Kívül tágasabb

Tíz mítosz az alkoholról

2011.04.22. 20:48, Kívül tágasabb , komment

Ha húsvét, akkor alkohol. Nem feltétlenül örülünk neki, de évszázados hagyományokkal nehéz szembeszállni. Így aztán inkább lerombolunk tíz, az alkoholhoz kapcsolódó tévhitet.

A kávé kijózanít

Kezdjük az egyik legerősebb mítosszal, jelesül, hogy a kávé józanít. Nem igaz, mert egyszerűen semmi sem józanít ki, csak az idő, azaz meg kell várni, amíg a szervezet lebontja az alkoholt. A kávétól maximum hiperaktív (azaz: még idegesítőbb) részegek leszünk. Ráadásul elaludni sem tudunk majd. Az elmélet alapja egyébként az ellentétekre épül, jelesül az alkoholra, mint depresszánsra, és a kávéra, mint stimulánsra, pontosabban arra, hogy ezek kioltják egymást. Sajnos nem.

A sok alkohol okozza az úszógumit

Ez sem igaz, miként a sörhas legendája sem. Egyelőre a tudósok sem tudták meghatározni, mitől alakul ki egyeseknél, másoknál meg nem, de aligha tévedünk túl nagyot, ha a túlzott kalória bevitellel (magyarán a túl sok evéssel) és a kevés testmozgással hozzuk összefüggésbe.

Az alkohol megöli az agysejteket

Valószínűleg nincs ember az országban, aki ne mondta, vagy akinek ne mondták volna még, hogy ne igyon, mert az alkohol megöli az agysejteket. Jelentjük, nem igaz, pontosabban a mérsékelt alkoholfogyasztásra nem igaz. Ha valaki egysejtűvé issza magát, az más…

A nők ugyanannyit tudnak inni, mint a férfiak

Nemek közti egyenlőség ide vagy oda, sajnos ez sem igaz. A nők szervezetében (tisztelet a kivételnek, khmmm) ugyanis kevesebb az alkoholt a vérben lebontó enzim. Bocs, hölgyeim!

Ne keverjük az italokat!

Újabb, önmagát erősen tartó legenda, hogy kevesebb fejfájást okoz (legalábbis másnap), ha nem keverjük a különböző alkoholtípusokat. Rossz hírünk van: semmilyen kimutatható hatása nincs annak, hogy valaki csak sörözik, vagy pálinkát is iszik hozzá. Ugyanez a helyzet a „ne keverjük a világos italokat a sötétekkel!” mítosszal. Akkor mi a megoldás a másnaposság elkerülésére? Viszonylag egyszerű: mértékkel kell inni.

A koccintással megelőzhetjük a mérgezést

Az a helyzet, hogy senki sem tudja, miért alakult ki ez a szokás, noha rengeteg elmélet kering. Az egyik ilyen, hogy így próbálták megakadályozni a mérgezést, azaz a poharak összeütésekor átlöttyintettek egy kicsit az italból a másik poharába. (A magunk részéről azért ezt egy viszonylag gyenge mítosznak érezzük, de sebaj!) Egy másik elmélet szerint a poharak hangos koccanása elűzi az ártó szellemeket (ez már jobban hangzik). Ugyanennek a másik olvasata szerint azért koccintunk, mert egyszerűen jól hangzik. Ez pedig már nincs is olyan messze a mi teóriánktól: csak.

Az alkohol jobb szeretővé tesz

Nem szeretnénk senkit elkeseríteni, de maximum a képzeletben tesz jobbá az ágyban. Az biztos, hogy (megfelelő mennyiségig) növeli az önbizalmat és a komfortérzetet. Ugyanakkor egyéb területeken finoman fogalmazva is lehetnek visszás hatásai, mást ne mondjunk, az ember kevésbé tudja kontrollálni a testét.

Az Aszpirin megelőzi a másnaposságot

Talán már átment az üzenet: nincsen csodaszer a másnaposság ellen. Ráadásul Az Aszpirinnal kapcsolatos mítosz nem is lehetne távolabb az igazságtól, hiszen a gyógyszer kifejezetten lassítja az alkohol lebontását, azaz meghosszabbítja az ittas állapotot és a józanodás folyamatát is.

Az alkoholszonda átverhető

Mindenekelőtt szögezzük le: aki ivott, ne üljön a volán mögé. (Mi több, utasként sem túl szerencsés, hiszen nemrég elvégzett felmérések szerint sokszor az ittas utas a baleset oka.) Ha ezen az alapvetésen túljutottunk, akkor pedig jöhet a következő mítoszrombolás: bárki bármit mond, az alkoholszondát nem lehet átverni. Legendák persze vannak (kezdve a pénzérme szopogatásától kezdve mindenféle italokig, ételekig), de az igazság az, hogy a szonda (ha a rendőr is úgy akarja, tegyük hozzá) verhetetlen.

Butaság másnaposan edzeni

A végére hagytuk az egyetlen határesetet, bár elsősorban ez is az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függ. Nem túl erőteljes testedzés akár még jól is jöhet, amennyiben az segíti a metabolizmust, így gyorsabban megszabadulhatunk a szervezetben felhalmozott méreganyagoktól. Márpedig a fejfájás elsődleges oka, hogy a szervezet harcol a benne felgyülemlett mérgekkel. Ugyanakkor ha nagyon másnaposak vagyunk, hagyjuk az egészet, és feküdjünk le.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása