Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kívül tágasabb

Valódi szex a kultuszfilmben?

2011.03.25. 04:33, Kívül tágasabb , komment

Közel 40 évet kellett várni a filmtörténet egyik legkínzóbb kérdésének megválaszolására: vajon valóságos volt-e a szexjelenet Julie Christie és Donald Sutherland között az 1973-mas Ne nézz vissza! című filmben?

A kérdés 38 éve kínozza a mozi szerelmeseit: vajon Julie Christie és Donald Sutherland valóban egymásba kavarodtak-e a meglehetősen perzselő szexjelenetben, vagy csak istenien játszottak?

A két főszereplő az első pillanattól azt állítja, hogy a jelenet valódisága a kitűnő színészi és rendezői munka, valamint az improvizáció terméke.

Most azonban eldőlni látszik a kérdés, miután jelentkezett egy szemtanú. Nem is akárki, hanem az amerikai filmszaklap, a Variety egykori főszerkesztője, aki a film velencei forgatására mint a Paramount Pictures egyik vezetője látogatott el anno.

Egyértelmű volt

„Pont jókor érkezett” – állítólag ezekkel a szavakkal fogadta Nicolas Roeg rendező Peter Bartot a forgatáson. Innen átadjuk utóbbinak (pontosabban a még megjelenés előtt álló könyvének) a szót:

„Egyértelmű volt, hogy nem csak egyszerűen színészkednek: a kamera előtt szexeltek” – írja Peter Bart a „Hírhedt játékosok: a mozi, a gengszterek (és a szex) meséje” című könyvében, melyből a Hollywood Reporter magazin szerzett meg egy példányt.

De térjünk vissza a forgatásra! Amikor világossá vált számára, hogy mi folyik ott, Peter Bart a rendezőhöz fordult: „Nic, nem kellene esetleg csapót mondanod?”, mire érkezett a válasz: „Biztos akarok lenni abban, hogy megvan a jelenet”. „Ez már nem a jelenet” – hangzott a látogató felelete.

A legenda természetesen már a forgatás napjától terjedni kezdett és olyan leágazásai is voltak, melyek szerint a jelenet annyira valóságos volt, hogy bizonyos kivágott részeket magánvetítéseken mutogatták Beverly Hills elegáns villáiban.

A két főszereplő mindenesetre akkoriban járt karrierje csúcsán. Noha az akkor 31 éves Julie Christie már nyolc évvel korábban Oscar-díjat kapott (a Darling című filmben nyújtott alakításáért) és ekkor már túl volt a Dr. Zsivágón is, a Ne nézz vissza! volt pályafutása egyik legfontosabb filmje.

"Kamera előtt szeretkezni kemény munka"

Maga a színésznő így vallott a nála hat évvel idősebb (és bemutatásra itt aligha szoruló) Donald Sutherlanddel forgatott jelenetről: „Akkoriban egyszerűen nem forgattak ilyen jeleneteket. Teljesen leblokkoltam, Nic üvöltözte az instrukciókat. Alig ismertem Donaldot. Ő viszont, mindamellett, hogy nagyszerű színész, felelősségteljes is, és vállalta is a felelősséget a jelenetért, átsegítve rajta. Kamera előtt szeretkezni kemény munka, egyszerűen nincs idő arra, hogy a libidó átvegye az irányítást”.

Az is Peter Bart könyvéből derül ki, hogy állítólag az akkoriban Julie Christie-vel együtt élő Warren Beatty követelte ki, hogy újravágják a szerinte túl sok mindent megmutató jelenetet.

A vágás az oka?

Donald Sutherland hasonlóképpen a színészi munka és a vágás kitűnőségének tudja be a jelenet valósághűségét: „Julie és én egymás mellett feküdtünk az ágyon, Nic utasításokat kiabált, ’Donald, csókold meg Julie mellét, Julie, hajtsd hátra a fejed’. Valójában a vágás csinált belőle csodálatos jelenetet. A közönség mindig is imádott leskelődni, mindez önmagukra emlékeztette őket. Ettől lett szexi” – nyilatkozta a színész egy 2005-ös interjúban.

Az angol-olasz kooprodukcióban, Daphne Du Maurier kisregényéből készült film egy Velencében élő házaspárról szól, akik megpróbálják feldolgozni kislányuk tragikus halálát. Érdekesség, hogy a posztban tárgyalt jelenet az utolsó pillanatban került a filmbe, mert a rendező úgy érezte, hogy nélküle a pár veszekedései túl nagy teret kapnának.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása