Kívül tágasabb

Íme, az autósport arisztokráciája

2014.02.23. 06:55, Kívül tágasabb , 6 komment

Ami a futballnak a Maldini-, a Busquets- vagy éppen (hogy magyar példát is hozzunk) az Albert-család, az az autósportnak Villeneuve-ék, Andrettiék vagy éppen a McRae-família. Apák és fiaik, akik ugyanabban a sportágban vitték sokra.

A napokban jelentették be, hogy a 23 éves Max Vatanen idén a rally világbajnokságban versenyez majd. A hír a fiatal finn kétségtelen tehetsége ellenére sem hatna meg önmagában senkit, ám a neve felettébb jól cseng, hiszen apja, Ari egyike a sportág legendáinak: az 1981-es világbajnok 101 versenyen indult, tízszer nyert és összesen 27-szer állhatott a dobogóra.

Az, hogy Max hasonló sikereket ér-e majd el, nagy kérdés, ám ennek kapcsán most következzen az autósport tíz legendás apa-fiú (vagy fiúk) kapcsolata.

10. Martin és Alex Brundle

A manapság leginkább kommentátorként ismert Martin Brundle 10 évet töltött a Formula-1-ben, 9 alkalommal végzett dobogón (a Hungaroring kifejezetten feküdt neki), de talán még sikeresebb volt Le Mansban, ahol 1990-ben nyerni tudott a Jaguar-csapattal. A versenyen még 2012-ben is indult, méghozzá fiával, a képen jobbra látható Alexszel, aki szintén a Formula-1-et vette célba, ám egyelőre „csak” a World Endurance bajnokságig jutott, ahol tavaly az LMP2-ben második lett.

9. Carlos és Carlos (Jr) Sainz

Akit csak egészen kicsit is érdekel a rally, az biztos, hogy ismeri a Sainz nevet. Az idősebb Carlos a kilencvenes évek elejének legnagyobb királya volt, kétszer nyert vébét (1990-ben és 1992-ben), és négyszer volt második. Aztán átnyergelt a Dakarra, és ha már ott volt, meg is nyerte 2010-ben. Fia, Carlos Jr. is az autósportra tette fel életét, 2011-ben megnyerte a Formula Renault 2.0 NEC sorozatot és egyre biztosabban halad az F1 felé.

8. Keke és Nico Rosberg

Ahová Nico Rosberg már oda is ért, de előtte pár szó a papáról, aki 1982-ben mindössze egyetlen futamot nyerve lett világbajnok (más kérdés, hogy abban az évben senki sem nyert kettőnél többet). A képen egy 1986-os versenyen látható Keke Rosberg összesen ötször nyert versenyt és 17 alkalommal állhatott dobogóra 8 éves Formula-1-es pályafutása alatt.

Nico 2006-ban a Williamsnél mutatkozott be a Formula-1-ben, eddig 147 versenyen állt rajthoz és háromszor nyert. Idén a Mercedesszel ez a szám könnyen tovább nőhet a szakemberek szerint.

7. Derek és Justin Bell

Talán ma már kevesebbeknek ismerős Derek Bell neve, pedig a 72 éves legenda ötször (1975, 1981, 1982, 1986 és 1987) nyerte meg Le Mans-t, de azt mondja, a legbüszkébb mégis akkor volt, amikor 1995-ben a fiával együtt versenyezhetett. Justin 1997-ben megnyerte a FIA GT2 világbajnokságot.

6. Alain és Nicolas Prost

Alain Prostot aligha kell bemutatni bárkinek is, a Formula-1 egyik legnagyobb legendája, négyszeres világbajnok (1985, 1986, 1989, 1993), 202 versenyéből 51-et megnyert és 106 alkalommal állhatott a dobogón, és a nyolcvanas évek legendás rivalizálásainak állandó részese volt Nigel Mansellel, Nelson Piquet-vel és mindenekelőtt Ayrton Sennával.

Ilyen apa mellett iszonyatosan nehéz lehet ugyanabban a sportágban sikereket elérni, és noha Nicolas próbálkozott is az F1-ben, sok sikert nem ért el, hacsak azt nem tekintjük annak, hogy a Lotus tesztpilótája. Lévén 32 éves, ennél sokkal messzebb itt már aligha jut, ellenben a FIA World Endurance Championshipben a Lotus Rebellion Racing csapat tagjaként versenyez.

