Kívül tágasabb

"Azt akarom, hogy mind hallállal bűnhődjön"

2013.01.08. 06:56, Kívül tágasabb , 4 komment

Megtörte a hallgatást az édesapja annak az indiai lánynak, akit még december közepén erőszakoltak meg és akinek megrendítő története a kontinensnyi országban és világszerte szimbólummá vált. Az apa szerint példát kell statuálni egy olyan társadalomban, ahol szinte mindennapos az erőszak, és a rendőrség sem veszi komolyan a problémát.

óceánpart.jpg

Egész Indiában tüntetéseket, tömegmegmozdulásokat indított el egy különös kegyetlenséggel elkövetett csoportos erőszak, melynek áldozata egy fiatal orvostanhallgató lány volt. A támadás után „India lánya" néven emlegették, mert a család hozzájárulása nélkül a nemi erőszak áldozatainak nevét tilos nyilvánosságra hozni.

Badri Singh Pandey, a lány apja azonban most megtörte a hallgatást, hogy lánya neve jelenthesse a jövőben a nők ellen elkövetett nemi erőszak elleni összefogást, ami a brutális eset kapcsán Indiában megnyilvánult és bátorságot önthessen sok ezer más nőbe, akik túléltek hasonló megaláztatást.

(A BBC News szerint az apa tagadta, hogy nyilvánosságra akarta volna hozni lánya nevét, de azt is elmondta a BBC hindi nyelvű adásának, hogy nem bánná, ha lánya nevéhez kötődne egy szigorúbb törvény a nemi erőszakot elkövetők ellen.)

„Erőt adhat más nőknek"

Az apa a Sunday People című lapnak elmondta: azt akarja, a világ tudja meg a lánya nevét, aki semmi rosszat nem tett, csak védte magát. „Büszke vagyok rá, az pedig, hogy nyilvánosságra hozzuk a nevét, bátorságot, erőt adhat más nőknek" – mondta Badri.

A család szülőfalujában, Billiában gyászol, távol Delhitől, ahol minden a barbár szexuális bűntényre emlékezteti őket.

család.jpg

Jyoti Singh Pandey egy fiú barátja társaságában volt moziban, a Pi élete című filmet nézték meg egy népszerű bevásárlóközpontban, ahonnan busszal akartak hazamenni. A buszsofőr, annak kollégája és négy utas megtámadták a fiatalokat. Vascsövekkel verték őket, Jyotit pedig sorozatosan megerőszakolták.

Több mint 2 és fél órán át tartott pokoli utazásuk, mielőtt meztelenre vetkőzetve kidobták őket a buszból a delhii repülőtér közelében. A lány a történtek után két héttel belehalt sérüléseibe.

„Példát kell velük statuálni"

Badri Singh Pandey elmondta, először szembe akart nézni az elkövetőkkel, de már meggondolta magát, és csak azt szeretné, ha a bíróság elítélné és felakasztaná őket: „Azt akarom, hogy mind a hat hallállal bűnhődjön, ezek szörnyetegek, példát kell velük statuálni a társadalom felé, hogy ilyet nem lehet tenni."

apa.jpg

A szörnyű napra visszaemlékezve az apa elmondta, hogy felesége már akkor aggódott, amikor ő este hazaért a delhii repülőtérről, ahol rakodóként dolgozik. Lányuk fél 11-kor még nem volt sehol. A mobilja nem válaszolt, végül a kórházból hívták őket, és azt mondták a lánya balesetet szenvedett.

Amikor az apa a kórházba ért, még nem tudta, mi történt a lányával, aki csak sírt, és annyit tudott mondani, hogy fájdalmai vannak. Végül egy rendőrtől tudta meg, hogy mi történt vele és a barátjával.

Tíz napig Jyoti hol eszméleténél volt, hol nem, de egy papírra leírta, hogy élni akar, mondta el Badri. A rendőrségnek kétszer tett vallomást, édesapja nem bírta felidézni a történteket, csak annyit mondott, hogy akik ezt elkövették, azok nem emberek, még csak nem is állatok, nem ebből a világból valók: „Hátborzongató, amit el kellett viselnie, remélem, soha senkinek nem kell hasonlón keresztülmenni."

tiltakozás.jpg

Szervezete feladta a küzdelmet

A lányt végül Delhiből Szingapúrba szállították, ahol színvonalasabb kezelést kaphatott. Eleinte volt rá remény a felépülésére, az édesapja próbálta bíztatni, hogy minden rendben lesz és hazatérnek, azonban Jyoti december 29.-én szívinfarktust kapott, és szervezete feladta a küzdelmet.

Badri Singh Pandey elmondta, hogy a lánya életük középpontja volt, nagyon fájdalmas a hiánya és nehezen tudja elképzelni, milyen lesz nélküle az élet. A fiú, akivel utazott, nem volt a párja, szóba sem került a házasság, mert más kaszthoz tartoznak, és a lány egyébként sem gondolt esküvőre, mert a tanulmányaira koncentrált, orvos akart lenni, dolgozni akart, megváltoztatni szűkös körülmények között élő családja életét.

A férfi megköszönte, hogy olyan sokan kiálltak mellettük Indiában, és erőt adnak elviselni a veszteségüket. Azt is hangsúlyozta, reméli, hogy a szülők megtanítják fiaikat arra, hogy tiszteljék a nőket.

tüntető.jpg

Tétlen rendőrség, megvádolt politikusok

Indiában, különösen Delhiben nagyon sok nemi erőszak történik, 2011-ben 24 000 esetet regisztráltak az országban. Egy felmérés szerint India a 3. legrosszabb ország, ahova egy nő születhet. Több alkalommal is előfordult már, hogy a politikai elithez tartozó férfiakat vádoltak meg nemi erőszakkal.

Rontja a helyzetet, hogy a rendőrség sem veszi mindig komolyan a bejelentéseket, nem indít minden esetben eljárást az erőszaktevők ellen. A tiltakozók szerint szigorúbb törvényekre, és a rendőrség reformjára lenne szükség. Az eset és az általa keltett reakciók hatására talán elindul valami az indiai társadalomban, hogy másképp kezeljék, és ítéljék meg ezeket az esteket.

Hétfőn elkezdődött az erőszak elkövetőinek pere, közülük öt férfi esetét tárgyalják együtt, mert a hatodik 17 éves, még fiatalkorú, az ő esetében fiatalkorúak bírósága dönt. Csoportosan elkövetett nemi erőszakkal és gyilkossággal vádolják őket, és akár halálra is ítélhetik őket tettükért.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása