Kívül tágasabb

Miért támogatta Hollywood Hitlert?

2013.06.30. 06:48, Kívül tágasabb , 16 komment

Aligha túlzás megdöbbentőnek nevezni egy új, Hollywood II. világháború előtt történetét feldolgozó könyv állítását, mely szerint az amerikai álomgyár (melynek alapításában és irányításában nagy szerepet játszottak zsidó származású üzletemberek) kollaborált Hitlerrel.

náci filmesek.jpg

Hollywoodra aligha gondol úgy bárki is, mint a náci diktatúra nagy barátjára, és a II. világháború alatti és utáni filmtermést látva (vegyük példának okáért a Casablancát vagy Chaplint filmjét, az A diktátort) ez nem is meglepő.

Egy fiatal történész, Ben Urwand most megdöbbentő felfedezéssel állt elő új könyvében, a The Collaboration: Hollywood's Pact With Hitler (A kollaboráció: Hollywood paktuma Hitlerrel) című műben.

A történész ugyanis dokumentumokkal bizonyítja, hogy Hollywood együttműködött Hitlerrel a két világháború közötti években, olyannyira, hogy még a filmeket is cenzúrázták, hogy beleegyeztek filmjeik náci cenzúrásába is, és aktívan együttműködtek a rezsim propagandájával.

„Hollywood nem csak a náci Németországgal kollaborált, hanem Adolf Hitlerrel személyesen is" – nyilatkozta a New York Timesnak Ben Urwand, akinek egyébként anyai nagyszülei magyar zsidóként élték át és túl a II. világháborút.

Úgy táncoltak, ahogy a nácik fütyültek

Az ausztrál történész érdeklődését akkor keltette fel a téma, amikor 2004-ben Berkeley-ben a University of California hallgatójaként interjút készített Budd Schulberg forgatókönyvíróval, aki mintegy mellékesen megemlítette, hogy a harmincas években a nagyhatalmú stúdiófőnök, Louis B. Mayer rendszeresen találkozott a Los Angeles-i német konzullal, hogy egyeztessen az új filmek vágásáról.

Jó pár év kutatás után egészen elképesztő dolgokra bukkant és megmutatja, hogy a stúdiófőnökök (jelentős részük zsidó emigráns) miként vágták át a náci igényeknek megfelelően a filmjeiket, hogyan forgattak olyan jeleneteket, amiket aztán a nácik felhasználhattak a propagandafilmjeikben, végül, de nem utolsósorban hogyan szálltak be a német fegyverkezés finanszírozásába.

A kollaboráció már 1930-ban megkezdődött, amikor a Universal Studios gyártásért felelős igazgatója, Carl Laemmle Jr. beleegyezett, hogy jelentős vágásokat hajtsanak végre a Nyugaton a helyzet változatlan című, Erich Maria Remarque I. világháborús sikerregényéből készített filmen, ami hatalmas botrányt és a nácik által szított zavargásokat okozott Németországban.

Szívességért szívességet

„Volt pár sokkoló pillanat, talán a legelső az, amikor a washingtoni Nemzeti Archívumban felfedeztem, miként biztosította be a profitot az MGM. Németországban ugyanis volt egy olyan törvény, amely a külföldi vállalkozásoknak megtiltotta, hogy valutát vigyenek ki az országból. AZ MGM-mel viszont kivételt tettek, mert részt vettek a fegyverkezés pénzelésében" – nyilatkozta Ben Urwand.

Még maga Jack Warner is (akiről pedig nem kisebb személyiség, mint a legendás Groucho Marx mondta azt, hogy ő az egyetlen a stúdiónál, akinek „van vér a pucájában", miután 1939-ben zöld utat engedett a Confessions of a Nazi Spy – Egy náci kém vallomásai című filmnek), szóval még Jack Warner is beállt a sorba, amikor az 1937-es The Life of Emile Zola (Emile Zola élete) című film párbeszédeiből kivágatta a „zsidó" szót. Mi több, az ő stúdiója volt az első, amely meghívta a náci hivatalosságokat a vetítésekre és elfogadta a vágásra vonatkozó észrevételeiket.

Eltűntek a zsidó szerepek

Hitler 1933-mas hatalomra kerülését követően rendszeressé váltak a náci látogatások a stúdióknál. Ebben a külön az erre a célra kinevezett speciális konzul, Georg Gyssling járt az élen, aki gyakorlatilag jelenetről jelenetre szólt bele a filmek vágásába.

1939 júniusában (alig pár hónappal a II. világháború kirobbanása előtt) az MGM például tíz náci lap szerkesztőinek mutatta be a Los Angeles-i stúdióit. Ami még ennél is durvább: a harmincas évek során szinte egyáltalán nem jelentek meg zsidó karakterek a hollywoodi filmekben.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása