Kívül tágasabb

A gyilkosság, ami kivégezte a maffiát

2015.12.18. 06:52, Kívül tágasabb , 4 komment

Éppen 30 éve történt az a gyilkosság, ami elsőre csak egy brutális (és rendkívül fontos) leszámolásnak tűnt az amerikai maffia életében, ám végül az öt New York-i család hatalmának megrendüléséhez vezetett. Éppen három évtizede, hogy Paul Castellano megölésével John Gotti átvette a hatalmat a Gambino-családban és ezzel beláthatatlan folyamatokat indított el.

paul_castellano_gyilkossag.jpg

Nem túlzás, hogy 1985 decemberének közepén nem csak a New York-i alvilágot, de az egész országot sokkolta a hír, miszerint a Sparks Steak House előtt agyonlőtték Paul Castellanót.

A Gambino-család fejét John Gotti tette el láb alól, és ma már egyetértés van abban, hogy a gyilkosság alapvetően változtatta meg a New York-i (és ezen keresztül az amerikai) maffia jövőjét.

Rögtön azzal, ahogyan kivitelezte a gyilkosságot, hiszen akkor már hosszú évtizedek óta nem lehetett csak úgy, a többi család (New Yorkban a Gambino mellett a Genovese, a Colombo, a Luchese, és a Bonanno) előzetes engedélye nélkül kivégezni egy főnököt, márpedig John Gotti és társai éppen ezt tették saját családjuk fejével – emlékeztetett Phil Scala, aki a Gambino-család ügyeit vizsgáló FBI-csapatot vezette a nyolcvanas években.

Külön furcsa volt, hogy Paul Castellano abban az időben éppen rendszeres vendég volt a bíróságon zsarolás vádjával és igen nagy esély volt rá, hogy hosszú időre börtönbe vonul, márpedig az akkor már 70 éves főnök ezzel alighanem a befolyását is elveszítette volna – azaz nem is feltétlenül kellett volna meggyilkolni. Persze így az üzenet nyomatékosabb volt.

Központban a kábítószer

A konfliktus lényege egy mondatban az volt, hogy a régi vágású Paul Castellano nem volt hajlandó engedélyezni a kábítószerkereskedelmet a családtagoknak, John Gotti pedig attól tartott, hogy amennyiben kiderül, hogy megszegik a tilalmat, végeznek velük. Így aztán a helyzet a „mi vagy ők” kérdésre egyszerűsödött le a szemükben.

A gyilkosság érdekes folyamatokat indított el, például azzal, hogy az új főnökről sok mindent lehetett állítani, de hogy a háttérbe húzódva intézné dolgait, azt semmi esetre sem.

John Gotti (vagy ahogyan nevezték: a Teflon Don, mert – legalábbis egy ideig - mindig kicsúszott az igazságszolgáltatás kezei közül) ugyanis a reflektorfényben élte az életét, imádta a médiát, az újságírók meg persze imádták őt, hiszen mi lehet jobb egy minden sztereotípiát megtestesítő gengszterfőnöknél?

Meggyengült családok 

A reflektorfény aztán elkerülhetetlenül vezetett a bukásához (John Gotti a börtönben halt meg), de ami ennél is fontosabb, a New York-i maffiacsaládok meggyengüléséhez is.

Legközelebbi harcostársai közül többet is (Frank DeCiccót, Eddie Linót, Bartolomeo Borriellót) a Luchese és a Genovese család tett el láb alól, bosszúból Paul Castellano haláláért, helyettese, Salvatore Gravano besúgó lett, vallomása juttatta rács mögé Gottit és több más maffiózót.

Miközben 1985-ben az öt New York-i család uralta a város építőiparát, a kikötőket és a szakszervezeteket, mára ebből a befolyásból nem sok maradt, és ezzel együtt a pénz is alaposan megcsappant.

A bűnüldöző szervek egyebek mellett John Gotti látványos médiaszereplései miatt is a korábbinál keményebben szálltak rá a nagyváros maffiacsaládjaira, így talán nem túlzás kijelenteni, hogy az a bizonyos 1985. decemberi gyilkosság olyan kiindulópontot jelentett, ami megváltoztatta az amerikai szervezett bűnözés sorsát.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása