Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a fejlett nyugati államokban az éhezés nem létező, vagy legalábbis erősen visszaszorult jelenség. Hogy mennyire nem így van, azt jól jelzi, hogy a legfrissebb adatok szerint az Egyesült Államokban 17,4 millió háztartásnak okoz gondot, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű étel kerüljön az asztalra.
(fotó: U.S. Navy / Steve Johnson)
Az amerikai Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint a háztartások 14 százalékánál fordult elő az elmúlt egy évben, hogy gondot okozott a megfelelő étkezés biztosítása.
A tárca éves élelmiszerbiztonsági jelentése szerint ez az arány két éve változatlan, ám ez sok jót nem jelent, hiszen a gazdasági válság előtti időszakban ez jellemzően 11 százalék körül mozgott. A 14 százalék annál inkább elgondolkodtató, mert közben a hivatalos adatok szerint a munkanélküliségi ráta a 2013 januári 8 százalékról 5,6 százalékra esett tavaly év végére.
„A gazdaság erősödésének fényében ezek a számok különösen elkeserítőek. A Wall Street rendbe jött, csakúgy, mint az autóipar, de az éhező amerikaiak pont ugyanott tartanak, mint korábban” - mondta a CNN-nek az éhezés elleni harcot zászlajára tűző nonprofit szervezet, a Share Our Strength alapítója, Billy Shore.
A szorult helyzetben lévők 80 százaléka azt mondta, az elmúlt 12 hónapban került olyan helyzetbe, amikor a kifogyott élelmiszer helyébe nem tudtak vásárolni, míg 75 százalék vallotta azt, hogy képtelen a kiegyensúlyozott étkezést biztosítani.
A gyerekvállalás kiemelt kockázat
Ráadásul nagyon jól látszik, melyek a leginkább érintett rétegek: míg a fehér háztartások 10,5 százaléka tartozik ebbe a körbe, addig ez az arány a hispánok esetében 22,4 százalék, az afrikai-amerikaiaknál pedig 26,1 százalék.
A gyerekvállalás is erős kockázati tényező, a gyermekes családok 19,2 százaléka tartozik a nem megfelelően étkező közé. Ugyanakkor Billy Shore szerint is megoldható problémáról van szó, hiszen az éhezés nem háború, vagy járvány miatt van Amerikában, hanem a hozzáférés hiánya miatt.