5. Gilles és Jacques Villeneuve

Gilles Villeneuve a Formula-1 egyik legnagyobb legendája, gyakorlatilag egész karrierjét a Ferrarinál töltötte, összesen hat futamot nyerve. Tragikus halála 1982-ben megakadályozta, hogy ő legyen az első kanadai, aki világbajnoki címet nyer. Ezt fia, Jacques teljesítette be, aki 1997-ben lett a legjobb. Összesen 11 alkalommal nyert és 23 alkalommal végzett a legjobb háromban 165 versenyen. A 2012-ben készült képen egyébként Jacques vezeti apja Ferrari 312 T4-esét Fioranóban, Gilles halálának 30. évfordulóján.

4. Jimmy, Colin és Alister McRae

Ha létezik az autósportban királyi család, akkor a McRae az. Az apa, Jimmy a nyolcvanas évek brit motorsportjának egyik kiemelkedő alakja, ötször nyert bajnokságot és a világbajnokságon is kijutott neki két dobogós hely.

A legnagyobb király a családban mégis egyik fia, Colin, aki 1995-ben világbajnok lett (nem mellesleg első britként és minden idők legfiatalabb versenyzőjeként), amiért a királynő a Brit Birodalom Érdemrendjének MBE-fokozatával tüntette ki. Egy helikopterbalesetben veszítette életét, alig 39 évesen.

Colin testvére, Alister is rallyban találta meg hivatását, eddig 76 versenyen indult és öt alkalommal végzett az első háromban.

3. Mario és Michael Andretti

Mario Andretti kis kihagyással 1968-tól 1982-ig volt a Formula-1 meghatározó alakja, 1978-ban világbajnokságot is nyert, nem kérdés, hogy egyike a sportág nagy legendáinak. A képen fiával, Michaellel látható 2001-ben. Mario négy alkalommal nyert IndyCar-versenyt, a sikerekben követte fia, Michael is.

Érdekes, hogy 1988-ban másik fia, Jeff és unokaöccse, John is versenyzett az IndyCarban, így aztán az Andretti lett az első család, amelynek egyszerre négy tagja is indult ugyanabban a sorozatban.

2. Jack Brabham és fiai

A Brabham-név az 1940-es években lett ismert, legalábbis Ausztráliában, ahol Jack versenyezni kezdett. A Formula-1-ben 1955-ben mutatkozott be, ahol 1959-ben, 1960-ban és 1966-ban is világbajnok lett. Fiai, David, Geoff és Gary (a képen balról jobbra Sir Jack mellett láthatók) követték az apai példát, nem kevés sikerrel. David és Geoff mindketten megnyerték a Le Mans-t és ketten együtt 8 NASCAR-címet is magukénak mondhatnak, míg Gary egy rövid ideig kipróbálta magát az F1-ben és megnyerte a 12 órás Sebringet. A dinasztikus hagyomány nem szakadt meg, David fia, a mindössze 19 éves Sam a Formula Fordban versenyez, és még bármi lehet belőle.

Megkerülhetetlen ez esetben a Brabham-istálló, amely 1962-től kezdve 30 éven keresztül volt a Formula-1 egyik meghatározó csapata (utolsó versenyük 1992-ben a Hungaroringen volt). Ez idő alatt 402 versenyt futottak autóik, kétszer (1966, 1967) nyertek konstruktőri világbajnokságot, négyszer pedig (1966, 1967, 1981, 1983) egyéni vébét.

1. Graham és Damon Hill

Graham Hill az egyetlen, aki az autósportban triplázni tudott, azaz megnyerte a Monaco Grand Prix-t, a Le Mans-i 24 órás versenyt és az Indianapolis 500-at. A kétszeres világbajnok (1962, 1968) Graham Hill alig 46 éves volt, amikor helikopterbalesetben életét veszítette.

Fia, Damon Hill szintén Formula-1-es világbajnok, így ők az egyetlen apa-fia páros, akik mindketten megnyerték a csúcskategóriát, így nem lehet kérdés, hogy méltán állnak listánk élén. Damon Hill 1996-ban lett a legjobb, 28 évvel apja második diadal után.

(via)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása