Kívül tágasabb

Rocksztárok politikusok ellen

2012.08.24. 06:54, Kívül tágasabb , 3 komment

Lassan a hajrájához érkezik az amerikai elnökválasztási kampány, a jelöltek egymás után tartják a rendezvényeket. Egy jól eltalált zene kiválasztása sokat lendíthet a kampányon, ugyanakkor a politikusok (és stábjuk) néha nagyon mellélő – például mert engedély nélkül használ fel dalokat. Felelevenítünk néhány zajos botrányt.

Tom Petty Michelle Bachmann.jpg

Kezdjük a legutóbbi esettel, melynek főszereplői a republikánus alelnökjelölt Paul Ryan és a Twisted Sister frontembere. A politikus stábja ugyanis ellenzéki politikushoz méltóan előszeretettel használta a banda 1984-es megasikerét, a „We're Not Gonna Take It" című dalt.

Éppenséggel a zenekar engedélye nélkül, amit szóvá is tett Dee Snider énekes, aki felszólította a konzervatív politikust, hogy a jövőben tartózkodjon a felhasználásától. A Ryan-stáb válasza legalább frappáns volt: „We're Not Gonna Play It Anymore" (azaz nem játsszuk többet, de a mondat erősen rímel a refrén második sorára és akár énekelhető is a dalban) – írta Brandon Buck szóvivő egy e-mailben.

Egyébként a múlt héten is történt hasonló, akkor Paul Ryan „főnökével", azaz a leendő elnökjelölt Mitt Romneyval, aki a Silversun Pickups „Panic Switch" című dalát használta fel – az együttes tiltakozására válaszoló stáb szerint nem szándékosan.

De nézzünk pár példát a múltból!

Tom Petty - Michele Bachmann

A republikánus Michele Bachmann (a fenti képen az énekessel) elkövette azt a hibát, hogy találónak érezte magára Tom Petty „American Girl" című dalát és használni is kezdte, miután hivatalosan is bejelentette, hogy indulna az elnökjelöltségért.

A Tom Petty and The Heartbreakers frontembere nem volt elragadtatva az ötlettől, így levélben szólította fel a politikust, hogy tekintsen el a sláger használatától. Így is lett.

David Byrne - Charlie Crist

A független jelöltként a 2010-es szenátusi választáson induló Charlie Crist úgy érezte, keresve sem találhatna jobb dalt a Talking Heads „Road to Nowhere" című nótájánál, hogy kifejezze, mennyire elégedetlen ellenfele, a republikánus Marco Rubio politikájával.

A volt floridai kormányzó alaposan melléfogott: egyfelől David Byrne 1 millió dollárra perelte, azzal az érvvel, hogy a dal felhasználása azt a benyomást keltheti, mintha támogatná Charlie Christ kapmányát, másfelől még a választást is elbukta...

A perből aztán semmi sem lett, mert a felek kiegyeztek, és bár a részleteket nem hozták nyilvánosságra, a politikusnak egy, a YouTube-on közzétett videóban kellett elnézést kérnie. Biztos nagy móka lehetett neki...

Sam Moore - Barack Obama

A hivatalban lévő elnök is megjárta a 2008-as kampány során. Ekkor a Sam & Dave egykori soulduó egyik tagja vette zokon a „Hold On, I'm Comin'" című dal felhasználását, aminek hangot is adott. A demokrata politikus stábja mit tehetett mást, jó képet vágott a dologhoz és a későbbiekben elhagyta a dalt a rendezvényekről.

John McCain – többen

Maradjunk 2008-nál és gyorsan állapítsuk is meg, hogy a republikánus elnökjelölt emberei valamit nagyon benézhettek, mert messze ellene érkezett a legtöbb panasz.

- Heart

Kezdődött a Heart együttessel, akik zokon vették, hogy Sarah Palint az elnökjelölt-választó konvención az együttes „Barracuda" című dalával vezették fel. (Az alelnökjelölt középiskolai beceneve volt Barracuda.)

A McCain-stáb válaszából talán az is kiderül, mi lehetett a többi félreértés alapja is. „A McCain-kampány tiszteletben tartja a szerzői jogokat. A „Barracuda" használatát megelőzően is kifizettük a jogdíjat, és megszereztük a szükséges engedélyeket" - nyilatkozta a Wall Street Journalnek az egyik szóvivő. Azaz nyilván a stáb központilag fizetett a jogdíjakért, ez lehetett a félreértés alapja.

- Foo Fighters

A Foo Fighters a „My Hero" című számuk felhasználásán akadt ki, azt állítva, hogy az szándékosan „kiforgatja a szöveg eredeti értelmét". A McCain-stáb válasza: „A McCain-Palin kampány tiszteletben tartja a szerzői jogot. Ennek megfelelően az összes szükséges jogot megvásárolta az előadóművészek szervezeteitől, ami lehetőséget nyújt számunkra több millió dal, így a My Hero felhasználására is".

- Jackson Browne

Igen, még mindig 2008, ezúttal Jackson Browne a felháborodott fél, és amin felháborodott, az a „Running on Empty" engedély nélküli felhasználása egy videóklipben. A rocker perre ment, és 2009-ben, egy év huzavona után nyert is.

Aerosmith - Eric Cantor

Még mindig 2009, csak a szereplők változtak. Ezúttal az Aerosmith rúgta össze a port Eric Cantor republikánus politikussal, mert az engedély nélkül használta fel a „Back in the Saddle" című slágert egy, az alsóház republikánusait cikiző videóban. Miután az Aerosmith panasszal élt a szerzői jogok megsértése miatt, a videót eltávolították a YouTube-ról.

Bruce Springsteen - Ronald Reagan

Ez talán az egyik leginkább legendás eset. Még 1984-ben történt, hogy az akkor újraválasztásért kampányoló Ronald Reagan (némi iróniával) felhasználta a Főnök „Born in the USA" című megaslágerét. A demokrata érzelmű Springsteen persze kiborult, hogy olyan ügy érdekében kampányolnak a dalával, amit ellenez. Érdekes, hogy a dühös interjúkon kívül hivatalos jogi eljárást nem indított a zenész.

+1

The Rolling Stones – Angela Merkel

Végül egy bónusz történet Amerikán kívülről. A 2005-ös német elnökválasztás idején történt, hogy Angela Merkel a Stones „Angie" című slágerével kampányolt, amit Mick Jaggerék nem vettek túl jónéven. A zenekar ügynöke közölte, hogy a német politikus nem kért engedélyt a szám felhasználásához. „Ha kért volna, valószínűleg nemet mondunk" - jelentette ki a Stones egy képviselője.

A Merkel-stáb azzal védekezett, hogy egy német ügynökségen keresztül fizettek a dal licenszéért, azaz teljesen jogszerűen szólt az Angie.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása