Kívül tágasabb

Bárki lehet szupersztár

2011.03.20. 10:15, Kívül tágasabb , komment

„Hollywood’ – legyintünk, amikor olyan történetet hallunk, melyben egy éppen nyaralásból hazatérő fiatal lányhoz, vagy éppen egy meglett férfiemberhez odalép valaki és felajánlja neki, hogy legyen modell. Az illető rábólint, és nem sokkal később már divatmagazinok lapjairól néz le az olvasókra, vagy éppen a kifutón parádézik. Hollywood? Nem egészen. Íme, néhány igaz történet!

A legnagyobbak közül is többen kezdték úgy, hogy az utcán odalépett hozzájuk valaki azzal, hogy milyen nagyszerű modell lenne belőlük, és ígért nekik sok pénzt és csillogást. És míg az esetek nagy részében ilyenkor valóban érdemes inkább rendőrt hívni, van, amikor az illető igazat beszél.

Így történt a legnagyobbak közül például Gisele Bündchennel (a fenti képen), aki alig volt 14 éves, amikor egy Sao Paulo-i bevásárlóközpont egyik gyorséttermében felfedezték. Jöttek a tanfolyamok, majd 1999-ben a Vogue címlapja, ami világsztárrá emelte. Egy évre rá a világ legszebb nőjévé választották. Az sem ártott túlságosan a karrierjének, hogy egy ideig Leonardo DiCaprióval járt.

Hasonló Kate Moss története is, aki szintén 14 éves volt, amikor Sarah Doukas, a Storm Model Management alapítója felfedezte a JFK repülőtéren. Kate éppen egy bahamai nyaralásról volt hazatérőben (azaz nem voltak túl rossz napjai…). Egy évre rá, 1989-ben már a The Face magazinban jelent meg fotósorozata és azóta is a reflektorfényben van.

Néha ennek aligha örül, például 2005-ben hatalmas botrány tört ki, amikor a Daily Mirror brit bulvárlap leközölt egy fényképet, amin éppen kokainozott. Emiatt több világcég is megszakította vele az együttműködést.

A sztárvilágra nagyon jellemző, hogy mindez még jót is tett a karrierjének (miként a Pete Doherty énekessel folytatott finoman szólva viharos kapcsolata is), így egy évvel később, 2006-ban elnyerte az Év Modellje díját a British Fashion Awardson. Újabb egy évre rá már divattervezőként is debütált (de legalábbis nevét adta a Topshop egyik kollekciójához).

Hozzájuk képest Jourdan Dunn már valódi vénség volt a maga 16 évével, amikor egy londoni áruházban felfedezték. Két évvel később, 2008-ban több mint egy évtized után ő volt az első fekete bőrű modell, aki részt vehetett a Prada egyik divatbemutatóján. Nem szokványos szépsége karrierje egyik kulcsa, valamint a járása, amit saját bevallása szerint extra magassarkú cipőkben gyakorol. Éljen!

A divatvilág két ikonikus alakja, a 80-as és a 90-es évek meghatározó arca Claudia Schiffer és Cindy Crawford. Van egy olyan érzésünk, hogy a 30 fölötti férfiolvasóink számára meghatározó élmények fűződhetnek e két hölgyhöz, így aztán ők hálát is adhatnak a sorsnak, hogy e két, meglehetősen különböző sorsú nőből topmodell lett. Ők ketten (mondjuk Naomi Campbellel és Linda Evangelistával együtt) túlzás nélkül megváltoztatták a divatvilágot és igazi szupersztárokká tették a modelleket.

Claudia Schiffert egy düsseldorfi diszkóban fedezte fel 17 évesen a Metropolitan Modell ügynökség vezetője, Michel Levaton. A 90-es évek elején jutott fel a csúcsra, sokáig együtt élt David Copperfielddel. A 90-es évek második felétől több filmben is szerepelt, de mivel kedveljük, ezekről a darabokról inkább nem beszélnénk részletesen.

Hasonlóképpen megértőek leszünk Cindy Crawford filmes karrierjével kapcsolatban is. Őt egyébként egy fényképész fedezte fel, amikor 16 évesen éppen a kukoricaföldeken dolgozott (mármint Cindy Crawford, nem a fotós…). Az arcán látható kis anyajegy adta azt a kis pluszt, ami igazi világsztárrá avatta. Gyakorlatilag minden jelentős divatlap címoldalán szerepelt az 1966-ban született modell, aki 1991 és 1995 között a színész Richard Gere felesége volt.

Más generáció, de hasonló történet Gemma Wardé, aki egy barátját kísérte el 15 évesen egy modellügynökség válogatására. „Egyenesen a nagynénikémék farmjáról érkeztem, szürke, sáros kabátban. Amikor a tehetségkutató hozzám lépett, mondtam neki, hogy köszönöm, engem nem érdekel a dolog. Az lett a vége, hogy aláhamisították édesanyám aláírását a szülői engedélyhez, és belöktek a kamerák elé”. Azóta a legnagyobb (és legjobban kereső) modellek közé verekedte fel magát.

De hogy ne csak hölgyekről essen szó, íme néhány példa hasonló karriertörténetre a férfiak világából, a végén egy igazi csemegével.

Kezdjük például Alexander Beck-kel, akit 17 évesen egy cambridge-i könyvesboltban felfedezte az Elite Modelsnek dolgozó, új, fiatal tehetségek felkutatásával foglalkozó Ceasr Perin. A fiatal fiú nyomban a Prada új felfedezettjeként  kezdte karrierjét, és bár előtte sosem modellkedett, alig egy hónappal később már a britek legígéretesebb új arcaként tartják számon.

David Gandy története nem nélkülözi a komikus elemeket sem. A modellvilágba a többiekhez képest viszonylag későn, 21 évesen belépő férfit az iskolában azért csúfolták, mert nem öltözködött elég divatosan és volt egy kis beszédhibája is. Ő maga nem is akar modell lenni, a haverjai nevezték be egy tehetségkutató műsorba, ahol aztán olyan sikert ért el, hogy leszerződtette az egyik legnevesebb ügynökség, a Select Model Management.

Nem lehet azt állítani, hogy berobbant volna a topmodellek világába, öt éven keresztül járt különböző válogatásokra, mígnem a Dolce & Gabbana kiválasztotta az egyik kampánya arcának.

A végére pedig egy igazi csemegét tartogattunk, Robert Knighton történetét. Az 50 (nem tévedés: ötven!!) éves férfi éppen padlószőnyeget rakott le egy házban, amikor felfedezték. A sors különös szeszélye folytán ugyanis a ház a Next modellügynökség egyik tehetségkutatójáé volt, aki habozás nélkül beajánlotta egy válogatásra.

Robert Knighton meg is szerezte a munkát, noha korábban soha életében fel sem merült benne, hogy modell legyen. „Abban a pillanatban, ahogy megpillantottuk Robertet, tudtuk, hogy az ügyfeleink imádni fogják. Hatalmas az igény az érettebb, valódi személyiséggel és élettapasztalattal rendelkező férfi modellek iránt. Rob édesapa és zenész: stílusa inkább klasszikus és beutazta a fél világot. Megjelenésében ettől különös vonzerő van – imádunk vele dolgozni!” – lelkendezett az ügynökség egyik munkatársa.

Azért megnyugtató érzés, hogy azok számára is van remény, akik elmúltak 14 évesek…

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása