Kívül tágasabb

Így készül a politikus

2014.03.03. 06:48, Kívül tágasabb , 7 komment

Vajon hogyan építenek fel egy politikust, kik felelnek a róla alkotott kép kialakításáért? Magyarországon javában zajlik a választási kampány, talán nem érdektelen egy külföldi példán megnéznünk, hogyan is zajlik az ilyesmi.

Hillary Clinton.jpg

Még 1999 júliusában történt, hogy az akkori First Lady, Hillary Rodham Clinton úgy döntött, megpróbál hivatalosan is kilépni férje árnyékából, és saját politikai pályára lép, megpályázva a visszavonuló New York-i szenátor, Daniel Patrick Moynihan helyét.

Ehhez azonban sokat kellett alakítani Hillary Clinton akkoriban nem túl pozitív imidzsén. Egy, a múlt héten közzétett bizalmas feljegyzésből (amit egyébként maga az arkansasi Little Rockban található Clinton-könyvtár adott ki…) kiderül, milyen tanácsokat kapott a First Lady (későbbi külügyminiszter) és hogyan próbáltak meg kedvezőbb képet festeni róla a közönség előtt.

A következő két hétben állítólag összesen mintegy 25 ezer oldal (!!) eddig elzárt dokumentum lát majd napvilágot a Clinton-adminisztráció időszakából, azaz lesz miből szemezgetni…

Közelebb a zemberekhez

Ehhez lépjünk vissza pár évet az időben, egészen 1995-ig, amikor az elnöki pár elég nehéz időket élt, így nem csoda, hogy a tanácsadók minden lehetőséget kihasználtak volna az imidzs javítására.

Clinton sajtósa, Lisa Caputo például azt javasolta, hogy az abban az évben esedékes 20. házassági évfordulót használják ki, rendezzenek egy „nagy partit”, amiről jelentessenek meg fényképeket a People magazinban, amit később a választások során is felhasználhatnak.

Lisa Caputo neve egyébként gyakran felmerül a First Ladyvel kapcsolatos dokumentumokban, mint Hillary Clinton top imidzsguruja. Szintén 1995-ben például egy hatoldalas feljegyzést írt Maggie Williamsnak (akkor Hillary kabinetfőnöke), amiben összesen 16 javaslatot tett a First Ladyről alkotott kép javítására.

Ez volt az az időszak, amikor a republikánusok többséget szereztek a Kongresszusban és megbuktatták az egészségügyi reformot. Lisa Caputo ekkor például javasolta, hogy Hillary Clinton jelenjen meg az ABC-n vetített Házi barkács című, akkoriban népszerű vígjátéksorozatban.

A kulcsfontosságú női magazinok

Az is felmerült, hogy Clintont történelmi személyiségekkel kellene párosítani, így megünnepelhetnék egyik nagy elődje (és példaképe), Eleanor Roosevelt születésnapját, amitől azt várták, hogy Hillary majd „kevésbé néz ki szélsőségesnek”.

A First Lady legendásan nem bírta a washingtoni sajtót, tanácsadói azt javasolták, hogy valahogyan lendüljön túl az ellenérzésén. Az egyik ötlet szerint havi rendszerességgel találkoznia kellett volna a női magazinok főszerkesztőivel, így próbálva meg támogatókat szerezni magának.

Már 1999-ben egyik tanácsadója, Mandy Grunwald egészen konkrét viselkedési tanácsokat is adott neki, például azt, hogy puhítson beszédmodorán, legyen kicsit „fecsegősebb, intimebb, informálisabb”, és próbáljon meg lehetőséget találni egy-egy humoros rész beiktatására. Soha ne legyen a hangja védekező, és ne emelje fel azt.

„Éveken át mindig azt mondta: ’A férjem ezt meg ezt csinálta…’, de ez a pillanat Önről szól, úgyhogy beszéljen arról, amit Ön tett. Figyeljen arra, hogy valóságos legyen” – szólt például az egyik tanács.

A haszontalan jó modor

Mandy Grunwald sok tanácsa közül akadt még pár figyelemre méltó, például az, hogy az idegesítő kérdésekre is nyugodt hangnemben válaszoljon, sőt, az a legjobb, ha nem is válaszol…

„Az a szokása, hogy a feltett kérdésre válaszol, ami jó modorra vall, de politikailag rossz” – figyelmeztette a tanácsadó Hillary Clintont, aki nem titkolja, hogy komolyan fontolgatja: 2016-ban indult az elnökválasztáson.

(via)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása