Kívül tágasabb

Az év katasztrófaképei

2012.12.02. 06:54, Kívül tágasabb , komment

Az idei év sajnos bővelkedett természeti katasztrófákban, kezdve az Európa-szerte rengeteg halálos áldozatot követelő kemény téltől (emlékszünk még rá?), a nyáron a Fülöp-szigeteken pusztító Saola trópusi vihartól át egészen az ősszel az Egyesült Államok keleti partvidékén tomboló Sandy hurrikánig és még sorolhatnánk. Az év képeit bemutató sorozatunkban elsőként a katasztrófákkal foglalkozunk.

Sandy 1 Reuters.jpg

A nagy hírügynökségek természetesen idén is megjelentetik legjobb fotóikat. Az AFP és a Reuters már közre is adott egy válogatást, és ezekben annyira jó képek vannak, hogy nincs szívünk megfosztani blogunk lelkes olvasóit tőlük. :)

Következzen tehát egy szubjektív válogatás 2012 nekünk legjobban tetsző képeiből – de természetesen nyitottak vagyunk, és ha vannak olyan képeitek, melyek szerintetek beférnének egy-egy ilyen tematikus válogatásba, akkor ne habozzatok felhívni rá a figyelmünket!

Rögtön januárban (19-én) elég komoly árvíz pusztított Indonéziában, rendkívül nehéz helyzetbe hozva kisebb, majdnem elzárt településeket. Ilyen volt Sanghiang Tanjung is, ahol majdnem teljesen összeomlott a települést a külvilággal összekötő híd, így a gyerekek kénytelenek voltak életveszélyes körülmények között iskolába menni.

Indonézia Reuters.jpg

Szintén januárban süllyedt el a Costa Concordia luxushajó Olaszországban, miután zátonyra futott. Több mint hat óra hosszat tartott, mire evakuálták a hajót, eközben több mint 30 ember (köztük magyar is) életét veszítette.

Costa Concordia 1 Reuters.jpg

Costa Concordia 2 AFP.jpg

Februárban elképesztő tél köszöntött Európára. A következő kép a Genfi tó partján készült, Versoix városában. A kőkemény hideg következtében Európa-szerte több mint 260 ember veszítette életét.

Genf, Svájc AFP.jpg

Az év legerősebb földrengése (a Richter-skála szerinti 8,6-es) áprilisban történt az indonéziai Aceh tartományban, egészen pontosan a tartomány mellett, hiszen a rengés a tengerben történt. Tíz ember így is életét veszítette, alighanem elsősorban a (később feleslegesnek bizonyult) cunami-riadó nyomán kialakult káoszban.

Indonézia földrengés Reuters.jpg

Júliusban a Fülöp-szigetek lakói kerültek bajba, amikor a Saola trópusi vihar okozta erős szél és eső elérte Manilát, borzalmas pusztítást okozva a jól-rosszul (de inkább rosszul) összetákolt kalyibák között. Halálos áldozat szerencsére csak egy volt (a képet elnézve ez kisebb csoda), ám több millió ember maradt áram nélkül a Fülöp-szigeteken.

Manila AFP.jpg

Augusztusban volt az év legtöbb áldozatot követelő földrengése, méghozzá Iránban, ahol több mint 300 ember veszítette életét.

Iráni földrengés AFP.jpg

Aztán jött az ősz, egészen pontosan az október, és az év legnagyobb médiafigyelmet kapó hurrikánja, a Sandy, amely a karibi térségből indulva vonult végig az Egyesült Államok keleti partján, elérve végül New York City-t is. Természetesen megszámlálhatatlan kép készült, ezek közül választottunk ki párat.

Sandy 2 Reuters.jpg

Sandy 3 AFP.jpg

Sandy 4 AFP.jpg

Ez volt tehát rövid, és teljességre még véletlenül sem törekvő válogatásunk, melyet év végéig újabbak követnek majd.

(Ha már itt tartunk: nézzetek fel Facebook-oldalunkra, ahol Karácsonyig minden nap felteszünk egy-egy – komoly, vicces, vagy valamiért hozzánk közel álló - karácsonyi dalt, ajánlhattok ti is!)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: fotó 2012 Reuters AFP

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása