktól az elszigetelt Húsvét-szigetekig sok reptérnek van hihetetlen elhelyezkedése, hiszen lassan már bárhová el lehet jutni repülővel. Íme a 12 leg!

cim_legdelibb.jpg

A legdélibb 

Van egy katonai reptér a Déli-sarkon, ahová civil természetesen nem repülhet. Akad még néhány, tudományos expedícióknak létesített leszállópálya is az Antarktiszon, amelyek közül párra alkalmilag charter járatok is leszállhatnak turistákkal. 

De állandó, polgári repülőtér a legdélebben Chilében van, a Guardiamarina Zañartu, Puerto Williamsben. Egy kis helyi légitársaság, az Aerovivas DAP repül ide a patagóniai Punta Arenasból. Egy közeli argentin város reptere a régió igazi légiközpontja, az nemzetközi járatokat is fogad. 

A legészakibb 

Kanadában, az Ellesmere sziget északi végén az eszkimók területén van egy katonai repülőtér. Ide civilek nem jöhetnek, nekik a Svalbard repülőtér a legészakibb reptér, a norvég szigetvilágban, félúton az Északi-sark és az európai szárazföld között. De az oroszok szálltak már le egy Antonovval az Északi-sarkon is. 

A legelszigeteltebb 

A Moai szobrok miatt a Húsvét-szigetekre folyamatosan áramlanak a turisták, ezért szükség van itt egy reptérre. A Mataveri Nemzetközi Repülőtérhez legközelebb eső légikikötő 2603 km-re van Francia Polinéziában, az anyaország (Chile) legközelebbi reptere pedig 3759 km-re, Santiagóban. 

A legmagasabban fekvő

legmagasabb.jpg

Ez a 2012-ben átadott Daocheng Yading Kínában, ami abból a szempontból nem meglepő, hogy az öt legmagasabban fekvő reptérből négy az ázsiai országban található. Egy kopár fennsíkon, 4411 méter magasan helyezkedik el.

A legalacsonyabban fekvő 

Izraelben a Holt-tenger a Föld felszínének legalacsonyabb pontja. A Bar Yehuda repülőtér pedig itt helyezkedik el, 378 méterrel a tengerszint alatt. Más kérdés, hogy nincs rendszeres légiforgalma. 

A legnagyobb 

A szaúdi King Fahd nemzetközi repülőtér a legnagyobb a maga 78 ezer hektáros területével. Ám az utasszámot tekintve nem ez a legnagyobb, hanem az Atlanta-Hartsfield az USA-ban, a maga 104 milliós utasforgalmával és 898 356 fel- és leszállásával. 

A legmagasabb pont 

Minden reptér legmagasabb pontja a légiirányító-torony. Kuala Lumpurban a Tower West 133,8 méter magas, ezzel világelső. 

A legmelegebb 

A Közel-Kelet a legmelegebb repülőterek hona. 2017 júniusában például 54 fokot mértek Irán Ahvaz repülőterén. 

A leghidegebb 

Hol máshol, mint Szibéria mélyén, Jakutföldön van a világ leghidegebb pontja. A rekordhőmérséklet -67,7 fok volt Jakutszk repterén, ahogy a városban a téli átlaghőmérséklet -39 fok körül alakul. 

leghidegebb.jpg

A legrövidebb kifutópálya 

A rendszeres forgalmat bonyolító repterek közül a Holland Antillákon, Saba szigetén van a legrövidebb kifutópálya. A vulkanikus sziget egyetlen lapos részén, egy hegyen épült és az egész olyan, mint egy nagyobbacska terasz. A pilótáknak különleges jogosítvány kell ahhoz, hogy itt leszállhassanak. 

A leghosszabb kifutópálya 

A tibeti Qamdo Bamda repülőtér dicsekedhet a leghosszabb, 5,5 kilométeres kifutópályával. Azért van rá szükség, mert olyan magasan van, hogy a motor teljesítményét csökkentő légköri viszonyok kompenzálására a repülőgépnek nagyobb lendületre van szüksége a felszálláshoz. Egyébként 2012-ig ez volt a legmagasabban fekvő repülőtér is. 

A legboldogabb repülőtér 

A finn HappyOrNot cég a világ repterein 25 000 ügyfél elégedettségi kérdőívet töltetett ki és a nyertes: az Exeter repülőtér, az Egyesült Királyságban.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása