Kívül tágasabb

Az elhízott fegyvermániások állama

2014.10.06. 06:46, Kívül tágasabb , 19 komment

Texas egyike az Egyesült Államok legérdekesebb államainak, hiszen a maga 26,5 millió lakosával önmaga a teljes ország népességének közel 8,5 százalékát adja, ám a lakosság legnagyobb része olyan nagyvárosokban és környékükön él, mint Houston, Dallas, and Austin.

Az amerikai gazdaságban is ennek megfelelő súllyal képviselteti magát, hiszen a GDP-je adja a teljes amerikai bruttó nemzeti össztermék 8,5 százalékát, és bár a gazdaság kapcsán elsősorban az olaj jut az eszünkbe (hála a Ewingoknak…), azért Texas nagyon ott van a szélenergia felhasználásában, is, miközben olyan nagyvállalatok központja található itt, mint az ExxonMobil, az AT&T, vagy az American Airlines.

Nézzünk tehát pár érdekes tényt erről a különleges államról!

Fegyvermániások

A helyzet az, hogy Texasban valóban a hétköznapok része a fegyverviselés, mást ne mondjunk, annyit gépfegyver (!) van az embereknél, ahányan a UCLA-re (azaz a Kalifornia Egyetemre) járnak. Egészen pontosan 28 690 hivatalosan bejegyzett gépfegyver van magántulajdonban, az UCLA diploma előtt álló hallgatóinak száma pedig 28 674 volt a tavaly őszi szemeszterben.

Kétszer nagyobb, mint Németország

Texas a legnagyobb amerikai állam, területet 696 241 km², ami az USA területének 7,4 százaléka. Összehasonlításképp, Németország területe 357 023 km², pedig őszintén szólva aki utazott már keresztül Európán, az tudja, hogy ez sem kicsi…

A szélenergia éllovasa

Eleve az egész állam próbálja minél jobban kihasználni a szél adta energiát, és itt egészen elképesztő mértekben kell gondolkodnunk. Mást ne mondjunk, a legnagyobb texasi szélerőmű telep, a Roscoe Wind Farm 4,5-szer nagyobb, mint Manhattan, az ott megtermelt árammal 230 ezer otthon igényeit képesek kielégíteni.

Rengeteg az illegális bevándorló

Ez sem meglepő, hiszen már földrajzi elhelyezkedésénél fogva is adott, hogy Texas az illegális bevándorlók egyik kedvelt célpontja. Az arányok ennek ellenére megdöbbentőek, hiszen egyes adatok szerint a teljes népesség 6,7 százaléka, azaz 1 millió 650 ezer ember tartózkodik mindenféle hivatalos irat nélkül az államban. Persze már csak azért is óvatosan bánnak velük, mert ők adják a munkavállalók 9 százalékát.

Csupán az összehasonlítások végett, az ötödik legnagyobb amerikai város, Philadelphia lakosság 1,5 millió fő, azaz Texasban több az illegális bevándorló, mint ahányan a nagyvárosban laknak.

A világgazdaságban is meghatározó tényező

Ki gondolta volna, hogy ha önálló ország lenne (amit elég sok texasi támogatna…), akkor a világon Texasnak lenne a 13. legmagasabb GDP-je. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy megelőzné Spanyolországot, Dél-Koreát és Mexikót, ami viszont talán ennél is durvább, hogy a texasi GDP a kétharmada az orosznak.

A ranchok hazája

A texasi ranchok nem csak a Dallas című sorozat miatt világhírűek, hanem elképesztő méretük miatt is. Az emblematikus King Ranch (amit sokan a texasi ranchkultúra megteremtőjének tartanak) például 334 ezer hektár, ami nagyobb, mint a teljes Rhode Island, és körülbelül akkora, mint a teljes Vas megye.

Az elhízottak állama

Amikor azt halljuk, hogy az elhízás népbetegség, nyugodtan jusson eszünkbe Texas, ahol a felnőttek 65,9 százaléka túlsúlyos, közel felük (31 százalék) elhízott. Mivel Texas lakossága 18,3 millió ember, ez azt jelenti, hogy valamivel több mint 12 millióan túlsúlyosak és 5,6 millióan elhízottak.

Hogy érezzük a dolog súlyát (…), a 7. legnépesebb államban, Ohióban 11,5 millió ember él, míg a 21. Minnesotában 5,4 millió ember él. Azaz Texasban több az elhízott, mint Minnesota teljes lakossága.

Elnökök szülőhelye

Az elmúlt 50 évben minden harmadik amerikai elnök texasi volt, ami persze jól hangzik, csak rögtön nem akkora szenzáció, ha belegondolunk, hogy John F. Kennedy halála óta összesen 9 elnök volt. Közülük Lyndon B. Johnson, valamint a két Bush (George és George W.) texasi születésűek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása