Kívül tágasabb

Öt érdekesség Katarról

2017.06.07. 06:30, Kívül tágasabb , 7 komment

Komoly nemzetközi diplomáciai vihar támadt Katar körül, ami oda vezetett, hogy hét térségbeli ország megszakította diplomáciai kapcsolatait. Lássunk öt érdekes tényt a mostanában legtöbbször a hírekben a 2022-es labdarúgó világbajnokság leendő házigazdájaként szereplő országról!

katar_doha_foto_pixabay_com_lagrandeentreprise.jpg

Hétfő reggel óta összesen hét ország, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Egyiptom, Líbia, Jemen és a Maldív-szigetek jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral. Azzal érvelnek, hogy Doha terroristákat támogat és beleavatkozik a belügyeikbe. Ezt egyébként Katar visszautasította.

Lássuk ezt a meglehetősen ellentmondásos országot kicsit közelebbről!

Sokkal több a férfi, mint a nő

A 2,5 milliós országban kevesebb, mint 700 ezer nő él. A magyarázat logikus: elsősorban bevándorlók építik az utóbbi évtizedekben hatalmas fejlődésnek indult országot, márpedig köztük értelemszerűen sokkal több a (főleg fiatal) férfi, mint a nő. 

A bevándorlás méreteire és dinamikájára csak egyetlen adatpár: míg 2003-ban Katar lakossága nem érte el a 700 ezer főt, addig tavaly már 2,5 millióan voltak. Az érkezők jelentős része a 2022-es labdarúgó-világbajnoksághoz kapcsolódó építkezéseken dolgozik (néha embertelen körülmények között, tesszük hozzá). 

A legtöbb vendégmunkás egyébként Indiából és Nepálból érkezik, ennek köszönhetően mára a hindu a harmadik legnagyobb vallás a muzulmán és a keresztény mögött. 

Katar, a művészetkedvelő 

Az alapvetően konzervatív beállítottságú ország meglehetősen sokat áldoz művészetekre, és ami külön érdekes, a modern alkotásokra is. Itt rendezték meg például a visszafogottnak semmiképpen sem nevezhető Damien Hirst első közel-keleti retrospektív kiállítását 2013-ban. 

Az egyik legnagyobb mecénás az emír lánytestvére, a Katari Múzeumi Hatóság vezetője, Sheikha al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa al-Thani, aki a pletykák szerint volt már, hogy egyetlen év alatt egymilliárd dollárt költött műalkotásokra, köztük Andy Warhol, Mark Rothko, Paul Gauguin és Paul Cézanne képeire. 

Egyébként 2008-ban Katarban nyílt meg az Iszlám Művészet Múzeuma is, amit a legátfogóbb gyűjteménynek tartanak, hiszen három kontinens 1400 évnyi művészetét öleli fel. 

A 20 tonnás mackó 

Katar művészet iránti érdeklődése nem csak a múzeumokban nyilvánul meg, a dohai nemzetközi repülőtéren például egy hatalmas sárga medvébe futhatunk. A svájci Urs Fischer alkotása bronzból készült és közel 20 tonnát nyom. 

London legnagyobb főbérlői? 

A művészeteken kívül azért másra is költenek, például nagy lendülettel vásárolják fel a brit főváros ingatlanjait. Katari kézen van a Shard, a Harrods, Chelsea egy része, a volt olimpiai falu, és jelentős részvénycsomagot birtokolnak a Canary Wharfban is. 

Az ország pénzügyminisztere még márciusban azt mondta a BBC-nek, hogy becslésük szerint Katar eddig 35-40 milliárd fontot fektetett be az Egyesült Királyságban, és a következő 3-5 évben tovább 5 milliárdot terveznek még beönteni. 

A legmagasabb GDP az egész világon 

Mindezek után aligha meglepő, hogy ha az ez főre eső bruttó nemzeti összterméket vesszük alapul, akkor Katar a világ leggazdagabb országa, elsősorban az olaj- és gáztartalékai (no és a jól sikerült befektetései) miatt. 

Tavaly az egy főre eső GDP 129 700 dollár volt, ami 20 ezer dollárral haladta meg a második helyen álló Luxembourgét. (Magyarország esetében ez 27 211 dollár volt.) 

Ez egy dolog, a másik pedig az, hogy a pénz eloszlása rendkívül egyenlőtlen, hiszen a vendégmunkások egy 2015-ös BBC-riport szerint alig 350 dollárt keresnek havonta.

(Fotó: pixabay.com/LAGRANDEENTREPRISE)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása