Kívül tágasabb

Harminc év legnagyobb sztrájkja

2011.11.30. 18:32, Kívül tágasabb , 5 komment

Az utóbbi évtizedek legnagyobb sztrájkja zajlik ma Nagy-Britanniában, ahol iskolák, kórházak, repterek, kikötők és kormányzati intézmények dolgozói szüntették be a munkát.

1805: A Települési Önkormányzatok Szövetsége szerint az angliai és walesi önkormányzati dolgozók 32 százaléka nem vette fel ma a munkát. Magyarán, kétharmaduk dolgozott.

Én itthon vagyok a kisfiammal,és nagyon bosszantott, mert pénteken szóltak nekünk hogy a kisfiam mai műtétjét törölték. És ez már a második alkalom. A férjem egy egyetem konyháján dolgozik, ott úgy tudom, nem csatlakoztak a sztrájkhoz. Pedig elég nagynak mondható a norwich-i egyetem. (Szilvia)

1757: Gavin Brown konzervatív képviselő egy rendkívüli vitán a következőképp védte a kormány nyugdíjakkal kapcsolatos előterjesztését: „Egyre tovább élünk, azaz a nyugdíjakat is tovább kell fizetni. A kormány megpróbált a jelenleginél tisztességesebb egyensúlyt találni az adófizető és az alkalmazott között”.

1731: A szakszervezetek szövetsége (Trade Union Congress) szerint 25 ezer ember vett részt a londoni demonstráción, míg Birminghamben 30 ezren voltak.

1713: A tanárok országos szakszervezetének (National Union of Teachers) főtitkárhelyettese, Kevin Courtney a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a tanárok mindent megtettek a munkabeszüntetés elkerülése érdekében, de a kormány nem hallgatta meg őket: „Ez is azt bizonyítja, hogy a tanárok minden bizalmukat elvesztették abban, ahogyan a kormány a nyugdíjkérdést kezeli”.

Két kórház mellett haladtam el ma. A tüntető dolgozók a főút mellett helyezkedtek el, de sajnos kevesen voltak. Ettől szerintem sokkal nagyobb összefogásra lenne szükség! Ők is 68 éves korukig fognak majd dolgozni... ha egyáltalán olyan idősen még be tudnak majd járni. (Richárd, Londonból)

1620: Miközben a brit városokban zajlanak a demonstrációk, egy jobboldali kutatóközpont, a Policy Exchange arról közölt felmérést, hogy az állami alkalmazottak még így is évi 1900 fonttal többet keresnek, mint a versenyszférában dolgozók. Ez még attól sem változik jelentősen, hogy a kormány tegnap bejelentette a fizetések befagyasztását.

Nálunk is zárva minden suli, de a gyerekek élvezik a ráadás szabadnapot. (Krisztina)

1502: Maidstone-ban teljes családok demonstrálnak (miután az iskolák zárva tartanak): kutyákkal, biciklikkel, transzparensekkel vonulnak fel.

1443: A skót kormány azt közölte, hogy a stáb kevesebb mint 40 százaléka nem vette fel a munkát.

14:20: A Heathrow egyik sajtósa szerint „minden változatlan, minden rendben működik”. Közben a miniszterelnöki hivatal megerősítette, hogy a kormányfő sajtótitkára, Gabby Bertin a reptér útlevélellenőrzésén dolgozik.


1355: Friss adatok a demonstrálók számáról a délutáni tüntetések elején: Brightonban 3,500 ember, Exeterben 3000 tüntető jött össze. A demonstrációk egyébként általában a városházák előtt zajlanak. Norwichban több ezren vannak és Bob Marley dalával együtt éneklik: „Get up, stand up, stand up for your rights".


1348: Friss adatok a közegészségügyből: a 30 ezer rutinműtét egyötödét (azaz 6000 beavatkozást) elhalasztották, ebből 400-at Walesben.

1331: Azonnali kérdések és válaszok órája a Parlamentben, az ellenzéki Munkáspárt vezetője a miniszterelnököt támadja. Ed Miliband azzal vádolja a kormányfőt, hogy „nem volt egyenes” a választókkal a nyugdíjak ügyében, ezért elvesztette az emberek támogatását.

Válaszában David Cameron azzal vágott vissza, hogy Ed Miliband – a korábbiakkal ellentétben – azért támogatja a munkabeszüntetést, mert „baloldali, felelőtlen és gyenge”. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása életbevágóan fontos, és megjegyezte: a munkavállalók a tárgyalások közepén álltak fel az asztaltól.

1308: Boris Johnson, a szókimondásáról ismert londoni polgármester úgy fogalmazott: a sztrájkok semmilyen hatással nem lesznek a tárgyalások kimenetelére. „A sztrájk sajnálatos és rossz. Pontosan az, amire az országnak semmi szüksége ilyen nehéz gazdasági helyzetben”.

1300: Liverpoolban mintegy 3000, Sheffieldben 3500 tüntető gyűlt össze a délutáni demonstrációra.

1255: Walesben az 1776 iskolából 1500 tart zárva. Kelet-Sussexben 117 oktatási intézmény teljesen, 27 részben van zárva. Nyugat-Sussexben 141 iskolában nincsen ma tanítás.

1245: A miniszterelnöki hivatal, a Downing Street stábjának egy része is sztrájkol, másoknak az iskolabezárások okozonak problémát.

1234: Nehézségekkel küzd a londoni mentőszolgálat. A diszpécserközpont dolgozóinak 73, míg a teljes személyzet 58 százaléka vette fel a munkát. „Hacsak nem életveszélyről van szó, akkor ma jó eséllyel nem tudunk senkihez kimenni, így kérünk mindenkit, nagyon gondolja meg, mielőtt hív bennünket” - könyörgött a mentősök főnökhelyettese, John Pooley.

„A primary és secondary schoolok zárva vannak, gyerekek itthon. :)) A Victoria Line metróvonal sem nagyon ment ma reggel, csak nagy késésekkel, de állítólag nem a sztrájk miatt” - írja Katica Londonból.

1205: A londoni rendőrség bejelentette, hogy 4 embert vettek őrizetbe a délutáni nagy demonstráció előtt. Ketten egy rendőrt bántalmaztak, kettőnél pedig fegyvert találtak.

Reggel elmentem a suliba (Bayswater), aztán vissza, semmi probléma. Gondolom, majd délután nem lehet megmozdulni a városban. (Edit, London)

1158: A skót parlament jelentése szerint 450 alkalmazottjának mintegy fele nem vette fel a munkát. A demonstrálók majd a Royal Mile-on haladnak végig Edinburgh-ban, végül a parlament épülete előtt gyűlnek össze.

"Szintén au pair, magániskolában pár órát megtartanak, de nem kötelező bemenni, illetve non-uniform day a diákoknak, akik bemennek. Van olyan ismerősöm, aki reptéren várakozik...az eszembe sem jutott, hogy én is sztrájkolhatnék...eddig :-)" - írja Magdolna a Facebook-oldalunkon.

1155: Skóciában a 2700 önkormányzati iskolából csak 30 nyitott ki. A Az országban 20 éve nem szervezett országos munkabeszüntetést a legnagyobb szakszervezet, az EIS.

1140: Közben az Institute of Directors részéről nyilatkozó Simon Walker azt állítja, a sztrájk jelentős károkat okoz a brit gazdaságnak, amelynek hozzú távú hatásai lehetnek.

1120: Hírek a repterekről: Gatwicken nem kell különösebben sokat várni az útlevélvizsgálaton és Heathrow is rendben van, miként az képünkön is látszik.

1055: A kormány cáfolja a szakszervezetek állítását, mely szerint nem hajlandó tárgyalni. „A tárgyalások zajlanak, intenzívek és jó irányba mutatnak” - nyilatkozta Francis Maude kabinetminiszter. „Még tegnap is zajlottak hivatalos megbeszélések a közszolgálati szakszervezetekkel, holnap a pedagógusokkal tárgyalunk, az egészségügyiekkel pedig pénteken”.

1030: A BBC megkérdezte az árnyékkancellárt (azaz pénzügyminisztert). Ed Ballst, hogy ha közszolgálati dolgozó lenne, sztrájkolna-e? „Meglehetősen felháborodott lennék” - próbált meg kibújni a kérdés alól, ám a műsorvezető nem hagyta annyiban, míg végül a munkáspárti politikus annyit mondott: „Nem fogom kritizálni azokat, akik ma sztrájkolnak, azokat, akik úgy érzik, ez az utolsó lehetőségük”.

Több millió gyerek maradt ma otthon Nagy-Britanniában, miután megkezdődött a több évtizede nem látott méretű országos sztrájk. A munkabeszüntetés négyből három iskolát érint.

"Én épp au-pair vagyok itt, és persze a mi sulinkban sincs tanítás ma... érdekességképp az anyuka viszont mentős, ők azért nem csatlakoztak ilyen nagy hévvel a sztrájkhoz, sokan ráfáznának." (- írta Vivien Facebook-oldalunkon valamivel 10 óra után.)

Az egynapos munkabeszüntetést a nyugdíjrendszer tervezett jelentős szigorítása miatt hirdették meg a szakszervezetek. A konzervatív-liberális kormánykoalíció tervei szerint az évtized végére jelentősen, a jelenlegi 60-ról 2020-ra 68 évre emelkedne a közalkalmazottak állami nyugdíjra jogosító korhatára.

A sztrájk, amelyhez a becslések alapján legalább kétmillióan csatlakoznak, várhatóan komoly fennakadásokat okoz egyebek mellett a nemzetközi repülőterek forgalmában is. Érdekesség, hogy a hírek szerint a televíziós meteorológusok, és a temetkezési dolgozók is sztrájkolnak.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása