Kívül tágasabb

Bűncselekmény lehet a szoknya alá fényképezni

2018.03.02. 06:30, Kívül tágasabb , 24 komment

Immár a brit kormány is komolyan fontolgatja, hogy bűncselekménnyé nyilvánítja a szoknya alá fényképezést, annál is inkább, mert már 10 évesnél fiatalabb lányokat is lefotóznak így.

no_szoknya_foto_pixabay_com_tomasz_mikolajczyk.jpg

A zavarbaejtő trend azt jelenti, hogy az elkövetők illegális fényképeket készítenek akár 10 évesnél fiatalabb kislányok ruhái alá is befényképezve telefonnal, vagy nyilvános helyeken elrejtett fényképezőgépekkel. 

Félő, hogy a trend tovább növekszik az újabb technológiai lehetőségek megjelenésével, de jelenleg a rendőrség az aktuális jogszabályok szerint nem köteles rögzíteni az incidenseket, így a valódi számok egyébként ismeretlenek. 

A számok azt mutatják, hogy Angliában és Walesben csak a rendőrörsök egyharmada (44-ből 15) rögzített ilyen eseteket az elmúlt két évben a Press Association rendelkezésére bocsátott adatok szerint. További 14 jelentette, hogy nincs ilyen feljegyzése és 15 megtagadta a válaszadást. 

Összesen 78 esetet rögzítettek és csupán 11 esetben szabtak ki valamilyen létező törvény alapján büntetést az elkövetőre. Számos áldozat gyermekkorú volt, 10-14 éves kor között, bárokban, éttermekben és az utcán is készültek ilyen fotók. 

Egy nő arról számolt be, hogy amikor két esetet telefonon bejelentett a rendőrségen, azt mondták neki, ezzel nem tudnak foglalkozni. Egy 20-as évei közepén járó áldozat azt mondta, hogy a rendőrség nem tud lépést tartani a szexuális ragadozók használta digitális technológiával és az esetét tréfának titulálták. Ő pedig a szörnyű élmény hatására teljesen kiszolgáltatottnak érezte magát. 

Sokan nem tudják, hogy áldozatok 

Clare McGlynn, a Durham Egyetem jogászprofesszora szerint sokan nincsenek is tudatában a sértettek közül annak, hogy áldozatok és a rendőrséghez fordulhatnának. 

„De még ha feljelentést is tesznek, a rendőrség gyakran nem tud arról, hogy egyéb törvények alapján bíróság elé állíthatná az elkövetőket, és vagy egyszerűen nem hisznek az áldozatoknak, vagy lekicsinylik a cselekményt” – hívta fel a figyelmet a professzor. 

Szigorítani kell a törvényeken 

Maria Miller, a Women and Equalities Select Committee elnöke szerint a jelenlegi törvények nem elégségesek ennek a gyakorlatnak a visszaszorítására. 

„Az emberek azt mondják: „ó, csak néhány esetről van szó”, de ez azért van, mert nincs rendesen kategorizálva a cselekmény. Megvizsgáljuk, hogy szükség van-e külön törvényre azért, hogy ezek a megdöbbentő esetek, amelyek teljesen ellentétesek azzal, amit bárki jogszerű viselkedésnek nevezne, megfékezhetőek legyenek” – nyilatkozta Maria Miller. 

„Nem hinném, hogy bárki is lekicsinyelheti annak a hatását, ha valakiről a beleegyezése nélkül készítenek ilyen fotót” – tette hozzá a Women and Equalities Select Committee elnöke. 

A jelenségre reagáló törvényt annak a törvénycsomagnak a részeként dolgozza ki a bizottság, amely a nőket érő mindennapos és nyilvános szexizmussal és szexuális zaklatással kíván leszámolni. 

Kormányígéret 

Az Egyesült Királyság kormánya ezidáig ellenállt a felhívásnak, de ebben az évben formálisan meg kell fontolnia az ajánlásokat. „Ez a magatartás a privát szféra megsértése és komoly szorongást okoz az áldozatoknak” – mondta az Igazságügyi Minisztérium szóvivője. 

„Az ügyészek számos jogkörrel rendelkeznek ezen esetek kezelésére. Folytatjuk a jogszabályok felülvizsgálatát annak érdekében, hogy az elkövetőket az igazságszolgáltatás elszámoltathassa” – ígérte meg a brit kormány.

(Fotó: pixabay.com/Tomasz_Mikolajczyk)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása