Kívül tágasabb

Lázadnak Hollywood női sztárjai

2015.10.09. 06:48, Kívül tágasabb , 3 komment

Fordulópontot jelenthet az idei év Hollywood történetében, ugyanis hosszú évtizedek után úgy tűnik, létrejöhet a nemek közötti egyenlőség az amerikai filmiparban. Azért az adatokat elnézve addig még hosszú utat kell bejárnia Emma Watsonnak, Meryl Streepnek és társaiknak.

emma_watson_foto_flickr_com_marco_bond.jpg(fotó: flickr.com / Marco Bond)

Még a 90-es évek végén történt, hogy az akkor még a pályája elején tartó Ashley Judd az A gyűjtő című filmet forgatta a Paramount stúdiónál, amikor magához hívatta az egyik rivális stúdió egyik vezetője.

Ashley Judd abban a hiszemben, hogy egy következő filmről akarnak vele tárgyalni, elment a megbeszélt szállodába, ahol a stúdiómogul felhívta a szobájába, amit már nem lehetett félreérteni.

„Undorító volt. Olyanokat mondott, hogy segítsek neki kiválasztani, mit vegyen fel, még a végén oda jutottunk, hogy megkérdezte, meg akarom-e nézni, ahogy lezuhanyozik. És ha már itt tartunk, miután nemet mondtam, azóta soha egyetlen felkérést sem kaptam ettől a stúdiótól. Soha” - nyilatkozta Ashley Judd a Variety szaklapnak.

A színésznő most azért mesélte el azt a közel 20 éves történetet, hogy ezzel is erőt adjon azoknak, akik most járnak az ő akkori cipőjében, és hogy felhívja a figyelmet a nemek közötti egyenlőtlenségre.

Emma Watson és a női rendezők

Ashley Judd messze nincs egyedül ezzel, hiszen fiatalabb és idősebb kolléganői is egyre hangosabban állnak ki az egyenlő bánásmód mellett. Ott van például Emma Watson, aki az ENSZ témába vágó kampányának az arca és zászlóvivője.

A színésznő nemrégiben a Mirror brit lapnak a nemek közötti egyenlőtlenségről nyilatkozva azt mondta, ő például 17 alkalommal dolgozott férfi rendezővel és csak kétszer nővel, ugyanakkor szerencsésnek tartja magát, mert mindig elvárta, hogy egyenlőként kezeljék és ezt általában sikerült is elérnie.

Aztán ott van Meryl Streep, aki a 40 fölötti forgatókönyvíró-nőknek csinált egy alapítványt, ebben a BBC-interjúban pedig arról beszélt, hogy noha több Oscar-jelölése van, mint bárki másnak a szakmában, mégis kevesebb pénzt kap egy-egy szerepért, mint férfi kollégái.

De említhetnénk Patricia Arquette nevét is, ő az Oscar-gálát használta ki arra, hogy az egyenlő bérezés mellett szálljon síkra.

„Hollywood undorítóan szexista”

Idén tavasszal az Alkonyat-sorozat sztárja, Kristen Stewart a Harper’s Bazaarnak adott interjúban nemes egyszerűséggel szexizmussal vádolta meg Hollywoodot, mondván, a stúdiók egész egyszerűen lekezelik a nőket, és nem bánnak velük ugyanúgy, mint a férfi színészekkel.

„A nőknek keményebben meg kell dolgozniuk azért, hogy meghallják a hangjukat. Hollywood undorítóan szexista. Őrület. Annyira sértő, hogy az már őrület” – nyilatkozta a színésznő, aki beszélt arról is, mennyire nem bírja a szexjeleneteket.

Májusban Cannesban Salma Hayek arról beszélt, hogy Hollywood mennyire nem hajlandó kifejezetten nőknek szóló történetekbe fektetni. „Az elméletem szerint azért van egyfajta nyitás felénk, mert egyre komolyabb gazdasági erőt képviselünk” - mondta, utalva arra, hogy a nők immár nem csak odahaza hoznak döntéseket, de egyre gyakrabban ők a fő kenyérkeresők is a családban.

Elgondolkodtató számok

Éppenséggel van hova fejlődni, hiszen a legutóbbi adatok szerint a legnagyobb bevételeket hozó filmek csak 7 százalékát rendezték nők, a tavalyi mozisikerek 12 százalékában játszottak főszerepet, és általában a „beszélő szerepek” 30 százaléka jutott nekik.

A Hollywood Diversity Report tavalyi felmérése szerint (amiről mi is beszámoltunk) az amerikai film- és sorozatgyártást még mindig a fehér férfiak uralják, társadalmi súlyuknál sokkal kevesebb lehetőséget hagyva a nőknek és a kisebbségeknek.

2002 és 2012 között az évi 100 legnagyobb kasszasikert hozó filmnek mindössze 4,4 százalékát rendezte nő. Minden idők 100 legnagyobb kasszasikere között egyébként csak két olyan film akad, amelyet nő rendezett: a 83. helyen található Mamma Mia! (rendező: Phyllida Lloyd) és a 68. Kung Fu Panda 2 (rendező: Jennifer Yuh Nelson).

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása