Kívül tágasabb

Van az a pénz

2015.12.22. 06:43, Kívül tágasabb , 10 komment

Nicki Minaj is csatlakozott azon sztárok sorába, akik eladták magukat. Nehéz lenne ugyanis másképp megfogalmazni azt, amikor egy sokat kereső híresség csak és kizárólag a pénzért bármilyen fellépést elvállal. A rapper mellett más példákat is felemlegetünk a múltból.

nicki_minaj_foto_instagram_com_nickiminaj.jpg

Nicki Minaj a hétvégén lépett fel Angola fővárosában az Unitel telekommunikációs cég karácsonyi partiján. Ez még akár rendben is lenne, a gondot az okozza (már akinek okozza), hogy a nagyvállalatot részben az ország diktátorának családja tulajdonolja.

A 33 éves sztár figyelmét emberi jogi aktivisták is megpróbálták felhívni arra, hogy bölcsebben tenné, ha távol maradna az eseménytől, de a jelek szerint a koncertét kifizetett 2 millió dollár nagyobb vonzerővel bírt.

Angola elnökét, Jose Eduardo dos Santost korrupcióval, és a lakosság megfélemlítésével is rendszeresen vádolják, nem is beszélve arról, hogy érdekes módon Afrika második legnagyobb olajkitermelő országának lakói elképesztő szegénységben élnek (mínusz az elnöki család…).

Az ENSZ Fejlesztési Programjának jelentése szerint a 24 millió ország lakóinak egyharmada a szegénységi küszöb alatt él, a lakosság 70 százaléka napi 2 dollárnál kevesebből tengődik.

A kétszeres Grammy-jelölt előadó fellépése az ország függetlenségének 40. évfordulóján azért is sajátos, mert az angolai rezsim nem csak ellenzéki politikusokat, aktivistákat és újságírókat nyom el és félemlít meg, de zenészeket is.

Éppenséggel nem Nicki Minaj az első, aki a pénzt helyezte az előtérbe, két éve Mariah Carey is fellépett már az országban, akkor az énekesnő egymillió dollárt kapott az angolai elnöktől.

Beyoncé, Usher és a Kadhafi-család

Ha már Mariah Carey neve felmerült, ő is egyike volt azoknak (Beyoncé és Nelly Furtado mellett), akik kénytelenek voltak nyilvánosan elnézést kérni azért, mert több millió dollárokért léptek fel az azóta megdöntött líbiai diktátor Moammer Kadhafi családja által rendezte partikon.

Beyoncé és Usher például St.Bart szigetén bulizott 2009-ben Hannibal Kadhafival, a diktátor fiával egy nagyon zártkörű bulin, amit ráadásul a nagy sikerre való tekintettel egy évvel később megismételtek. Azt nem lehet tudni, mennyit fizetett nekik a diktátor sorban ötödik fiúgyermeke a szórakoztatásért, a hírek szerint akár 2 millió dollárt is.

A hírek szerint ugyanott Mariah Carey is fellépett, 1 millió dollárért énekelt el négy dalt. A pletykák szerint a színpadon csatlakozott hozzá Jay-Z is.

Naomi Campbell és Charles Taylor

De hagyjuk a líbiaiakat, hiszen van nekünk egy Naomi Campbellünk is, akivel kapcsolatban elterjedt (hiszen állítólag ő dicsekedett el vele), hogy Charles Taylor libériai diktátortól egy hatalmas gyémántot kapott. A politikust később háborús bűnösként állították bíróság elé, egyebek mellett azzal is vádolva, hogy piszkos gyémántokért vásárolt fegyvereket. Naomi Campbell ekkor már tagadta a gyémánt-ügyet, tanúként meg is hallgatták Charles Taylor 2010-es tárgyalásán.

Michael Jackson és Abdullah al-Khalifa, bahreini herceg

Michael Jackson a gyermekmolesztálási botránya elől menekült egy időre Bahreinbe, ahol jó barátja lett Abdullah al-Khalifa herceg, aki segített neki rejtőzködni a sajtó elől. A barátság csúnya véget ért, amikor a herceg 2006-ban egy londoni bíróságon 7 millió dolláros pert akasztott az énekes nyakába, azzal vádolva, hogy ígéretet tett neki két lemez felvételre és több magánfellépésre a palotájában.

Világsztárok a vadkeleten

Jennifer Lopez 2013-ban érezte úgy, hogy van az a pénz, amiért érdemes fellépni a türkmén diktátor, Gurbanguly Berdimuhamedov születésnapi buliján.

Hilary Swank, Jean-Claude Van Damme és Vanessa-Mae hegedűs is kelet felé vette az irányt, csak ők Csecsenföldre, ahol az ottani erős ember, Ramzan Kadyrov buliján vettek részt 2011-ben. Még a korábban erős emberi jogi elkötelezettségéről ismert Sting is beadta a derekát, amikor egy, az üzbég diktátor, Islam Karimov lánya által szervezett fesztiválon adott elő 2010-ben.

(Fotó: instagram.com/nickiminaj)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása