Kívül tágasabb

Tíz furcsaság Finnországról

2015.05.10. 07:00, Kívül tágasabb , 13 komment

Finnországban hideg van, meg sokat isznak, és jók (voltak) a távközlésben – ha megkérdeznénk az utcán pár embert, valószínűleg ilyesmi, erősen sztereotip válaszokat kapnánk. Pedig a finnek ennél sokkal érdekesebbek és ezt most be is bizonyítjuk.

pizza_berlusconi_kaihsu_tai.JPGA legendás Berlusconi-pizza (fotó: Kaihsu Tai) 

A lúzerek országa...

Legalábbis van olyan menő humorérzékük, hogy minden év október 13-án megrendezzék a Lúzerek Napját. Az elsőt 2010-ben hozták össze, és akkora siker volt (…), hogy azóta is minden évben megünneplik a rossz híreket és a balszerencsét. Menő.

...és persze a tavaké

Finnországot előszeretettel nevezik az ezer tó országának, ami durva alálövés, hiszen egészen pontosan 187 888 tó és 179 888 sziget található a finneknél, azaz bőven van hova kirándulni (és lehet is, mert rendkívül liberálisan kezelik a piknikezést – is).

És ott vannak a telefonok is - vagy mégsem?

Az ország, amelyben anno megszületett a Nokia, nem sokat ad az utcai telefonokra, olyannyira, hogy egyetlen darab sincs már belőle.

Extrém sportok

Ráadásul ebben az esetben nem is a szigorúan vett sportokra gondolunk, hanem az olyasmire, mint a Feleségcipelő Világbajnokság, de akinek ez nem elég extrém, annak szíves figyelmébe ajánljuk a szúnyogvadászatot, a mobiltelefon- és a gumicsizma-hajítást. Személyes kedvencünk azonban a Léggitár Világbajnokság.

A finneké volt az első netes böngésző

Egyszer régen, nagyon régen, zúgó erdő… izé, nem biztos, hogy ott, de 1994-ben három finn egyetemista hozta össze a világ első User Interface-szel rendelkező webes böngészőjét.

Az Erwise az internet atyjának számító Sir Tim Bernors-Lee tetszését is elnyerte, ám ahogy az már lenni szokott, a srácok nem tudták összekaparni a továbblépéshez szükséges pénzt, így aztán pár hónap múlva jött az Internet Explorer, az Erwise-nek pedig maradt a legenda szerep.

A Linux és a Molotov-koktél

Noha mi, magyarok nagyon büszkék vagyunk a találmányainkra, nem biztos, hogy jobbak vagyunk a finneknél, akik olyan csekélységeket adtak a világnak, mint a szívmonitor, a szalmiák, a Linux OS, a korcsolya, az Angry Birds, a Molotov-koktél, az SMS – hogy csak randomban említsünk párat.

Pizzabajnokok

Tudjuk, az olasz pizza páratlan, senki úgy nem készít pizzát, mint az itáliaiak – kivéve a finneket, akik 2008-ban egy nemzetközi pizzaversenyen simán lenyomták az olaszokat.

A vicc az, hogy a győztes pizzát Berlusconinak nevezték el, mégpedig azért, mert a jó Silvio még miniszterelnökként egy simán leszólta az északiak füstölt rénszarvasos pizzáját, mondván, hogy a pármai sonkával semmi sem veheti fel a versenyt.

Ezek után nem is olyan nehéz kitalálni, hogy a bajnok finn pizzában milyen hús volt… Bingó: füstölt rénszarvas.

Kávébajnokok is

Ebben az esetben nem minőségről, hanem mennyiségről van szó, a finnek évi és fejenkénti 12 kilójánál ugyanis senki sem tol több kávét - írja a Momondo.

És imádják a tejet

Olyannyira, hogy ebből is ők isznak a legtöbbet a világon (biztosan a kávéba kell…), fejenként napi 1 litert, ami különösen azért vicces, mert a finnek 17 százaléka laktózérzékeny.

Nem érdemes száguldozni

Egészen sajátos (és a maga nemében tulajdonképpen igazságos) rendszert vezettek be az országban, ugyanis a közlekedési kihágásokért kirótt büntetést az elkövető bevételeinek arányában szabják meg. Így fordulhatott elő, hogy akadt olyan szerencsétlen, akinek egy gyorshajtás 200 ezer eurójába került.

 Az összeállítás a Momondo alapján készült.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: Finnország

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása