Kívül tágasabb

Tíz dolog, amit nem vihetsz az olimpiára

2012.07.22. 06:55, Kívül tágasabb , 31 komment

Legendásan túlszabályozott lett az olimpia (már abban sem vagyunk biztosak, hogy egy olyan egyszerű blog, mint a miénk, egyáltalán leírhatja-e még ezt a szót...), ahol lassan azt is előírják, a néző melyik kezével vakarhatja meg az orrát. Íme, 10 dolog, amit szinte biztosan nem vihetünk magukkal!

esernyő Tower Bridge logó.jpg

A különböző szponzori és biztonsági előírások gyakran már-már a végletekig meghatározzák, mit vihet be az egyszeri néző egy olimpiai verseny helyszínére. A szabályozás egyik legendás példája az athéni olimpia esete, amikor a két nagy bankkártya-kibocsátó cég közül csak az egyikkel lehetett jegyet rendelni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (az ügyet még az Európai Bizottság is vizsgálta anno – jellemző módon a vizsgálat eredmény nélkül zárult).

Mindezen túl is persze rengeteg előírás van, ezek közül válogattunk ki párat – hangsúlyozottan a teljesség igénye nélkül (ezt az esetleges kommentáradat miatt hangsúlyoznánk...).

Riválisok harca

A londoni szervezőbizottság vezetője, Lord Coe egy felvetésre azt mondta, valószínűleg „nem megengedett" Pepsit reklámozó pólóban bemenni egy eseményre. (Ugye a legnagyobb szponzorok egyike a rivális Coca Cola.)

Ami viszont biztos: akinél sok aprópénz van, jobb ha kiüríti a zsebeit, mielőtt megpróbálna bejutni valamelyik helyszínre, a nagy mennyiségű aprót ugyanis tiltja a szabályzat.

Ha valaki valamilyen (általunk nem teljesen érthető) oknál fogva mondjuk egy Bibliával a kezében látogatna ki az egyik versenyre, jobb ha elfelejti: a szabály ugyanis kimondja, hogy „a vallásos, politikai vagy érzékenységet sértő mondanivalót tartalmazó nyomtatvány" tiltott. Hasonló a helyzet a politikai mondanivalót, szlogeneket, feliratot tartalmazó ruhákkal, például a pólókkal.

Megszabadultunk a vuvuzelától!

Míg az előbbi szabályozást csak érteni véljük, addig a következőt abszolút üdvözöljük is: a legutóbbi, dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon tapasztaltak következtében a londoni szervezők (avagy inkább a NOB) simán betiltotta a vuvuzelát. Áldassék a nevük érte! (Aki esetleg nem emlékezne: a vuvuzela a képen is látható nagy, és borzalmas hangot kiadó trombitaszerű izé, ami 2010-ben rémisztgette a futballrajongókat.)

vuvzela.jpg

Miután esélyes, hogy a londoni olimpia idején lesz esős nap (az lenne a szenzáció, ha nem lenne), nem árt tudni, hogy esernyőt is csak egy bizonyos méretig lehet bevinni. Miként értelemszerűen fegyvert, abba való töltényt sem.

Ennél azért jóval meglepőbb, hogy a versenyekre nem vihető be termosz – feltételezzük ennek szinte kizárólag gazdasági okai lehetnek, hiszen az ember már csak olyan, hogy előbb vagy utóbb megszomjazik és az árusoknak feltétlenül előny, ha ilyenkor nincs hova nyúlnia az egyszeri nézőnek.

Se termosz, se kalap

Ha valakinek az az elvetemült ötlete támadna, hogy görkorcsolyával látogatna ki a versenyekre, jobb, ha rögtön el is felejti. Bár az okát ismét nehéz felfogni (csak feltételezni tudjuk, hogy esetleg a többi néző biztonságos közlekedése áll mögötte), tény: a görkorcsolya tiltott.

Ugyanakkor a magunk részéről nagyon tudjuk támogatni a méreten felüli kalapok kitiltását – no nem mintha sikerült volna kijutni bármelyik versenyre, de el tudjuk képzelni, milyen érzés lehet leülni mondjuk a magyar vízilabda-válogatott valamelyik meccsére, csak hogy 2 perc múlva az ember elé leüljön egy sombrerós.

Nyilván fel lehetne még 50 dolgot sorolni, ezt most mi nem tesszük, de ha valakinek van tudomása még hasonló szabályokról, akkor ne habozzon, tegye közkinccsé a kommentek között!

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: sport olimpia London

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása