Kívül tágasabb

Megdöbbentő tények: megváltoztatható a világ?

2014.01.31. 06:42, Kívül tágasabb , 28 komment

Hajlamosak vagyunk megváltoztathatatlannak tekinteni a világ jelentős részén tapasztalható éhezést, nyomorúságot, az Európában ismeretlen halálos betegségek terjedését. Mibe kerülne valójában megoldani ezeket a válságokat? Elgondolkodtató összehasonlítások következnek.

Évi 26 milliárd dollárból a világon minden gyerek alapszintű oktatásban részesülhetne

Az UNESCO tavaly szeptemberi jelentése szerint a világon 200 millió olyan gyerek van, aki nem végezte el az általános iskolát, 250 millióan pedig hiába jártak suliba, nem tudnak rendesen olvasni vagy számolni. Összesen mintegy 54 milliárd dollárra lenne szükség ahhoz, hogy minden alacsony, vagy közepes bevételű országban megfelelő alapszintű oktatás működhessen. Ebből tavaly 28 milliárd állt rendelkezésre.

Megdöbbentő adat: csak az Egyesült Államokban évente 25 milliárd dollárt költenek golfra. A Nemzeti Golfalapítvány 2012-es adatai szerint ebből 4 milliárd megy felszerelésre, egymilliárd ruházatra és 20 milliárd pályákra. Ha ehhez hozzáadjuk a profikat, az utazást és az egyéb eseményeket, akkor az összeg 65 milliárd dollárra ugrik.

Évi 190 milliárd dollárból felére csökkenthetnénk azoknak a számát, akik nem jutnak tiszta vízhez vagy alapvető higiéniai felszereltséghez

Az Egészségügyi Világszervezet 2012-es előrejelzése szerint körülbelül öt éven keresztül évi 190 milliárd dollárra lenne szükség az új infrastruktúra kiépítésére és a meglévők karbantartására. A jelentés idején 783 millió ember nem jutott megfelelő ivóvízhez és 2,5 milliárd ember nem jut megfelelő színvonalú higiéniai felszereltséghez.

Megdöbbentő adat: csak az Egyesült Államokban évi 190 milliárd dollárnyi szövetségi és állami adóbevétel esik ki az offshore cégek miatt

Alig 115 dollárért az Orvosok Határok Nélkül 40 gyermeknek juttathatna szükséges antibiotikumot

A szervezet adatai szerint ekkora összegért évente 40 gyermek juthatna olyan gyógyszerekhez, amelyek jelentősen csökkentenék a különböző fertőzések kockázatát.

Megdöbbentő adat: Egy átlagos amerikai háztartás évente 100 dollárt költ olyan elektronikai eszközök áramellátására, amelyeket ugyan kikapcsolnak, de nem húznak ki a konnektorból.

Alig 600 dollárért egy fejlődő országban élő HIV-pozitív páciens három évig részesülhetne megfelelő ellátásban

A Clinton Health Access Initiative (a volt amerikai elnök által létrehozott jótékonysági szervezet, melynek célja a szegény országokban élő HIV-fertőzöttek egészségügyi helyzetének javítása) tavaly augusztusi adatai szerint mindössze 600 dollárért több évig biztosítani lehetne a túlélést jelentő gyógyszerellátás az arra rászorulóknak.

Megdöbbentő adat: egy amerikai család évente átlagosan 600 dollárnyi ételt dob ki a szemétbe.

Évi 44 milliárd dollárért megszüntethető lenne az éhezés a világon

Ezt nem más állította, mint az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete főtitkára, Jacques Diouf egy 2009-es világtalálkozón. Ebben az összegben az infrastruktúra, a technológia és minden egyéb szerepel. Öt éve egymilliárd éhező élt a világon, a szám azóta 842 millióra csökkent.

Megdöbbentő adat: az Egyesült Államokban a 2013-as év végi ünnepi időszakban (konkrétan november 1. és december 31. között) 46,5 milliárd dollárt költöttek az emberek online vásárlásra.

A fejlődő világban minden várandós nő és újszülött megfelelő ellátásban részesülhetne összesen 13,1 milliárd dollárért

A nonprofit Guttmacher Intézet 2013-mas jelentése szerint 24 milliárd dollárra lenne szükség ahhoz, hogy a gyermeket váró nők, és az újszülöttek is megfelelő egészségügyi ellátásban részesüljenek. Ebből tavaly 11 milliárd dollár állt rendelkezésre, azaz még 13 milliárd kellene ahhoz, hogy minden rászorulónak jusson.

Megdöbbentő adat: tavaly csak iPhone és iPad appekre 13 milliárdot költöttek az emberek.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy ezek az összegek nem feleltethetők meg egyszerűen egymásnak (azaz nem gondoljuk azt például, hogy ha idén az amerikaiak egyáltalán nem költenek karácsonyi online vásárlásra, akkor megoldható az éhezés a világon), de azt igenis gondoljuk, hogy a nagyságrendeken (és azon, hogy mi mindenre is költünk, sokszor feleslegesen) érdemes picit eltöprengeni.

(via)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása