Kívül tágasabb

Gyermeksorsok a börtönben

2013.02.18. 06:52, Kívül tágasabb , 13 komment

Ártatlanok, akik nem tehetnek semmiről, mégis börtönökben nevelkednek. Egészen 4 éves korukig, amikor elveszik őket a büntetésüket töltő anyjuktól. Az argentin „elfeledett gyerekekről" készült fotósorozat.

cím_75.jpg

Az elmúlt két évtizedben megsokszorozódott a bebörtönzött nők száma Argentínában, így egyre több az olyan gyerek is, aki vagy a börtönben látja meg a napvilágot, vagy kisbabaként kerül be és él ott 4 éves koráig, amikor elveszik az anyjától.

Egészen elképesztő adat, hogy az argentin börtönökbe érkező női elítéltek egyharmada vagy várandósan, vagy egészen pici gyermekkel kezdi meg büntetése letöltését, néha valóban szörnyű körülmények között, kis, zsúfolt, az emberi életre szinte alkalmatlan körülmények között.

Lehet őket sajnálni, vagy elítélni, gyermekeik semmiképpen sem érdemlik meg, hogy ilyen körülmények között éljenek, miként azt sem, hogy életük legfontosabb kezdeti éveit az édesanyjuk nélkül kelljen eltölteniük.

A legtöbb asszony egyébként kábítószer-kereskedelemért, rablásért vagy gyilkosságért tölti megérdemelt büntetését. A gyermekeik ugyanakkor ártatlanok, sokuk anyakönyvi kivonatában mégis egy börtön szerepel születési helyként, ami levakarhatatlan bélyegként egész életükben elkíséri őket.

A fotós Carolina Camps éveken keresztül követte ezeknek az asszonyoknak és gyermekeiknek a sorsát. Egyiküket (a nyitóképen is látható Sandra Valdezt) például még 2007-ben fényképezte le akkor 8 hónapos kislányával, Nicole-lal a La Plata melletti Los Hornos börtönében, majd tavaly ismét meglátogatta a családot.

Nicole Valdez a gettóban.jpg

Az azóta már jócskán felcseperedett kislány jelenleg Buenos Aires egyik nyomornegyedében él. Anyjának három különböző kapcsolatából összesen kilenc gyermeke született, jelenleg egy negyedik férfival él.

Az asszony Nicola-lal volt várandós, amikor 2006-ban két évet kapott kábítószerek árulásáért. A börtönt együtt hagyták el, amikor a kislány két éves volt.

Silvia Rodas és lánya egy látogatáson tavaly.jpg

Egy másik asszonyt, Silvia Rodast szintén 2007-ben fényképezte le először ugyanabban a börtönben, akkor négyéves kislányával, Anahival. Az asszonyt rablásért és gyilkossági kísérletért ítélték el 15 évre 19 éves korában.

Azóta gyakorlatilag Buenos Aires tartomány összes büntetés-végrehajtási intézetét végigjárta rossz magaviselet miatt. Jelenleg a Bahia Blanca nevű börtönben üli büntetését.

Silvia Rodas és lánya táncolnak.jpg

Kislánya, Anahi három éves volt, amikor anyját elítélték és ötéves koráig élt vele a börtönben, azaz egy évvel tovább, mint amennyit általában engedélyeznek.

Azóta a kislány már természetesen elhagyta a börtönt, az itt látható képek egy tavalyi látogatáson készültek, Anahi 9 éves korában. Az egyiken az anyjával táncol, a másikon pedig édesanyjával és nagyapjával ebédelnek a börtönben. A legutolsó képen pedig a nő a barátnőjével fekszik egy ágyon közös cellájukban.

Silvia Rodas és lánya esznek.jpg

Silvia Rodas és a barátnője közös cellában.jpg

Carolina Camps több nő és gyermeke sorsát is végigkísérte az elmúlt években (alább pár képet még megmutatunk). A gyerekek sokszor az egyetlen, amit az elítéltek a kinti életükből megtarthatnak, ugyanakkor a gyerekek életét sok esetben előre meghatározza, hogy életük első négy évét rácsok mögött, börtönben élik le.

1_49.jpg

2_41.jpg

3_38.jpg

4_37.jpg
5_32.jpg

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása