Kívül tágasabb

Őrült és mókás júliusi fesztiválok világszerte

2013.07.04. 06:54, Kívül tágasabb , komment

Manapság nagyon divatosak a fesztiválok. Nyárra különösen sok jut belőlük. Ma már nem elég csak a zene, csak a gasztronómia, vagyis egy téma, hanem lehetőleg mindez és még több egyszerre. Most néhány olyan fesztivált mutatunk be, amik azért a megszokottól merőben eltérnek. Némelyik meghökkentő, másik mókás, a harmadik talán megbotránkoztató.

testfestés.jpg

Testfestés

Már zajlik Ausztriában a testfestő fesztivál a Wörthi-tónál (Érdemes a linkre kattintani, pazar képeket nézegethettek) . Egyébként ez az esemény valóban összművészeti fesztiválként hirdeti magát, mint művészeti, zenei és divat show. A legfontosabb napok és programok épp a hétvégén lesznek.

A fesztivál egyszerre a testfestők világversenyét is jelenti, ahol szebbnél szebb és döbbenetesnél döbbenetesebb alkotásokkal lehet találkozni. Tizenhatodik éve tartják meg a maga nemében egyedülálló fesztivált, ahová ebben az évben 40 ország versenyzőit várják.

Ha belenézegetünk az elmúlt évek fotógalériáiba, valóban elmondható, hogy az emberi test tökéletes „vászon" lehet a művészet ezen megnyilvánulása számára.

Feleségcipelés

feleségcipelés.jpg

A másik igencsak aktuális fesztivál így, július első hétvégéje előtt a finnországi feleségcipelő verseny, ami ráadásul világbajnokság. Ha valaki még útra szeretne kelni, megteheti. A verseny 1992 óta zajlik, így mondhatni már komoly hagyományokra tekint vissza.

Főleg, ha tudjuk, hogy hátterében több évszázados szokások állnak. Mert a feladat elsőre talán mókásnak hangzik, de arra a tradícióra vezethető vissza, hogy a férfiak a környező falvakból raboltak maguknak asszonyt. Egy helyi martalóc pedig csak akkor vette fel csapatába a jelentkezőket, ha azok bizonyították rátermettségüket.

A versenyszámok közé tartozik a sprint, a csapatverseny mindez persze a feleséget cipelve. Ugyanakkor nem egyhangú összevissza futkosásról van szó, bár már ez is elég izgalmat adhat, de az összművészetek jegyében van még karaoke és tánc is. A jelentkezők fizikai állapotát és humorérzékét tesztelik. A világ számos részén vannak már előválogató versenyek.

Madáremberek

madárember.jpg

A következő hétvégén a madáremberekre függeszthetjük szemünket Bognorban. Anglia déli tengerpartján repkednek a kézi készítésű, fantáziadúsabbnál fantáziadúsabb repülő alkalmatosságok. Persze nem mindenki jut túl messzire.

Van, aki jótékony célból, valamilyen alapítványnak pénzt gyűjtve repül, van, aki pedig igazán bonyolult masinát tervez, hogy minél messzebbre szálljon, mint valaha Leonardo Da Vinci, aki az első komolyabb, tudományos igényű repülő alkalmatosságok terveit papírra vetette.

Az első versenyt 1971-ben rendezték, de 1978-ban került mai helyszínére. Egyrészt a levegőben megtett távolságot mérik, másrészt a levegőben töltött időt. Aki a legtovább marad fenn, annál nem számít milyen messzire jutott, arra külön jutalom jár.

Kell egy hét pucérság

meztelen.jpg

A mezítelen fesztiválon egy egész hetet lehet pucéran tölteni, ha valakinek így tartja kedve, július 7. és 14. között. A helyszín szintén Nagy-Britannia, Cornwall egyik szabadidőparkja. Van tűzön járás, hastánc, testfestés és varázslat is, mindez meztelenül. Ez lesz a fesztivál 7. éve, az eseményt egy naturista szervezet rendezi, de nem csak tagokat látnak szívesen.

Pipatlon és dárdatörés

chap.jpg

A régi korok külcsínében, de alighanem abban az időben is szokatlan versenyszámokban mérik össze erejüket a Chap Olympiade jelentkezői. 2005 óta lehet versenyezni, például „pipatlonban", de vasalódeszka-szörfölés és esernyővel dárdatörés számokban. Alighanem a humorérzék itt is fontos követelmény.

Evezz fémkádban!

fémkád.jpg

Hol máshol, mint szintén a Brit-szigeteken kapott helyett a fémkádas evezősverseny. Itt is világversenyről van szó, amit július 13.-án tartanak. A versenyt 1971 óta rendezik meg, és majdnem 100 indulóval büszkélkedhet, és sok ezer látogatóval Man-szigete.

A különböző fesztiválok nyomán pedig eszünkbe juthat, hogy bár itt nem a másságról, nem etnikai vagy vallási vagy szexuális hovatartozásról van szó, de az embereknek szüksége van mások elfogadására, és ennek vállalt támogatására. A Prezi, az espell és a Google kezdeményezéséhez csatlakozott a blog.hu és mi is. A nyitottakvagyunk.hu azért indult, mert annak lenni jó.

Akad még néhány megdöbbentő dolog a tarsolyunkban egy (hamarosan jelentkező) második rész erejéig.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása