Kívül tágasabb

Iszonyatos összegbe kerül a rendőrségnek a brit hercegi esküvő

2018.05.04. 06:30, Kívül tágasabb , 2 komment

Miközben a fél világ (vagy az egész) Harry herceg és Meghan Markel közelgő esküvőjéről beszél, a brit rendőrségnek a költségek miatt fáj a feje. A monarchia eltörlése mellett érvelők (nem alaptalanul) azt mondják, ha ez magánesküvő, akkor fizessen érte a királyi család.

vilmos_es_katalin_eskuvo_rendorok.jpgVilmos és Katalin esküvője a rendőrségnek nem túl kellemes emlék

Ha abból indulunk ki, hogy Vilmos és Katalin esküvője 2011-ben 6,3 millió fontba (2 milliárd 250 millió forintba) került a rendőrségnek, ennek közel fele ment el csak a túlórákra. 

Persze Harry herceg és Meghan Markle esküvője a windsori kastélyban kisebb szabású lesz, a Thames Valley rendőrség mégis mintegy 100 ezer fős tömegre készül és a fővárosi rendőrök segítségére is számítanak, hiszen ez az esemény lesz az egyik legfőbb biztonsági művelet ebben az évben. 

Az eddig „soha nem tapasztalt londoni bűnözési hullám” és egy nagy biztonsági művelet kombinációja ismét rengeteg túlórával jár majd - jelezte Ken Marsh, a fővárosi rendőr-szakszervezet, a Metropolitan Police Federation szóvivője. 

2011-ben az esküvő miatt a turizmus is nőtt 7 százalékkal, de ez nem okozott olyan gazdasági fellendülést, ami ellentételezte volna például a rendőrség költségeit. Egy extra szünnap és 100 éve a legmelegebb áprilisi időjárás is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a gazdasági aktivitás enyhén ugyan, de inkább csökkent. A szolgáltatási ágazatok 1,2, a termelés 1,4, a termelési index 1,6 százalékkal csökkent akkor az előző hónaphoz képest. 

A 2011-es esküvő rendőrségi költségei az idei, májusi esküvő dátuma előtt lettek nyilvánosak. Időközben olyan vélemények is szárnyra keltek, hogy a jelenlegi londoni gyilkosságsorozat és a rendőrségi létszámleépítések között is lehet kapcsolat. 

„Nyilvánvaló, hogy ez nagyon megterheli a kollégáimat azokra a túlórákra nézve, amiket le kell majd dolgozniuk. Ha embereket arra kérsz, hogy plusz munkát végezzenek, nyilvánvaló, hogy valamit adnod kell nekik cserébe” – jelentette ki Ken Marsh. 

Calum Macleod, az angliai és walesi rendőr-szakszervezet vezetője elmondta, hogy a pihenőnapok munkával töltése aggasztó hatással volt a rendőri morálra, a rendőrök fizikai és mentális egészségére és egyáltalán a szolgáltatás hatékonyságára. 

Ken Marsh szerint pedig a létszámcsökkentés miatt a rendőrparancsnokoknak azt is meg kell majd fontolniuk, milyen feladatokban engedik részt venni a rendőröket. 

Graham Smith, aki a monarchia eltörlését célzó szerveződések egyik legismertebb arca, egyenesen azt nyilatkozta: „A lényeg az, hogy ez egy magánesküvő és ha Windsorban akarják tartani és olyan módon, amely tömegek ellenőrzését és biztonságát igényli, akkor a királyi családnak kell fizetnie érte.” 

A Thames Valley rendőrség szóvivője szerint a városháza és a rendőrség osztozik a rendőri művelet és minden egyéb infrastrukturális költségen, de a felmerülő költségek megtérülésének minden lehetőségét fel fogják tárni. 

A belügyminisztérium szerint a „rendőrség finanszírozása 2018-2019-re 460 millió fontra emelkedett, beleértve a 280 millió fontos helyi adóbevételt is, szóval helyi, nemzeti és terrorizmus ellenes szintet nézve is rendelkezik a rendőrség a szükséges erőforrásokkal”. 

Érdekel, hova megy nászútra Harry és Meghan? Itt olvashatsz róla és meg is nézheted.

(Fotó: PA)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása