Kívül tágasabb

Neonácik az amerikai hadseregben

2012.08.22. 06:55, Kívül tágasabb , 89 komment

Az amerikai szélsőjobboldal beépül a hadseregbe, hogy ott megfelelő kiképzést kapva készüljön fel a hatalomátvételre. Tudományos-fantasztikus rémálom? Nem. A valóság.

Wade Page.jpg

Egyre több amerikai emberi jogi szervezet figyelmeztet arra, hogy fajvédő, neonáci és skinhead csoportok kifejezetten bátorítják tagjaikat és szimpatizánsaikat arra, lépjenek be a hadseregbe, hogy ott megfelelő kiképzést kapva készüljenek a „szent háborúra", a hatalomátvételre.

Nincsenek pontos adatok

Az egyik legfrissebb példa erre Wade Page (a nyitóképen) volt katona esete, aki augusztus 5-én Wisconsinban mészárolt le hat embert (és sebesített meg hármat) egy szikh templomban, mielőtt végzett volna magával egy, a rendőrséggel folytatott tűzpárbaj során.

A dolog természetéből adódóan nincsenek pontos adatok arra nézvést, vajon hány szélsőjobboldali szolgált vagy szolgál az Egyesült Államok hadseregében, de egy, az igazságügyi tárca által 2008-ban közzétett jelenség szerint az amerikai neonáci és egyéb szélsőséges szervezetek tagjainak és szimpatizánsainak mintegy fele (!!) rendelkezik katonai múlttal.

Noha szakemberek szerint az utcai bűnbandák jelenléte a hadseregben még ennél is súlyosabb probléma, a védelmi minisztérium az elmúlt évtizedekben három alkalommal is komoly kampányt indított a szélsőségesek kiszűrése érdekében.

Nyíltan hirdetett neonáci eszmék

Először 1986-ban, amikor az akkori miniszter, Casper Weinberger elrendelte a faji felsőbbrendűséget hirdető eszmék elutasítását a hadseregen belül. Nem sok sikerrel, példa erre T.J. Leyden tengerészgyalogos esete, aki 1988 és 1991 között hivatásosként is nyíltan hirdette neonáci nézeteit, nem csak tetoválásaival, hanem a szekrényén tartott hatalmas horogkeresztes zászlóval is, amit csak felettese kérésére távolított el ideiglenesen az ellenőrzések előtt.

„Egyetlen ok miatt csatlakoztam a tengerészgyalogsághoz: hogy megtanuljak lőni. Emellett kiképeztek a C4-es használatára, a robbantásra. Arra gondoltam, hogy az ott tanultakra aztán ki tudok képezni másokat is" - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek a férfi, aki azóta otthagyta a szélsőjobbos csoportokat és jelenleg a Simon Wiesenthal központ tanácsadója.

Az "Irregular Army: How the U.S. Military Recruited Neo-Nazis, Gang Members and Criminals to Fight the War on Terror" (azaz „Az irreguláris hadsereg: miként toborzott az amerikai katonaság neonácikat, bandatagokat és bűnözőket a terror elleni háborúhoz") című könyv szerzője, Matt Kennard szerint az amerikai hadseregnek akkora emberhiánnyal kellett megküzdeni az Afganisztánban és Irakban párhuzamosan folytatott háború idején, hogy beengedte soraiba a címben említett csoportok tagjait is.

Erkölcsi menlevél

A lehetőség azért jelenthetett vonzó alternatívát a fentieknek, mert a hadseregnek lehetősége van kvázi erkölcsi menlevelet adni az újoncoknak. A Pentagon 2007-es adatai szerint 2003 és 2006 között az ilyen toborzottak aránya 16,7 százalékról 19,6 százalékra ugrott. A védelmi minisztérium ugyanakkor közölte, hogy a szélsőséges szervezetek tagjaira nem vonatkozik a mentesség.

A Pentagon másodszor 1996-ban próbálta meg felvenni a harcot a hadseregbe bejutott szélsőségek ellen, harmadszor pedig egy 2009-es (és idén februárban megújított) parancsban, amely utasítja a parancsnokokat az éberségre és a beavatkozásra, valamint megtiltja a szolgálatban lévő katonáknak, hogy rasszista honlapokon blogoljanak vagy chateljenek.

Persze nem is olyan könnyű kiszűrni a szélsőséges eszméket vallókat, mint azt elsőre gondolná az ember, hiszen ők is alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez. A skinhead csoportok például azt tanácsolják tagjaiknak, hogy a toborzás előtt növesszék meg a hajukat és amennyire lehet, tartózkodjanak a tetoválásoktól (vagy ha már van nekik, próbálják meg lehetőség szerint eltakarni azokat), és semmiképpen se hangoztassák rasszista nézeteiket.

A legfegyelmezettebb katonák

A tennessee-i Austin Peay Állami Egyetem professzora, korábban a katonai ügyészség munkatársa, Carter F. Smith átfogó stratégiát sürget azok ügyében, akik a szigorú szűrés ellenére bejutottak a hadsereg kötelékébe.

„A legfegyelmezettebb katonák közé tartoznak. Ők tényleg meg akarják tanulni ezeknek a lőfegyvereknek a működését. A gond nem csak az, hogy beengedtük őket a sorainkba, hanem az is, hogy amikor kizárjuk őket, vagy amikor egyszerűen a szerződésük lejártával leszerelnek, erről nem értesítjük a rendőrséget" - fogalmaz Carter F. Smith.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása