Kívül tágasabb

Diktátorok luxusa

2011.09.05. 23:22, Kívül tágasabb , 5 komment

Az utóbbi hónapokban a különböző forradalmak kapcsán sok szó esik a diktátorokról, láthatjuk, milyen luxusban is éltek, miközben népük jelentős része nyomorgott. Összeállításunkban nem csak bukott, hanem még regnáló diktátorok luxustárgyai és szenvedélyei között kutakodunk.

Moammer Kadhafi magánrepülője

Ez a szelíd kis Airbus A340-es repülő (fenti képünkön) csekély 73 millió fontba (23,1 milliárd forintba) került. Nem csoda persze, hiszen van rajta tárgyaló, hálószobák (az egyik akkor, hogy simán elfér benne egy hatalmas ágy nagy tükörrel) és egy bőrgarnitúrával berendezett előtér.

Szaddám Huszein luxusjachtja

A néhai iraki diktátor meglehetősen kényes ízléssel rendelkezett: szenvedélyei közé tartoztak az (lehetőleg minél több arannyal borított) paloták csakúgy, mint a luxushajók.

Utóbbiak példája ez a 82 méteres Ocean Breeze, amelyet még 1981-ben épített a dán Helsingør Værft hajógyár. A hajó még jóval Szaddám Huszein 2003 decemberi elfogása után is a nizzai kikötőben horgonyzott és bár többször megpróbálták értékesíteni, eddig senki sem ajánlotta meg a 30 millió dolláros (6 milliárd forintos) vételárat.

Szaparmurat Nijazov aranyszobra

Minden türkmének ura és parancsolója (legalábbis 1990-től 2006-os haláláig) finoman szólva is excentrikus egyéniség volt (és akkor még tényleg nagyon alábecsültük).

Eltekintve az olyan apróságoktól, mint a szakállviselet betiltása, vagy a hónapok átnevezése (januárt mindjárt maga után, biztos ami biztos), neki is különös érzéke volt a luxusholmikhoz.

Ő azonban nem elégedett meg holmi repülőkkel és jachtokkal, igazán nagyra tört. Éppenséggel 75 méter magasra, ekkora volt ugyanis az az 1998-ban épített építmény, melynek tetején magának a türkménbasinak a szobra volt látható, arannyal bevonva. Ez a kis csekélység alig 12 millió dollárba (2,4 milliárd forintba) került.

Azt éppenséggel nem lehet állítani, hogy Szaparmurat Nijazovnak ne lett volna fantáziája: építtetett például egy hatalmas mesterséges tavat a Kara Kum sivatagba és egy jégpalotát (!!) a fővárosba. (Hogy minek, azt ne kérdezzék.)

Visszatérve a szoborhoz, a diktátor utóda, Gurbanguly Berdimuhamedov tavaly írásban ígérte meg, hogy lebontják.

Kim Dzsong-Il vonata

Hiába, a kommunista diktátorok sem tudnak ellenállni egy kis (vagy éppenséggel sok) luxusnak. Így van ezzel Észak-Korea ura is, akinek egyik kedvenc étele a McDonald's hamburgere, amit repülővel szállítanak neki Kínából (…).

Kim Dzsong-Il legszívesebben vonattal közlekedik, természetesen nem akármilyennek. A képen látható darab igazi luxust rejt magában, és egyik nagy előnye, hogy eredetileg egy fillérbe sem került, hiszen azt minden idők egyik legkegyetlenebb diktátora, a szovjet Sztálin adta a kedves (foglalkozására nézve szintén diktátor) papának, Kim Ir Szennek.

Miután Kim Dzsong-Il betegesen (és alighanem némi joggal) retteg attól, hogy valaki merényletet szervez ellene, ezért repülés helyett inkább a vonattal jár (legutóbb éppen Oroszországba látogatott). Dél-koreai és amerikai hírszerzési források szerint a vonat belülről leginkább luxusszállodához hasonlít, elképesztő hálószobákkal, konferenciatermekkel, és műholdas telefonnal. Ja, és golyóálló is.

Ceausescu palotája

Magyarországhoz jóval közelebb uralkodott Nicolae Ceausescu. A román diktátor 1974-ben került hatalomra, és egészen 1989 végéig (amikor a forradalom során kivégezték) uralkodott. Szegénynek alig 600 ezer forintnak megfelelő lej volt az éves (!!) keresete.

Mielőtt bárki megsajnálná, ebből a pénzből valahogy sikerült 15 luxuspalotát összeszednie, és akkor még nem is említettük a jacht-, autó- és szépművészeti gyűjteményét.

A román kommunista diktátor 1983-ban határozta el, hogy felépítteti Bukarestben az 1100 szobás Parlament Palotáját, melyet megtévesztő neve ellenére természetesen saját rezidenciának szánt.

Jean-Bédel Bokassa koronázása

Mostanság egész sok királyi esküvőt láthattunk, mást ne mondjunk, ott volt Vilmos brit trónörökös esküvője, de ez mind semmi a Közép-afrikai Köztársaság mindenható ura, Jean-Bédel Bokassa 1977-es koronázásához képest.

Bokassa „pénz nem számít” alapon koronáztatta meg magát, és valóban így is volt: az újdonsült király egy gyémántkoronával a fején ült a hatalmas sast formázó, kéttonnás, aranyból készült trónusra.

A kétnapos ceremónia 10 millió fontba (valamivel több mint 3 milliárd forintba) került, ami éppenséggel valamivel több volt, mint az ország éves költségvetése.

Mohammad Reza Pahlavi autói

A perzsa sah 1941-ben került Perzsia (később Irán) élére, ahol egészen az 1979-es forradalomig uralkodott. Pahlavi finoman szólva is rajongott az autókért, és amikor a forradalom elsöpörte, kénytelen volt menekülés közben hátrahagyni a járműveket, köztük Rolly-Royce-okat (képünkön), Lamborghiniket és Ferrarikat. A gyűjteményt a 2001-ben nyílt iráni Autómúzeumban állították ki.

Imelda Marcos cipői

Ami a perzsa sahnak az autó, az Ferdinand Marcos egykori fülöp-szigeteki diktátor feleségének a cipő. Marcos 1965-től 1986-ig ült országa nyakán, ezen idő alatt óvatos becslések szerint is 10 milliárd dollár elköltésének terhétől szabadította meg népét.

Ebben jelentős segítséget kapott asszonyától, Imeldától, aki önmagát (és pénztárcáját) nem kímélve járta a világot és vásárolta a cipőket.

Meglehetősen sikeresen költekezett, hiszen 3000 pár cipő viszonylag jelentős gyűjteménynek mondható. A viccelődést félretéve: Imelda Marcos cipőgyűjteménye a férje uralkodása idején tomboló diktatúra és korrupció jelképe lett. Ferdinand Marcos 1989-ben, száműzetésben halt meg, felesége néhányszor még megpróbált hatalomra kerülni, de valamiért nem sikerült neki... Biztos azok a fránya cipők...

Idi Amin családja

Szép dolog a családszeretet, de azért legyünk őszinték: ezt is lehet túlzásba vinni. Ha valaki ezzel nem értene egyet, akkor nagyon figyeljen, a volt ugandai diktátor ugyanis családban utazott.

Idi Amin hat feleséget mondhatott magáénak (mondjuk lelke rajta, de ezt a vonalat most hagyjuk...), és összesen 30-45 gyermeke született (azért hogy még egy pontos adat sincs...). Volt étvágya, hiszen emellett még mintegy 30 szeretőt is tartott. Legalább a hónap minden napjára jutott egy...

Suharto pénztárcája

Az a helyzet, hogy a fenti diktátorok kispályás kezdők minden idők talán legnagyobb zsebeséhez képest. A képen egy Harley-Davidson nyergében ábrázolt Suharto, egykori indonéz elnök ugyanis uralkodása három évtizede alatt mintegy 35 milliárd dollárt nyúlt le az állami pénzekből.

Sorsát az 1998-as népfelkelés pecsételte meg, bíróság elé is került (volna) „kreatív könyvelés” vádjával, ám a bíró a volt diktátor betegségére való tekintettel nem tartotta meg a tárgyalást.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása