Kívül tágasabb

Ma van a hét legveszélyesebb napja

2013.05.31. 07:00, Kívül tágasabb , 1 komment

Egy kutatás szerint a hét vége felé az átlagosnál nagyobb rizikót jelent műtétet vállalni (már ha az embernek persze van választási lehetősége. De mi a helyzet az élet egyéb veszélyes területeivel, legyen az lopás, autós baleset, vagy éppen a háborúk kitörése. Eláruljuk, mennyire veszélyesek a hét egyes napjai.

péntek.jpg

Hétfő

Meglepő módon nem a hétfő a hét legrosszabb napja (noha ugye szinte minden tapasztalat ellentmond ennek a megállapításnak), bár mi nem ismerünk senkit, aki szeretné.

Egy brit felmérés szerint ezen a napon vagyunk műtét közben a legnagyobb biztonságban, aztán ahogyan telnek a napok, ez úgy válik egyre veszélyesebbé. A londoni rendőrség adatai ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy hétfőn van rá a legnagyobb esélyünk, hogy ellopják a mobilunk. A brit tolvajok egyébként is hétfőn és kedden a legaktívabbak, aztán a hét közepe felé lendületet veszítenek ők is, mint mindannyian.

Veszélyességi mutató: 4/10

Kedd

Ha műtétre kényszerülünk, akkor még a keddel is egész jól járunk, hiszen szinte mindenki a fedélzeten van a kórházi személyzet tagjai közül, a műtők pedig teljes kapacitással üzemelnek. Egy brit biztosító, a Nationwide Insurance adatai szerint kedden történik a legkevesebb baleset az utakon, annak ellenére, hogy (legalábbis Nagy-Britanniában) ezen a legesősebb nap.

Veszélyességi mutató: 1/10

Szerda

Rémes egy nap a szerda, az előző hétvége már, a következő még messze van, az ember ilyenkor hajlamos azt érezni, soha nem lesz vége egy hosszú hétnek. Érdekes módon az autóval ingázók esetében ez a második legveszélyesebb nap a héten.

A Black Wednesday az európai gazdaságtörténet egyik fekete napja, ekkor omlott össze kis híján a brit font. George Soros a font sortolásán egymilliárdot keresett...

Érdekes módon mégsem a szerda a legveszélyesebb nap a részvénypiacon, hanem a hétfő, talán azért, mert a kereskedők hajlamosak pénteken többet kockáztatni, hogy az esetleges heti lemaradást behozzák. Márpedig az elkapkodott döntések a hétfői nyitáskor könnyen megbosszulhatják magukat.

Veszélyességi mutató: 4/10

Csütörtök

Egy átlagos, de nyugodt nap, amikor már látjuk a fényt az alagút végén (és az nem a vonat, ugye...). Ha muszáj szike alá feküdnünk, akkor ez a hét utolsó napja, amikor ezt viszonylag nyugodtan megtehetjük. Az utakon rosszabb a helyzet, mint kedden, de jobb, mint pénteken. Állítólag a szex is szuper ezen a napon, de erre nincs tudományos magyarázat...

Veszélyességi mutató: 3/10

Péntek

És akkor elértünk a mai napig, sok jó hírrel nem tudunk szolgálni. A péntek az maga a veszély, különösen az utakon.

Érdekes ellentmondás, hogy a briteknél (is) pénteken dolgoznak a legtöbben otthonról (vagy legalábbis azt állítják), azaz az utakon kisebb a forgalom, mégis ekkor a legtöbb a baleset. (Szerda és csütörtök követi, hétfő és kedd a legbiztonságosabb.) Egyébként az Egyesült Államok autópályáin is pénteken van a legtöbb baleset, úgyhogy akár általánosíthatunk is.

Mindennek nyilván a koncentráció csökkenéséhez és a nagy délutáni, esti forgalomhoz van köze (különösen nyáron, gondoljunk csak az M7-esre egy vidám júliusi pénteken).

Ha ez nem lenne elég, ezen a napon a legaktívabbak az adathalászok is, ami megint csak nem meglepő, hiszen a bűnözők abból indulnak ki, hogy pénteken az IT-sek munkamorálja is csökken. (De szépen fogalmaztunk!)

Politikusként sem lennénk nyugodtak ma, mert a péntek szuper nap egy jó kis puccsra. A világban puccsal uralomra került 15 vezető körül négy járt sikerrel pénteken.

Azért a pénteknek van pozitívuma is (mármint azon túl, hogy szinte már hétvége): ez a legjobb nap arra, hogy sikerrel jelentkezzünk álláshirdetésre, mert azzal azt üzenjük, hogy még pénteken is pörgünk – ráadásul az összes riválisunk vagy autóbalesetet szenvedett, vagy az adatait próbálja helyreállítani...

Veszélyességi mutató (különösen diktátoroknak): 10/10

Szombat

A szombat messze a legboldogabb nap, de veszélyeket is rejthet magában. A túlzott sportolás, a kerti grillezés és az alkoholfogyasztás okozhat gondokat. A Google kereső statisztikái szerint szombaton rendkívüli mértékben megugrik a „vodka" szóra keresések száma (vasárnap ugyanez történik a „másnaposság gyógyítása" kifejezéssel).

Ami nem vicc: a British Medical Journal brit orvosi szaklap szerint szombatonként 70 százalékkal magasabb az alkohollal kapcsolatba hozható kórházi felvételek száma, mint egy átlag napon.

Veszélyességi mutató: 5/10

Vasárnap

A hét legbiztonságosabb, legnyugisabb napja, különösen, ha nem megyünk kórház közelébe és elkerüljük az autópályán a kalapos suzukis öregembereket. A diktátorok is nyugodtak lehetnek, vasárnap gyakorlatilag lehetetlen puccsot elkövetni, háborút is ritkán indítanak ilyenkor, a pénzpiacok zárva, a telefonunkat meg már úgyis ellopták a héten... A legjobb az egészben, hogy a péntek még 5 teljes nap biztonságos messzeségében van.

Veszélyességi mutató: 0/10

(Aki pedig a fentieket komolyan vette, az meg is érdemli, bár az idézett adatok egyébként mind igazak.)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: veszély péntek

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása