Kívül tágasabb

Megújult városok

2013.03.04. 06:52, Kívül tágasabb , 8 komment

New York, a bűnözés fellegvára, Bilbao, az unalmas ipari nagyváros, vagy az egyszerűen csak unalmas chilei Santiago – azt gondoljuk, ismerjük ezeket a nagyvárosokat, holott sokszor csak az előítéleteink vezetnek. Megmutatjuk, hogyan változott meg tíz nagyváros.

New York cím.jpg

New York City, Egyesült Államok

Nem is olyan nagyon régen New York City egy olyan hely volt, ahol sötétedés után nem volt tanácsos metrón utazni, amelyet megfertőzött a bűnözés, úgy tűnt, kiirthatatlanul, ráadásul a 70-es évek végén komolyan fenyegetett a pénzügyi csőd veszélye is.

Aztán jött Ed Koch, aki polgármesterként a nyolcvanas években elkezdett rendet rakni. Manapság pedig elmondható, hogy a város folyamatosan megújul, újra és újra kitalálja magát, amire a legjobb példa Brooklyn, ami egykoron az egyik legveszélyesebb városrész volt, manapság viszont az egyik leginkább felkapott.

Santiago, Chile

Santiago.jpg

Még bő évtizede is csak úgy tekintettek a chilei fővárosra, mint egy meglehetősen unalmas megállóra a sokkal izgalmasabb latin-amerikai célpontok felé vezető úton.

Ennek mára vége, Santiago ugyanis az elmúlt években hatalmas változáson ment keresztül. Modern múzeumok, izgalmasan tervezett szállodák és fantasztikus éttermek sorakoznak egymás mellett, a város pedig vibrálóvá vált.

Bilbao, Spanyolország

Bilbao.jpg

Bár sok szempontból korábban is csak előítélet volt Bilbaót egyszerű iparvárosként elkönyvelni, hiszen az óvárosi rész (a Casco Viejo) mindig is izgalmas és szép volt, ám mióta a városkép megváltozott (ennek emblematikus példája a Frank Gehry tervei alapján megújult Guggenheim-múzeum), azóta ez még kevésbé igaz.

Marseille, Franciaország

Marseille.jpg

A kikötővárosról még ma is szinte mindenkinek a bűnözés, a zene (és a foci) jut az eszébe. Holott az utóbbi években elég komoly erőfeszítéseket tettek az előítéletek kiirtása érdekében: hatalmas pénzt öltek a városkép megújításába, új hotelek, galériák, menő éttermek és üzletek létrehozásába. Nem is beszélve a tömegközlekedés megújításáról, melynek ékes példái az új villamosok.

Phnompen, Kambodzsa

Phnom Penh.jpg

Kambodzsa fővárosát az 1920-as években Ázsia gyöngyszemének nevezték és méltán. Aztán jött a Pol Pot-rezsim, és a diktatúra tombolása nyomán a várost övező területeket a lemészárolt áldozatok vére borította, nem csoda, hogy senkinek sem volt kedve ott turistáskodni.

Manapság viszont ismét Ázsia egyik legszebb városa Phnompen, kozmopolita, elegáns és meglepően kifinomult.

Bejrút, Libanon

Bejrút.jpg

A város, amely többször újult meg és tért vissza, mint anno Frank Sinatra. Egészen az 1975-ben kitört háborúig Bejrút a Közel-Kelet Párizsa volt, aztán rendkívül erőszakos és kaotikus évtizedek következtek. Manapság azonban ismét (viszonylagos) nyugalom van, bárokban üldögélve lehet hideg sört iszogatni, és az Arab tavasz forradalmai is elkerülték a várost, amelyet az óvatos optimizmus jellemez.

Rotterdam, Hollandia

Rotterdam.jpg

Amszterdam mellett Rotterdam mindig is a rút kiskacsa volt, és bár túlzás lenne azt állítani, hogy mára gyönyörű hattyú lett, azért nem lehet szó nélkül elmenni a kulturális kínálat és örökség mellett. Olyan, mint egy Van Eyck festmény – minél tovább és közelebbről nézi az ember, annál több érdekes és izgalmas részletet fedez fel.

Brisbane, Ausztrália

Brisbane.jpg

Tulajdonképpen Brisbane „Ausztrália Rotterdamja", amennyiben ha az ország szóba kerül általában mindenkinek Sydney jut az eszébe. Pedig Queensland fővárosa szép csendben futurisztikus hellyé vált, tele fiatalokkal, bohém éjszakai klubokkal és világszínvonalú éttermekkel.

A múltban Brisbane csak egy kényszerű megállóhely volt az Aranypart felé vezető úton, manapság azonban már saját jogon turistalátványossággá vált, elegáns szállodákkal, klubokkal, bárokkal és a legnagyobb márkákat kínáló üzletekkel. Nem véletlen, hogy a helyiek BrisVegasnak hívják...

Bogota, Kolumbia

Bogota.jpg

Kolumbiáról önmagában is a bűnözés jut az ember eszébe, Bogota pedig ezen belül is az egyik legrosszabb reputációjú helynek számít. Pedig a város hatalmas erőket mozgósítva próbálja lerázni magáról ezt a negatív képet, mást ne mondjunk, kiterjedt kerékpáros úthálózat, menő éttermek és bárok fogadják a látogatót, akinek érdemes ellátogatni a Candelaria negyedbe is.

Malaga, Spanyolország

Malaga.jpg

Végezetül térjünk vissza Európába, méghozzá Spanyolország déli részére, ahol Malaga az utóbbi években lendületes fejlődésen ment keresztül. Mindez talán nem független az ezredfordulót követően a régióba özönlő britek elképesztő tömegétől.

Az ő kiszolgálásukra is egymás után jelentek meg a színvonalas butikok, gasztrobárok, kávéházak a városközpont hagyományos tavernái mellett.

És akkor a pazar időjárásról még nem is beszéltünk...

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása