Kívül tágasabb

Mi történik a Fehér Házban?

2017.04.27. 06:30, Kívül tágasabb , 5 komment

Nyilván sok minden, ezen belül azonban külön érdekes helyzet állt elő azzal, hogy gyakorlatilag nincsen First Lady, illetve van, csak éppen ő nem Donald Trump felesége. Kibogozzuk a szálakat.

melania_ivanka_baron_foto_gettyimages.jpg

Míg az elnök lehetőségeit és korlátait alaposan meghatározza mind az amerikai alkotmány, mind a szokásjog, addig a mindenkori First Lady szerepe felettébb szabályozatlan és nagyon széles lehetőségeket nyújt az elnöki feleségnek. 

Az már Donald Trump megválasztását követően is elég jól érzékelhető volt, hogy Melania nem lelkesedte túl férje váratlan sikerét, talán ezt sem túlzás állítani, hogy a háta közepére sem kívánja az egészet. (Mondjuk meg tudjuk érteni.) 

Ezt a benyomást tovább erősítette, hogy közös gyermekük iskolai tanulmányaira hivatkozva Melania nem kapkodja el a Washingtonba költözést sem, tehát minden esély megvan arra, hogy egy nagyon visszahúzódó First Lady-t látunk majd a következő években. 

Ami nem feltétlenül baj, még csak nem is különösebben szokatlan. 

Michelle Obamától Jackie Kennedy-ig 

A poszt elején említett tág mozgástér ugyanis azt jelenti, hogy akár az elmúlt évtizedekben különböző típusú szerepfelfogásokat láthattunk. Michelle Obama például meglehetősen aktívan volt jelen az amerikaiak életében, közvetlen elődje, Laura Bush már sokkal kevésbé. 

Hillary Clinton tulajdonképpen aktív politikusként működött férje, Bill mellett, olyannyira, hogy egyes területeket kifejezetten ő vitt, míg mondjuk Jackie Kennedy az amerikai nép elsőszámú háziasszonyának szerepét vette fel. 

Ami minden First Ladyben közös, az az informális, de nagyon erős befolyás, amin nem lehet csodálkozni, hiszen mégis az elnök feleségéről van szó. 

Legalábbis eddig így volt. 

First Lady helyett First Family 

Azzal viszont, hogy Melanie Trump még csak egy városban sincs a férjével, alapvetően alakult át a hatalmi struktúra, ő pedig gyakorlatilag átadta a First Lady pozícióját mostohalányának, Ivankának – legalábbis ez a CNN hírtelevízió elemzőjének elmélete

A Melania távollétével kialakult hatalmi vákuumot (mert akármilyen furcsa, a First Lady hiánya hiátust teremt) ugyanis be kell tölteni. Ivanka immár hivatalosan is elnöki tanácsadó, ám a már említett elemző, Angela Rye szerint sokkal inkább a First Lady szerepét játssza. 

Illetve talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy (miként az már a tavaly decemberi, átadás-átvételi folyamat során felmerült) a First Lady helyett megjelenik a First Family fogalma, azaz az elnökség egyfajta családi vállalkozássá lesz, és ha belegondolunk, hogy Ivanka Trump mellett férje, Jared Kushner is elnöki főtanácsadó, akkor a felállás ki is alakult. 

Vannak történelmi hagyományai 

Ezzel együtt sem ritkaság, hogy az aktuális amerikai elnök mellett nem a feleségét látjuk, a XIX. században kifejezetten gyakori volt, a század első harmadában például egyáltalán nem volt First Lady, és a század utolsó évtizede is majdnem végig így telt, azaz közel egy fél évszázadig nem volt hagyományos értelemben vett First Lady a Fehér Házban. 

Thomas Jefferson (1801-1809) – lánya, Martha Jefferson Randolph töltötte be a First Lady szerepét

Andrew Jackson (1829-1837) – unokahúga, Emily Donelson, és menye, Sarah Yorke-Jackson szerepelt vele leggyakrabban

Zachary Taylor (1849-1850) – a hivatali ideje alatt elhunyt elnök mellett lányát, Mary Elizabeth Blisst láthatták leggyakrabban

Benjamin Harrison (1889-1993) – őt is lánya, Mary Harrison McKee kísérte

Grover Cleveland (1893-1897) – mellette testvére, Rose volt a First Lady 

Visszatérve a jelenlegi elnöki családhoz, Ivanka Trump befolyását és szerepét az is jól mutatja, hogy éppen a napokban indított Angela Merkel német kancellárral útjára Berlinben egy, a nők hitelhez jutását segítő kezdeményezést, azaz a világ vezetői is elismerik vezető szerepét.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása