Kívül tágasabb

Pornó, zombik és Beyoncé

2014.10.16. 06:49, Kívül tágasabb , komment

Ki ne ült volna már unalmas órákon, még akár egyetemeken is? Ilyenkor az ember mindig elábrándozott azon, hogy milyen jó lenne valami jóval izgalmasabb dolgot tanulni. Nos, az alábbi kurzusokon az unalom szinte kizárt, úgyhogy szemezgessen mindenki kedvére – bemutatjuk a legérdekesebb amerikai főiskolai órákat.

Az éhezők viadala: osztály, politika és marketing (American University)

A washingtoni American University a jelenlegi egyik legnépszerűbb popkulturális jelenségre csatakozva épített fel egy igen komoly kurzust. Az éhezők viadala napjaink egyik legnagyobb könyv- és mozisikere, a vonzerő így garantált.

„A sorozatot esettanulmányként használva a kurzus az osztálytársadalom, a politika, az etika és a marketing kapcsolatát vizsgálja. A témák között szerepel az elnyomás, a feminizmus, a lázadás, a kiadóipar, és a közösségi média marketing” – olvasható a kurzus ajánlójában.

Idegenek: multidiszciplináris találkozások (Hampshire College)

Már az ajánló első mondata igazán megkapó: „A kurzust a következőképpen lehetne összefoglalni: minden, amit szerettél volna tudni az idegenekről, de nem merted megkérdezni (egy tudóstól).”

Az előadás a pszichológiai tényezőktől a társadalmi faktorokig szinte minden kérdést megvizsgál, természetesen nem maradhat ki az sem, amikor az UFO-k elrabolják az embereket (Pataky Attila, figyelem!).

Feminista perspektívák: Beyoncé és a politika (Rutgers)

Beyoncé kapcsán sok mindenre gondol az átlagember (például mi), a politikára gyakorolt hatására a legritkább esetben – legalábbis mostanáig. A Rutgers egyetem kurzusa ugyanis éppen erre kívánja felhívni a figyelmet.

„A felszínen talán a konzervatív társadalmi normákhoz igazodónak tűnhetnek a fajról, nemről, osztályról és szexualitásról sugárzott üzenetei, ám ezen a kurzuson feltesszük a kérdést: miként változtatja meg mindazt, ahogyan ezeket a kategóriákat szemléljük?” – így a kurzus leírása, és a mi érdeklődésünket máris sikerült felkelteni. Komolyan.

A zombi apokalipszis túlélése: katasztrófák, szerencsétlenségek és az emberi viselkedés (Michigan State University)

„Miért élnek túl egyesek, és miért halnak meg mások?” – ezzel a kétségkívül figyelemfelkeltő felütéssel ajánlják a kurzust, melyen a tervezésről, a felkészülésről és a katasztrófamenedzsmentről is szó esik. Ráadásul a kurzusnak saját weboldala is van.

A teljesen online kurzus a praktikus kihívásokra is koncentrál, így a túlélőcsoportokba osztja a hallgatókat, akiknek katasztrófákat kell túlélniük, és meg kell őrizniük a civilizáció jövőjét.

Kellemes kihívás.

A séta művészete (Centre College)

Jóval békésebb téma a séta, természetesen erre is van egyetemi kurzus, mert miért ne… A Kentuckyban található Centre College napi 20-40 km-es sétákra ír elő (ami azért már egész szép testmozgás), azokon a napokon, amikor nincs óra, a hallgatók a sétáról szóló írásokat vitatnak meg, valamint Immanuel Kant és Martin Heidegger elmélkedéseit olvassák.

A pokol gyökerei (Diablo Valley College)

Hol máshol lehetne a pokolról szóló előadásokat felvenni, mint a spanyolul ördögöt jelentő főiskolán? A kurzus „történelmi és kultúraközi elemzése annak, ahogyan a költők, filozófusok és művészek az emberi természet sötét oldalával foglalkoztak, ahogyan a halál utáni életet, a bűntudatot, a felelősségérzetet, az önvizsgálatot, a megváltást, a személyiség fejlődését és a megvilágosodást bemutatták” – írja az ajánló.

A vizsgák állítólag ördögien nehezek…

Pornótanulmányok: bevezetés a szexuális ábrázolás kultúrájába (York University)

Nem lehet azt állítani, hogy a York University félrebeszélne, a kurzus ugyanis pontosan az, amit a cím állít: a pornográfiát elemzi nyomtatott, online és egyéb anyagok segítségével.

„A pornó fősodorba tartozó, queer, leszbikus, meleg, transz és feminista kánonjainak képviselőit elemzi reprezentatív mintákon keresztül” – olvasható a kurzus leírásában, ahol azért akad figyelmeztetés is: „a kurzuson rendkívül nyílt szexuális tartalmak is bemutatásra kerülnek”.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása